Marjanović: Gojković zastupnica principa "tiranija većine"

Marjanović: Gojković zastupnica principa "tiranija većine"

Marjanović: Gojković zastupnica principa "tiranija većine" Izvor: N1

Poslanica DS Vesna Marjanović ocenila je u Novom Danu da parlament mora da ima ključnu ulogu u politici jedne države jer od njega zavisi i da li će vlada biti kontrolisana. Ipak, u srpskoj skupštini, kaže, dešavaju se nepotrebne drame dok građani ne znaju ni o kojim zakonima se glasa, niti kako će oni uticati na njihove živote.

Dugo građani gledaju skupštinu sa dozom zabrinutosti, kaže Marjanović, ili im je sve postalo i tragikomično, što je velika šteta za instituciju parlamenta jer politička kultura koju on treba da neguje odavno je nestala i to nije dobra slika.

"Dešavale su se i nepotrebne drame, i govor mržnje i krajnje neprimeren način razgovora za instituciju kakva je parlament, a to u velikoj meri zavisi od predsednika i predsedavajućih čiji je najvažniji zadatak da održe nivo, omoguće argumentovanu raspravu", rekla je ona.

Gojković je sve više zastupnik principa poznatog u istoriji i političkoj teoriji kao "tiranija većine", smatra poslanica DS.

 "To što je jedna stranka na jednim izborima dobila većinu ne znači da oni koji su dobili manje ne mogu da imaju ravnopravna prava. Ustav grantuje svim poslanicima da imaju jednaka prava i izlažu svoje programe, a očigledno to nije slučaj u skuštini", dodala je.

Marjanović smatra da je poslednjih godinu dana postalo i gore, jer se većina i ne trudi da se pridržava poslovnika.

"To se rasteže, uvode se novine koje nisu postojale do sada, na primer te pauze - čim se javi mnogo poslanika da prijavi povrede poslovnika, predsedavajući odredi pauzu i posle pauze se sve briše", kaže.

Marjanović je ukazala da zbog događaja koji ometaju rad skupštine, a koji su "atraktivni" za medije, građani ne saznaju koji su zakoni bili na dnevnom redu niti kako će uticati na njihov život.

Od parlamenta zavisi da li će vlada biti kontrolisana, a ako parlament ne kontroliše vladu onda ni vlada neće raditi posao kako treba, kaže ona.

"Iz parlamenta proizilaze svi problemi, ako on ne funkcioniše. Ako se u parlamentu ne primenjuju zakoni i ne radi efikasno, onda čitava država i čitavo društvo imaju problem. Parlament mora da ima ključnu ulogu, a kakvu će ulogu imati u praksi to zavisi i od poslanika i od građana koji će na izborima možda onda dati nekome drugom poverenje", dodaje.

O Krstiću u Upravnom odboru RTS

Komentarišući imenovanje Nebojše Krstića u Upravni odbor RTS, Marjanović je rekla da će skupštinski Odbor za kulturu i informisanje pratiti njegov rad.

Nadam se da ćemo saznati po kojim kriterijumima su birani članovi, a određeno je da to treba da budu ugledni stručnjaci, dodala je.

"U tom imenovanju problematično je to što mu je prethodio dugi period krajnje neprimerenog hvaljenja (predsednika) Aleksandra Vučića i SNS, a ideja je da u takvim telima sede nepristrasni predstavnici", istzakla je Marjanović.

Beogradski izbori: DS i dalje otvorena za razgovor sa svima

Marjanović je rekla da je DS otvoren za razgovor i jedina strana koja nije isključivala nikoga iz razgovora. Dodala je da DS računa da će imati svog kadidata, ali je otvorena za mogućnost da pregovara i o drugim kandtima.

"Nismo doneli konačnu odluku, razgovara sa stalno, ima odluka da se podrže i neki drugi kandidati. Mi imamo kadrove, rešenja da biramo između nekoliko mogućih figura", rekla je i dodala da je Dragan Đilas za DS bio jedan od boljih i uspešnjih gradonačelnika.

Marjanović je rekla da je DS u dobrim odnosima sa PSG.

"Sa mnogima smo prošli i izbore zajedno, sa nekima smo prijatelji, ali treba pre svega da budemo politički odgovorni. Za sve je najbolji način da ova vlast ode i da probamo da zemlju i društvo učinimo slobodnijom", rekla je.

00:00

Izvor: N1

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sve se vidi

Pomenuta gospodja je netolerantna,iskljuciva,subjektivna i ne zasluzuje da vodi Parla ment ,koji je mesto gde treba da "cveta "hiljadu cvetova.Da se u toleranciji i miru saslusa svacije misljenje.Kultura,kultura,nedostaje kultura.A sve je iz kuce....

masa

U skupstini ne postoji nikakva tiranija.

Darko

Jedino se slazem sa njom da ne treba od skupstine praviti cirkus.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz centralne Srbije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

loader