Stefanović: Do sada nijedan upad u bazu podataka MUP-a

Stefanović: Do sada nijedan upad u bazu podataka MUP-a

Stefanović: Do sada nijedan upad u bazu podataka MUP-a Izvor: FoNet/Nenad Ðorđević

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se do sada nije desio nijedan uspešan napad na bazu podataka tog ministarstva i da vlada ozbiljno radi na razvoju održivih bezbednosnih sistema.

Stefanović je na panelu "Povećanje otpornosti usluga e-uprave u Jugoistočnoj Evropi" na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da je Vlada Srbije prepoznala važnost informaciono-komunikacionih tehnologija i ozbiljnost novih opasnosti koje otvara njihova upotreba.

Sajber prostor otvara mogućnost za napade na nacionalnu i globalnu bezbednost, napade koji mogu da naprave finansijsku štetu ili da kompromituju podatke građana, rekao je Stefanović i dodao da sisteme još ranjivijim čini njihova međupovezanost.

Baza podataka MUP-a, istakao je Stefanović, nije povezana na internet ni sa bilo kojim drugim sistemom ili entitetom koji može da ugrozi podatke tog ministarstva.

"Do sada nije bio nijedan uspešan napad na bazu podataka Ministarstva i nijednom baza nije bila ugrožena", rekao je Stefanović, negirajući ranije navode medija da su procureli neki podaci iz MUP-a.

Ministar je rekao da sajber napadi, osim iz zemlje, najviše dolaze iz susednih država, ali da je Ministarstvo do sada uspevalo da zaštiti baze podataka.

Napomenuvši da ne postoje nacionalne ni regionalne granice u sajber prostoru, Stefanović je rekao da je u odbrani od sajber napada neophodna komunikacija i potpuna i pravovremena razmena informacija i saradnja s drugim zemljama.

Stefanović je rekao da građani treba da znaju da su njihovi podaci sigurni i da Vlada preduzima sve da tako i ostane. Poverenje igra važnu ulogu, rekao je Stefanović i dodao da građani moraju da imaju poverenje u vladu da će zaštititi njihove podatke.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da se danas izuzetno sofisticirane tehnologije koriste na svakodnevnom nivou, od glasanja i plaćanja poreza, preko zakazivanja lekarskih pregleda, do isporuke hrane, i da je pred Srbijom i drugim zemljama zapadnog Balakana veliki zadatak modernizacije društva i ekonomije.

Prema njegovoj oceni, u regionu mora još da se radi na jačanju sposobnosti odbrane od sajber napada, u čemu je Velika Britanija spremna da pomogne.

Kada je u pitanju sajber bezbednost, ceo svet se suočava s izazovima, a u Srbiji i regionu su oni još veći, rekao je Kif, istakavši da je sve u poverenju.

"Potrebno je izgraditi poverenje u institucije, poverenje u to kakao država i kako društvo funkcionišu i to u vreme kada su pretnje u sajber prostoru sve opasnije", kazao je britanski ambasador.

Kaljurand: Ključna uloga na vladama

Bivša ministarka spoljnih poslova Estonije Marina Kaljurand izjavila je da vlada ima ključnu ulogu u odbrani od sajber napada, ali da mora da sarađuje i sa drugim akterima, uključujući stručnjake, privatne kompanije i civilno društvo.

"Vlada ima centralnu ulogu u sajber bezbednosti u svakoj zemlji i na međunacionalnom nivou. Ali vlade ne mogu ništa da urade same. Prvi put u istoriji čovečanstva vlade ne mogu da se izbore sa sajber bezbednošću bez saradnje s drugim učesnicima", rekla je Kaljurand.

Privatni sektor je takođe važan igrač, jer poseduje infrastrukturu i pruža internet usluge, rekla je Kaljurand, dodajući da je međunarodna saradnja, takođe, ključna u borbi protiv sajber kriminala.

I vlada i privatni sektor imaju isti cilj, a to je stabilnost i bezbednost sajber prostora, rekla je Kaljurand.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Shulc

A sto vi upadate u tudje .... To nema veze...

Pao s Marsa

Nijedan koga ste svesni...

Nebojša drugosaopšteni Od Srbovrela

Čim je to izjavio,izgleda da su ojadili bazu....samo da ne pronađu Nešine kompromitujuće fotke u kupaćem....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko je palio knjigu, ko ne moze da čita ćirilicu? 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Beogradu: Bilateralni sporazumi, ekonomija, Kosovo, EU i vojna vežba 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sporazumi Rusije i Srbije: Pruga, nuklearni centar, Miroslavljevo jevanđelje... 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu, uzbunjivač Obradović poručio da je zahvalan jer nije sam 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ratni veterani: Država nas je zaboravila, novi zakon gori od starog 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mere RIK: Iz NVO poručuju - korak napred, za suštinske promene nije bilo vremena 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

loader