Zukorlić: Rektorokratija u obrazovanju, KONUS demantuje

Zukorlić: Rektorokratija u obrazovanju, KONUS demantuje

Zukorlić: Rektorokratija u obrazovanju, KONUS demantuje Izvor: N1, arhiva

U visokom obrazovanju imamo rektorokratiju, monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu sa Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić.

Zukorlić je za Politiku rekao da novi zakon o visokom obrazovanju to mora da ispravi, "da napravi ravnotežu i razbije monopol kao osnov za korupciju i nepotizam koje danas imamo".

Za to sam pripremio amandmane. Pokušaću da imamo i odborske amandmane, ne samo poslaničke, sve pravno moguće mehanizme u skupštini ću upotrebiti da ukažem na to, najavio je Zukorlić.

Trn u oku su mu Univerzitet u Beogradu (BU) za koji smatra da guši razvoj drugih univerziteta i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), zbog majorizacije, preglasavanja većine u odnosu na manjinu.

Podseća da KONUS čine predstavnici svih univerziteta, počev od rektora, ali i da univerzitet na svakih 5.000 studenata ima jednog predstavnika, kao i na svakih 1.000 zaposlenih.

KONUS: Zukorlić zloupotrebljava funkciju

Krajnje je neprimereno da predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić, zbog problema oko akreditacije Univerziteta čiji je vlasnik, a zloupotrebljavajući funkciju predsednika Odbora, napada sistem visokog obrazovanja Srbije, saopštio je Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije.

U toku rasprave o Predlogu Zakona o visokom obrazovanju, na sastanku Odbora, čuli su se neutemeljeni i neprimereni komentari na račun Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), koje je izrekao Zukorlić, navodi se u saopštenju.

"Članovi Rektorskog saveta KONUS sa iznenađenjem konstatuju da se na osnovu diskusije Zukorlića može zaključiti da on, iako rukovodi jednim od najvažnijih skupštinskih odbora, nije upućen u strukturu sistema visokog obrazovanja Srbije, kao i o ulozi KONUS u tom sistemu i njegovom radu", ističe se u saopštenju.

Konferenciju čini osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji, i rektori ovih univerziteta konsenzusom donose odluke iz Zakonom predviđene nadležnosti KONUS.

Prema oceni KONUS, Zukorlić potcenjuje rektore ostalih univerziteta u sastavu Konferencije, kao i njihovu stručnost i kompetentnost i etiketira ih kao korumpirane, iako bi za takve tvrdnje bez valjanih dokaza mogao i pravno da odgovara.

"Rektorski savet KONUS želi da naglasi da Univerzitet u Beogradu ne sprečava razvoj ostalih univerziteta, već naprotiv, podržava njihov napredak i unapređenje kvaliteta kroz intenzivnu i plodonosnu saradnj", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "vezano za sastav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, želimo da informišemo Zukorlića da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KONUS sačinjava listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na osnovu raspisanog javnog poziva".

"To se čini u skladu sa kriterijumima predviđenim Zakonom o visokom obrazovanju koji navodi da članovi Saveta i Komisije moraju biti iz reda redovnih profesora, vrhunskih odnosno istaknutih naučnika, umetnika i stručnjaka sa međunarodno priznatim radovima ili osvedočenim doprinosom nacionalnoj kulturi", dodaje se u saopštenju.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije podsetio je predsednika Odbora da "konačnu odluku o izboru članova Saveta donosi Narodna skupština Republike Srbije, koja je najviše predstavničko telo zemlje".

Zukorlić, prema novodima KONUS, tvrdi da postoji "sukob interesa kod akreditiranja univerziteta gde profesori jednog univerziteta odlučuju o sudbini i postojanju drugog univerziteta i.... da Akreditaciona komisija mora biti nezavisna, u vidu agencije ili nekom drugom obliku".

Rektorski savet smatra da nacionalno telo za akreditaciju treba da bude nezavisno, ali da "želimo da istaknemo da je praksa u svetu da o kvalitetu studijskih programa i visokoškolskih ustanova odlučuju članovi akademske zajednice koji su i najkompetentniji da o tome odlučuju".

Drugačija rešenja, za koja se zalaže Muamer Zukorlić, dovode u veliku opasnost kvalitet visokog obrazovanja, jer bi o visokoškolskim institucijama odlučivali ljudi koji nemaju kompetence i neophodna znanja o visokom obrazovanju i nauci, navodi se u saopštenju.

"Upravo u nameri da pomogne Univerzitetu u Novom Pazaru, čiji je Muamer Zukorlić vlasnik, Rektorski savet je prihvatio da rektor tog univerziteta prisustvuje sednicama KONUS do konačnog razrešenja njegovog statusa akreditacije u nadi da će u skorijem roku ovaj Univerzitet ispuniti standarde akreditacije", saopšteno je.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Transilvanijski Berberin

Nego hm imas li ti sve potrebne dozvole za gradnju, akreditaciju tvoje skolske ustanove, kako to juce sam bio verski vodja malo zamrzao funkciju prelazim na politiku a poslovnu karijeru verovatno cu zavrsiti kao uspesan biznismen?

drug raja

tako vam i treba...

ElAzar

Univerzitetima vlada akademska zajednica? Ja koliko se secam, tako i treba da bude, zato i imaju autonomiju, ili sam ja nesto pobrkao. . .

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Hapšenja zbog vađenja antikviteta iz zemlje i njihove preprodaje 13:37 h

13:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pevačica snimila spot na temeljima pravoslavnog hrama u Novom Brdu 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Predao sam Tužilaštvu dokaze protiv Vučevića i njegovog savetnika 13:31 h

13:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Privredni sud odobrio uvid u poslovne tajne United Grupe konkurentskim firmama 13:29 h

13:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naoružani policajac se zabarikadirao u stanu na Voždovcu, novinari udaljeni 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović pisao MUP-u: Ko prisluškuje lidere opozicije i novinare 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EP: Srbija da pokrene inicijative radi unapređenja uslova za održavanje izbora 12:31 h

12:31 h  |  Vesti

loader