Balkanski barometar: Više energije u regionalnoj saradnji

Balkanski barometar: Više energije u regionalnoj saradnji

Balkanski barometar: Više energije u regionalnoj saradnji Izvor: RCC/Selma Ahatovic-Lihic

Zaključak Balkanskog barometra za 2017. godinu ukazuje na potrebu stremljenja ka ciljevima regionalne saradnje sa više energije i u većoj brzini.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) predstavio je u Briselu treće izdanje svog istraživanja mišljenja javnosti i poslovne zajednice Balkanski barometar 2017.

Tokom skupa, koji Savet organizuje zajedno sa Centrom za evropske politike (EPC), biće predstavljeni glavni nalazi istraživanja javnog mnjenja i privrednika u sklopu Balkanskog barometra nakon čega će uslediti panel diskusija na temu ključnih prioriteta u Jugoistočnoj Evropi.

Problem nezaposlenosti i dalje dominira u javnom mnjenju, dok tradicionalne demokratske institucije, kada se pogledaju njihovi dometi i poverenje javnosti, ostaju u domenu željenog. Uprkos nacionalnoj podršci regionalnim i evropskim integracijama, i dalje je raširen skepticizam da regionalni i evropski aranžmani mogu da odgovore na pritisak ekonomskih i političkih problema.

Istovremeno, trend rasta ekonomskih performansi uticao je na porast optimističkog gledanja na budućnost, što bi morale da prate odlučne politike Vlada.

Među najupečatljivijim percepcijama po zemljama, Srbija se izdvaja po sledećem:

- 43 odsto bi razmotrilo napuštanje zemlje zbog rada u inostranstvu

- Samo 55 odsto smatra da bi Vlada morala da učini više kako bi obezbedila bolje uslove stanovanja za Rome. To je najmanji procenat podrške Romima, po ovom pitanju, u celom regionu

- 51 odsto ocenjuje kvalitet usluga u javnim servisima poput policije, pravosuđa, zdravstva, opština na osnovu potrebnog vremena kao loše ili veoma loše

- 80 odsto smatra da je sistem carina pogođen korupcijom

efta Izvor: N1

Što se tiče opštih ocena u celom regionu, nakon dve godine stagnacije, uverenje da bi članstvo u EU bilo dobro za njihovo društvo, ponovo je u porastu. Procenat onih koji u to veruju je tri procentna poena veći nego 2016. i sada je 42 odsto.

S druge strane, sve je manje onih koji veruju da je članstvo u EU moguće već 2020. godine.

Skup je otvorio generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović i zamenik generalnog direktora za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Maciej Popovski, a glavne nalaze nedavnog ispitivanja stavova, iskustava, težnji, viđenja i očekivanja u svih sedam ekonomija obuhvaćenih procesom sprovođenja strategije Jugoistočna Evropa 2020, a ujedno i Balkanskim barometrom 2017 predstavio je Vladimir Gligorov, stručni konsultant GfK-a i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču.

Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje mišljenja u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije od građana i privrednika iz regiona na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd.

Trećim izdanjem je u toku 2016. godine bilo obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća. Glavni zaključak prethodnog Barometra, predstavljenog prošle godine u Sarajevu jeste da se region kreće napred, ali da nezaposlenost, ekonomska situacija i korupcija ostaju ključni problemi."

00:00

Izvor: N1info

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lutovac: Svoje vreme u Upitniku RTS-a ustupam uzbunjivaču Obradoviću 22:05 h

22:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Vlast tuži samu sebe, "omađijani" Mića Jovanović 21:38 h

21:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agencija za zaštitu životne sredine očekuje od jutra čistiji vazduh u Beogradu 20:49 h

20:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški inspektor uzbunjivač "oteran u penziju", MUP odbija da ga vrati na posao 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Incident na protestu, guranje i nasrtanje ispred ulaza u Skupštinu 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog slučaja Jovanjica, vlast će tužiti - samu sebe 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada SAD: Ne revizionizmu, ali i selektivnom procesuiranju 18:30 h

18:30 h  |  Vesti

loader