"Patrijarhalno vaspitanje uzrok neprepoznavanja nasilja"

"Patrijarhalno vaspitanje uzrok neprepoznavanja nasilja"

"Patrijarhalno vaspitanje uzrok neprepoznavanja nasilja" Izvor: N1

Svaki četvrti mladić i deseta devojka u Srbiji misle da jedan šamar nije nasilje - to je, između ostalog, pokazalo istraživanje o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju među mladima koje je nedavno, u 10 gradova u Srbiji, sproveo Autonomni ženski centar u okviru kampanje “Mogu da neću. Ljubav nije nasilje”.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra gostujući u Danu uživo rekla da je taj podatak posledica činjenice da mladi u Srbiji jednostavno ne prepoznaju nasilje i šta sve to spada u nasilje, barem dok ono ne postane prepoznatljivo, fizičko nasilje.

"Mladi, pa ni odrasli, ne umeju da prepoznaju nasilje. Mladi se vaspitavaju na način koji jedan šamar ne prepoznaje kao nasilje", rekla je Pavlović, koja je i vršnjačka edukatorka na ovom projektu.

Devojčice, osim toga, i kada prepoznaju nasilje, o tome razgovaraju pretežno sa svojim drugaricama.

"One ne prepoznaju institucije - ni školu ni roditelje, kao stranu kojoj treba da se obrate... Devojčice dele probleme, ali ne znaju da pronađu put kako da izađu iz toga", kaže Pavlović.

Prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, vulgarni komentari upućeni devojkama su prihvatljivi za svakog trećeg mladića i za svaku desetu devojku, jer se seksualno uznemiravanje shvata kao deo šale.

 Na pitanje zašto se razlikuju stavovi dečaka i devojčica o nasilju, Pavlović kaže da se devojčice osetljivije na nasilje, jer su najčešće one te koje su tom nasilju izložene.

"Devojčice su češće izložene tom nasilju i one najbolje znaju kakve su posledice toga. One ga, iz ličnih iskustava, bolje prepoznaju, iako ne umeju da imenuju da li je to nasilni obrazac", rekla je Pavlović.

O tome ko su krivci za toliku toleranciju nasilja među mladima, Pavlović kaže da su krivci svi oni koje prenose patrijarhalni model vaspitanja.

"Krivci su svi oni koji prenose patrijarhalne vrednosti ponašanja i socijalizacije, a tu smo svi mi, pojedinci, roditelji, država, koja ima najveće moći da promeni taj način na koji socijalizujemo decu, ali i mediji", rekla je Pavlović i dodala da do dece dolaze sve priče o kojima se piše, pogotovo u tabloidima, a koje podstiču ili opravdavaju nasilje.

Prema njenim rečima, na radionicama koje organizuju u školama, često se mogu čuti izjave devojčica koje daju primere kako se u njihovim porodicama uči da se trpi nasilje. "Pa im se tako kaže: 'ako ja trpim, ako je moja mama trpela, ako je baka trpela, trpi i ti, zašto ti moraš da menjaš svet'", istakla je Pavlović.

Na pitanje da li je kažnjavanje odgovornih za nasilje adekvatna mera, Pavlović kaže da sankcije mogu biti adekvatna mera, ali da one "neće dugoročnije promeniti stav o nasilju".

"Sankcije su uvek tu kad se već nešto desi. Sankcije mogu biti adekvatna mera ali neće dugoročnije promeniti stav...Moramo od malena menjati stavove dece", rekla je.

Više o vršnjačkom i partnerkom nasilju pogledajte u gostovanju u Danu uživo:

Komentari (30)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Михаил Владимирович Пупин, алиас Коба Јашин

"O tome ko su krivci za toliku toleranciju nasilja među mladima, Pavlović kaže da su krivci svi oni koje prenose patrijarhalni model vaspitanja." Gde je sad Boris Tadić, psiholog po struci, da Vam održi vakelu o narodnom identitetu srBskom. Spasavaj se ko može :P

Neupućen

Pa sa demokratijom sa zapada smo i dobili “sve najbolje”... Gay paradu,turbo folk,rijaliti,samohrane majke i ovakve pametnjakoviće da nas uče... Dok se srpski narod bojao Boga nešto smo i vredeli. Žalosno nam dolazi...

Moje ime

Moraću da odgovorim iz dva dela jer mi neće sve stati u jedan odgovor zbog ograničenja. Ajde za rijaliti se i slažem, mislim da su to čiste gluposti i zaluđivanje mase. Za folk ne znam baš šta da kažem jer ne slušam našu muziku toliko niti se razumem u žanrove. A za ove ostale stvari, ne slažem se sa Vama.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jedan osumnjičeni za ubistvo Ivanovića na slobodi, dvojici produžen pritvor 16:41 h

16:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zeri: Kosovo zbog taksi ne može da bude deo programa u Maršalovom centru 16:35 h

16:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šaban Šaulić sahranjen u Aleji zaslužnih građana 16:23 h

16:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ubijen direktor AMSS, napadač izvršio samoubistvo 16:14 h

16:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen u Zrenjaninu, u stanu krio 21 revolver, pištolj i devet pušaka 16:04 h

16:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ulazak na predstavu mališani plaćaju limenkama koje se šalju na reciklažu 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Obrazovanje i škole 21. veka, može li Srbija da unapredi sistem 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radna grupa: Usvajanje Medijske strategije u drugoj polovini aprila 15:39 h

15:39 h  |  Vesti

loader