Novinari i NVO u zajedničkoj akciji za slobodu medija

Novinari i NVO u zajedničkoj akciji za slobodu medija

Novinari i NVO u zajedničkoj akciji za slobodu medija Izvor: Shutterstock
(ilustracija)

Gašenje Vranjskih i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika ovih novina Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, ukazuju novinarska, medijska udruženja, redakcije i organizacije civilnog društva i najavljuju zajedničke akcije u borbi za slobodu medija.

Integralni tekst njihovog zajedničkog saopštenja glasi:

"Obaveštavamo domaću i međunarodnu javnost da je u petak, 22. septembra, doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji.

Grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji, koji je prošle nedelje ugašen zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka.

Gašenje ovih novina i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini.

Grupa je formirna u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara.

U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer.

Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Grupa je otvorena za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca.

Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji.

Grupa će blagovremeno obaveštavati javnost o planovima, daljim koracima i načinima delovanja.

Pozivamo sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji.

Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji.

Grupa će distribuirati uputstva za ovu koordiniranu akciju kroz svoje kanale, a svako ko želi da se priključi može da pošalje mail na stojimuzvranjske@gmail.com.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživaćka novinarska mreža – BIRN, Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, Centar za praktičnu politiku CRTA, Dnevni list Danas, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava – YUCOM, KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Kuća ljudskih prava, Lokal Pres - Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš, Nedeljnik Kikindske, Nedeljnik, Novi magazin, Nedeljnik Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija".

Zašto UNS nije potpisao proglas?

UNS, udruženje novinara srbije Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da nije potpisalo saopštenje grupe nevladinih organizacija i medija koja je izdala proglas "Za slobodu medija" i protiv "medijskog mraka" jer nije prihvaćen predlog UNS-a da se ovim saopštenjem podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i da se osudi svako nasilje nad novinarima, uključujući i nad novinarima Radio-televizije Srbije i Pinka.

"UNS ostaje čvrsto pri stavu da se mediji i novinari ne smeju razdvajati na 'naše' i 'njihove' i da se u akcijama protesta zbog ugrožavanja slobode medija i podrške kolegama ne smeju praviti podele na podobne i nepodobne novinare", navodi se u saopštenju UNS-a.

Ta novinarska organizacija navela je da će nastaviti da se u svakoj prilici bori za slobodu medija i osnaživanje novinara, ne praveći podele medju njima.

"Zbog ovih činjenica i zbog toga što nije prihvaćen naš predlog da se osude svi napadi na novinare i svaki pritisak na lokalne medije, UNS nije imao druge mogućnosti sem da ne potpiše saopštenje grupe organizacija", saopšteno je iz te organizacije.

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kalabic & Mihailovic & Stepinac

Samo bojkot izbora na svim nivoima i izlazak iz skupstine protiv ovog zla. Nema drugog izlaza.

Jr

Istina, treba da se borimo za slobodu govora i medija. Da li će iste organizacije jednako revnosno da se bore i onda kada "alternativa" u društvenom i političkom smislu hoće da krši ta prava? Znate već... Zli jezici kažu da je vlast organizovani kriminal, ali sva sreća pa imamo alternativu u širokom spektru opozicionih stranaka, novinarskih i nevladinih organizacija. Recimo, pitam da li će iste organizacije javno da osude tzv. Nacrt zakona o "rodnoj" ravnopravnosti - dakle javno, jasno, glasno, najoštrije i nedvosmisleno? Zar nije taj nacrt podržan od velikog dela "alternative" u društvu? Zar ne krši ljudska prava, slobodu govora i medija? Ne žele valjda sve te organizacije da daju materijala zlim jezicima da ih etiketiraju kao licemerne i jednako kriminalne kao vlast? Tada bi zli jezici tvrdili da ne može isto biti bolje od istog...

Tar

Samo molim da mi ne pomazu ne vladine organizacije. One su nezavisne koliko i rtv Pink... .

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Večernje novosti: Beograd priprema kontramere na kosovske takse 00:08 h

00:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nemački vojnici ostaju u sastavu Kfora "jer još postoji potencijal za konflikte" 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stamatović: Ostajem u SzS, ako imaju neke primedbe - mogu da me isključe 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Japana odlikovala Predraga Filipova 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Volfgang Petrič za N1: Teritorijalne izmene deo predloga o Kosovu, nisam za to 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Novog Sada protestovali protiv seče drveća 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija "360 stepeni": Šta pokazuju prvi dokazi o krađi beba u Srbiji? 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

MSP: Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

loader