Boljević: Država se ne ponaša u skladu s vladavinom prava

Boljević: Država se ne ponaša u skladu s vladavinom prava

Boljević: Država se ne ponaša u skladu s vladavinom prava Izvor: N1

Kad bi se država prva ponašala u skladu s vladavinom prava, a kad to kažem mislim, pre svega, na političare i institucije kojima upravljaju, stanje bi bilo mnogo bolje, pa bi i sudstvo bilo efikasnije, kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Zbog nipodaštavanja, uvreda, pa čak i pretnji, koje su povodom poslednjih sudskih odluka sudijama stigle od političara i medija, Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da reaguje na ugrožavanje nazavisnosti sudija.

Koliko je pravosuđe u Srbiji nezavisno i koliko se u njegov rad meša izvršna vlast?

Predsednica Društva sudija Srbije Draganu Boljević je, gostujući u Danu uživo, rekla da se Srbija u procesu pridruživanja EU obavezala da će promeniti Ustav, jer u njemu stoje instrumenti na osnovu kog se vrši politizacija sudstva: "A čim se vrši politizacija sudstva, to znači i da se vrši pritisak na sudstvo. A mi svi, i građani, smo svedoci da se neprestano prevaljuje krivica na sudstvo za sve što ne valja, tu mislim i na tužilaštvo, a posebno je problematično kad čujemo političare kako, kad pričaju o Poglavlju 23 koje se tiče vladavine prava, oni predstavljaju da je vladavina prava - dakle, poštovanje zakona i postupanje po zakonu - da je to samo odgovornost sudstva, a ne izvršne i zakonodavne vlasti".

Kaže da je naš problem što se druge dve grane vlasti, pogotovo izvršna, ne ponašaju u skladu sa vladavinom prava: "Zato imamo situacije da su nam velike stranke u pravosuđu upravo Republika  Srbija... Kad bi se država prva ponašala u skladu sa vladavinom prava, a kad to kažem mislim, pre svega, na političare i institucije kojima upravljaju, stanje bi bilo mnogo bolje, pa bi i sudstvo bilo efikasnije", rekla je Boljevićeva.

Svima treba da bude jasno da je država preuzela obavezu da promeni Ustav, jer je takav da omogućava politički pritisak - to je demaskirano i predstavlja zvaničan razlog za promenu Ustava, istakla je. Tokom nekih konsultacija, koje su nazvane javna debata, a koja uopšte nisu javne debate već se strukovnim udruženjama i NVO daje pet ili 10 minuta da iznesu svoja mišljenja, mi vidimo da se o svemu priča, osim o jačanju nezavisnosti sudstva, ocenjuje Boljević.

"Prema onome što vidimo, rekli bismo da se uopšte ne poštuje glas struke, jer prosto imate situaciju da jedan nipodaštavački ton vlada tokom tih sastanaka, od strane predstavnika izvršne vlasti", navela je.

Na sastanku "izvršna vlast zabranila zakonodavnoj da govori i nije dala reč sudskoj" - slika vlasti.

Ispričala je da je tokom jednog sastanka zvanično bio prisutan predstavnik Skupštine, čovek koji je poslanik, predstavnik vladajuće stranke i član više skupštinskih odbora, koji je, između ostalog, rekao da nema ništa protiv toga da skupština i dalje bira sudije i članove VSS i da tu nema neprijateljstava, a Ustav se menja da tako ne bi bilo.

"Kada su ga (na tom sastanku pitali) zašto tako kaže, onda je predstavnik izvršne vlasti  rekao: "Zabranjujem ti da odgovoriš na ovo pitanje"... A meni, koja sam predstavnik sudske vlasti, nije do kraja dozvolio da postavim pitanje. To je bila paradigmatična situacija gde je izvršna vlast zabranila zakonodavnoj da govori i nije dala reč sudskoj", istakla je Boljević dodajući da je upravo to slika vlasti, odnosno odnosa tri grane vlasti koje bi trebalo da budu ravnopravne.

Društvo sudija Srbije tražilo je reakciju VSS zbog brojnih problema, ali je za sada nema. Nadamo se da će VSS debatovati o tome i izdati neko saopštenje, čak smo imali i neke pozitivne naznake s tim u vezi, dodala je Boljević.

VSS je po Ustavu garant nezavisnosti sudija i Ustava i mi sudije treba da se naviknemo da ne okrivljujemo političare kad nam nešto fali, već onog ko nas štiti, navela je. VSS štiti sudije da bi bile nepristrasne, i omogućile, samim tim fer suđenje građanima, istakla je gošća N1. "Zbog građana je važno da nas VSS zaštiti, i mi sve više očekujemo od VSS a ne od drugih grana vlasti, koje prirodno teže da zadrže dominaciju, ne samo kod nas, nego u svakoj državi, a kod nas malo više. A VSS je taj koji treba da reaguje".

