PSS poseduje izmene zakona, stvara li se policijska država?

PSS poseduje izmene zakona, stvara li se policijska država?

Sprema li se Ministarstvo unutrašnjih poslova da proširi ovlašćenja svojim pripadnicima, na način koji dovodi pitanje Ustavom garantovana prava građana? Policijski sindikat Srbije (PSS) tvrdi da poseduje deo nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji, za koje tvrde da policiji daju ovlašćenja do neopravdanog zadiranja u privatnost građana.

00:00

Izvor: N1

Moglo bi da se desi da bude dovoljno da živite, radite ili iz nekog razloga boravite u blizini predsednika države, premijerke, ministra odbrane i policije ili bilo koje druge štićene ličnosti pa da policija u skladu sa zakonom ima pravo da utvrdi sa kim živite, da li ste ikada kažnjavani, šta posedujete, ali i šta vam se nalazi u zdravstvenom kartonu. To kažu u Policijskom sindikatu Srbije koji tvrdi da je došao u posed nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji za koji navode da se piše u MUP-u. A takva provera do sada se radila samo kad neko želi da se zaposli u MUP-u ili da nosi oružje.

"Kada se vrše bezbednosne provere, neophodna je pisana saglasnost onoga ko daje, što je logično to ima veću zaštitu po zakonu o ličnosti... Međutim, ta saglasnost za ovaj vid provere nije neophodna, građani čak neće ni znati da li će se nad njima vršiti ovaj vid provere", navodi potpredsdnik PSS Vladimir Pavićević.

Nacrt izmena, kažu u Sindikatu, daje policiji odrešene ruke i bez sudskog naloga - kada dobije čak i anonimnu prijavu protiv nekog građanina da je izvršio bilo koje krivično delo.

"Policija će u potpunosti moći da vas snima, prati, slika, naravno ne sva policija, već policija koju budu odredili oni. Naravno, to neće moći da se koristi kao dokaz u postupku, međutim, šta će nam dokaz u postupku ako slike budu izlazile po tabloidima", navodi Pavićević.

Predviđene izmene stvorile bi policijsku državu, ocenjuje profesor prava Bogoljub Milosavljević:

"On ne bi trebalo da u ovom obliku, kakav ga sad imamo, prosto ni da dođe na Vladu, a kamoli da se na Vladi usvoji i uputi Skupštini. Nemoguće je zadatke bezbednosti do te mere postavljati kao neki primarni cilj, a zapostaviti elementarne ljudske slobode i prava".

U sindikatu tvrde, Srbija je već policijska i jednopartijska država, a usvajanje i bi, kažu, samo formalizovalo ono što se njima već dešava.

"Kad je bio naš protest, 13 autobusa nam je vraćeno zato što su ujutru u 9 sati zvali naše kolege koje su uredno platile autobus, rezervisale autobuse, zvali su ih vlasnici firmi, rekli - molim te, prijatelju,  nemoj više da mi dolaziš. Oni idu po tim firmama, prete ljudima", tvrdi predsednik PSS Veljko Mijailović.

Da li je nacrt zakona, za koji Sindikat tvrdi da je dobio od izvora u ministarstvu policije, autentičan - u MUP-u ne odgovaraju.
Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radivoje Radenković

policijski sindikati kao ni poslodavac to jset predlagač zakona o policiji nije u zakonu o policiji obezbedio pravno dejstvo za policijske službenike koji su dobili prestanak radnog odnosa zbog vođenja krivičnog postupka, a pravosnažno su oslobođeni od optužbi. Gde je povređeno osnovno pravo iz Ustava RS i Zakona o krivičnom postupku predpostvka nevinosti ili prezubcija nevinosti. Potrebno je da se donese član koji će regulisati pravno dejstvo za policijske službenike kojim je prestao radni odnos a oni su pravosanžno oslobođeni. Policijskom službeniku nemože da prestane radni odnos zbog vođenja krivičnog postupka, može biti samo udaljen do okončanja tog postupka. Imete odluke Usatvnog suda RS i odluke Evropskog suda za ljudska prava koja morate da da usaglasite sa novim Zakonom o policiji. Za ova prava morate gospodo sindikati policije da se izborite a ne za vaše lične interse da članovi užeg vrha sindikata zapošljavate uže članove u MUP-a i da dobijete bolja radna mesta u MUP-a a nevodite račuba o osnovnim ljudskim pravima policijskog službenika, moral u policiji koga nema, i policija nije više u službi građana već je u službi parija i policijskih sindikata. S poštovanjem. Mislim da ćete uvažiti i podržati moj komentar.

Позорник

Нема речи о полицијској држави. Напросто неке ствари су неопходне. Када би ви знали колико су нама руке везане у појединим ситуацијама - другачије би причали.

Nedeljko

To pracenje, slikanje, snimanje, to rade sve policije u svetu. Drugo, ako ste cisti, cega imate da se plasite? Ako vam je mirna savest, cega se bojite? Legitimisanje od strane policije je svakodnevna pojava na ulici ali o tome ne pisete. Bitno je da se pise sve i stavlja sve u vezu sa pomenutim funkcionerima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Hitnoj pomoći u Trsteniku javilo se 35 mališana sa bolovima u stomaku 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koraks: Izdaje me zdravlje, pa sve teže crtam - to je dobra vest za Vučića 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marinković: Srbija ide ka EU i jača saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas i Obradović: Vučić i Popović Ivković šire neistine da bi prikrili afere 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prinudna iseljenja - dug mora da se vrati, ali i da postoji elementarna humanost 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte nastavili obustavu rada: Tražimo da neko obrati pažnju na nas 10:08 h

10:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pošta: Dostava penzija po planu, nastojimo da neometano radimo 08:30 h

08:30 h  |  Vesti

loader