Biber: Loše u srpskim medijima - pritisak, autocenzura...

Biber: Loše u srpskim medijima - pritisak, autocenzura...

Biber: Loše u srpskim medijima - pritisak, autocenzura... Izvor: N1

Profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu, Florijan Biber, smatra da je stanje u medijima u Srbiji loše, da postoji pritisak i autocenzura, da je sloboda govora ograničena.

Biber kaže da Evropska komisija nije bila dovoljno kritična po tom pitanju i dodaje da je možda u pitanju nedostatak interesovanja, jer se proces proširenja gleda previše tehnički.

"Možda vlada ispunjava uslove, ali ne u demokratskom okviru koji je potreban. Možda se ove godine malo menja odnos EU prema tome, jer sloboda medija i neke druge slobode mogu da postanu problem u procesu pregovora sa Unijom. Pored toga, to je negativno i za razvoj demokratije u Srbiji".

Bez boljeg odnosa s Prištinom, Srbija neće moći u EU, smatra Biber i dodaje da su pregovori poslednjih godina dali rezultate, ali da sada već neko vreme stoje i da im je potrebna nova dinamika, da se rešavaju otvorena pitanja.

"Ide se ka poboljšanju odnosa, treba neko suštinsko poboljšanje između Prištine i Beograda. Pregovori su deo evrointegracija, bez rešenja statusa i boljeg odnosa neće biti moguće da Srbija pristupi EU. Obe strane moraju da imaju bolju nameru, da se ne tumače različito rezultati pregovora, da se napravi bolji stav, više razmene među građanima i kontakti ka normalizaciji odnosa. I na Kosovu i u Srbiji postoji toliko predrasuda i nerazumevanja, mora više kontakta koji će da poboljšaju taj odnos", rekao je Biber.

EU ima snagu za proširenje, smatra Biber, jer iako krize od 2008. godine nisu sve rešene, unija sada ima novu dinamiku.

"Sa Makronom koji daje nove ideje kako EU može da se reformiše, on gleda u budućnost. Proširenje je deo toga, deo budućnosti Evrope, i zapadni Balkan je takođe deo toga".

On smatra da je najrealnije da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU u dve grupe - zemlje koje su brže, poput Srbije i Crne Gore, možda i Albanije i Makedonije i zemlje koje bi trebalo kasnije da postanu članice - Kosovo i Bosna i Hercegovina. Kaže da bi bilo poželjno da svi uđu odjednom, kako se bilateralni sporovi ne bi pretvorili u sprečavanje proširenja.

Komentarišući situaciju u Španiji, Biber je rekao da je do rešenja moguće doći jedino dijalogom Katalonije i Vlade u Madridu.

"Ne može kroz konfrontaciju, obe vlade su koristile populističku reakciju na krizu i jako loše reagovale. Referendum bez podrške građana Katalonije, a sa druge strane nespremnost španske Vlade na dijalog. Sada mora da se nađe političko rešenje".

Biber kaže da EU nije organizacija koja može da rešava probleme unutar članica. Upoređujući slučaj Katalonije sa Kosovom, Biber je rekao da u Kataloniji nije bilo rata, etničkog čišćenja, izbeglica.

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Da budemo realni, ni u EU nije baš bajno stanje. Mali primer, konkretno u vezi zemlje uvaženog gdina Bibera. Austrija je poznata kao država članica, koja ima izuzetno visok stepen korupcije, dok ni u slobodi medija "ne cvetaju ruže". O slobodi medija u Baltičkim državama ne vredi ni raspravljati. Isto tako, EU se suočava sa narastajućim nacionalizmima i autokratijama u svojim redovima. Celokupan koncept zajednice je klimav . Pa ko onda može da očekuje od birokratije EU da se bavi suštinom. Jedno su projekti i novac, koje uvaženi gospodin Bibner troši za ono što radi na pitanjima demokratizacije ZB, a niko se ozbiljno ne bavi krizom u samoj EU.

Najsramnije

Od kada je na vlasti SNS i Vučić po pitanju medija nikada nije bilo gore. Ne zna se da li je gore prećutkivanje pojedinih dogadjaja ili još gore od toga je preuveličavanje svega što bi moglo biti u koristi vladajućoj stranci. Ovo drugo je malicioznije i odvratnije, podseća na vreme kada se stvarala nova Jugoslavija posle Drugog sv. rata. Prizvuci tog vremena kada je slobodno novinarstvo u pitanju, gotovo da ponižava ovaj savremeni svet kao i sveukupno društvo u Srbiji. Odraz primitivizma i ogoljene borbe za opstanak na vlasti radi isto tako ogoljenog novca i bolesne autokratije pojedinca nazasitog u širenju svoje moći....

цензура

Није у Србији на делу аутоцензура већ полтронство. Већина "новинара" нема своје ја него се увлаче како би појели мрвице са стола онога коме се увлаче у д.пе. Небитно да ли је то власт или опозиција. Треба само тражити испуњење онога што су обећали и тражити одговоре за злоупотребе и то до краја. Ништа друго. Новинари не треба да воде политику већ да постављају питања.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović negirao da je firma koja izvozi oružje u vlasništvu njegovog oca 10:11 h

10:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vacićeva Srpska desnica postala deo vlasti u Niškoj Banji 09:59 h

09:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Infrastruktura železnice: Zbog krađe kablova ne rade rampe u Nišu 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Blinkere koriste i oni koji nemaju to pravo, čak i estradne ličnosti 09:44 h

09:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Afera o trgovini oružjem zahteva ozbiljnu istragu Vlade Srbije 09:28 h

09:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanka Popović ušla u zgradu Rektorata koju blokiraju studenti 09:23 h

09:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Daut Haradinaj: Specijalni sud Ramuša pozvao jer nije ukinuo takse 07:43 h

07:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antonijević: Dijalog ne treba bojkotovati, već otvoriti sva pitanja 07:20 h

07:20 h  |  Vesti

loader