Boljević je podsetila da je VSS izdao oštro saopštenje povodom ugrožavanja novinara u Vojvodini, ali, dodaje, da sudije tako nešto očekuju u svakom slučaju.

"Sudijama je važno da VSS reaguje - da bude tampon zona između političke vlasti i između sudstva", kaže Boljević. Ne bi nas iznenadilo da sam VSS trpi pritiske od politike, zbog toga što je reagovao, ali je to veliki podsticaj sudijama da se oslobode stresa i normalno sude kad VSS reaguje, to je okrepljujući uticaj po sudije, konstatuje.

"VSS je dužan da na sebe prihvati pritiske, da zaštiti pravosuđe, da bi svima bilo bolje", naglasila je gošća Dana uživo.

Gotovo polovina sudija je u anketi koju je Društvo sudija Srbije uradilo reklo da trpi političke pritiske.

I kad osećate pritisak - i kad ga nema, ali ga osećate i to je jedna vrsta pritiska, navela je. Sutkinja je istakla da je, prema istraživanju, čak 1/5 broja sudija rekla da je osetilo pritiske od ljudi unutar pravosuđa - dakle, od predsednika sudova i kolega, i da to predstavlja veliki problem.

"Sudija po definiciji mora da bude čovek koji je sposoban da se odupre pritisku... Ne bi trebalo da radi u uslovima pritiska, ali kad se to desi, mora da zna da se odupre... Moramo i mi svakako, pojedinačno, sami, da pokušamo da se odupremo", navela je.

Nezavisnost sudstva je pretpostavka svakog funkcionalnog demokratskog društva, kaže Boljević.  Sudijski posao je takav i svakodnevno vi osećate da trpite pritisak na različite načine, ali oni koji su me učili pravu su me učili - ako ne znaš kako, a ti po zakonu, kaže Boljević, dodajući da je teško  svaki put odraditi po zakonu.

EU je zabavljena svojim, velikim problemima, pa ovog puta sami treba da se izborimo, rekla je. Dobro je što smo videli da cela struka misli isto - kako to treba da se radi, dodala je.

Ističe da je važno što su strukovna udruženja mogla da vide da građanska udruženja stoje iza njih. Jukom i sve organizacije građanskog društva, koje su uključene u Konvent za Poglavlje 23 podržavaju sve što kažemo i to je veliki kapital, navodi Boljević, dodajući da samo jedna novooformljena akademska mreža misli drugačije, ali da su usamljeni u tome. Ti predlozi koje predlažu su problematični, oni umesto da jačaju nezavisnost pravosuđa, oni pokušavaju da relociraju politički uticaj, navela je.

 Celo gostovanje pogledajte u videu:

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

David Goldsternn

neke sudije/sudijnice pricaju sve kako treba, po ustavu i zakonu, na tribinama, emisijama... o postovanju prezumpcije nevinost itd a rade isto kao vecina kolega... pristrasno , arbitrerno, pausalno i uz ignorisanje ( ko da ne postoji) , podrzavanje ili grubo rusenje pretpostavke nevinosti okrivljenih , ubedjen sam, nazalost. To dobro zna nas narod( mnogi) i EU kao i sud u Strazburu-kako radi domace pravosudje itd.

веља1

Ви или сте окривљени или адвокат. У оба случаја, можете изјавити жалбу због кршења презумпције невиности.

Vita Godominac-pokret 6. oktobar

Azasto ne obustavite rad svih susdova i sudija dok se ne steknu uslovi za vas nezavistan rad,vase kolege po struci advokati su strajkovali cetiri meseca.Ovako ja vodim radni spor od 5.o4.2011.godine,poslodavac napravio dva ugovora jedan za mene bez datuma dokle traje a za sebe dopisao da traje dva meseca.Po ZOR cl.31 ja sam zasnovao radni odnos na neodredeno vreme.To je po Zakon , ali sudovima treba oko deset godina da dokazu tu cinjenicu,jos nisam stekao pravnu sigurnost. Neznam koje kriv u ovoj prici,sudije,politicari,novac ili neko treci.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ispred Crkve Svetog Marka skup podrške vernicima SPC u Crnoj Gori 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj odlikovao Vilijama Vokera 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašković: U Smederevu zagađenje vidljivo golim okom, samo jedna stanica meri PM 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest ispred Skupštine Beograda, građani zahtevaju mere u borbi sa zagađenjem 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava na Bežanijskoj kosi, muškarac ubijen u automobilu 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agregat ponovo u funkciji, nema zadržavanja na naplatnim stanicama kod Niša 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

AMSS: Magla smanjuje vidljivost u većem delu Srbije 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje: Više od polovine mladih za "jakog vođu", koga će "narod slediti" 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

loader