Kuburović: Razmatrano 9.000 slučajeva nasilja u porodici

Kuburović: Razmatrano 9.000 slučajeva nasilja u porodici

Kuburović: Razmatrano 9.000 slučajeva nasilja u porodici Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 9.000 slučajeva nasilja u porodici i da je u 3.900 slučajeva predloženo produženje hitne mere, odnosno zabrana prilaska nasilnika žrtvama.

Sudovi su od tog broja, u 3.800 slučajeva, usvojili hitnu meru, rekla je ona novinarima u Palati Srbija.

Individualni plan za žrtve izrađjen je u više od 2.000 slučajeva i na taj način se posle izricanja hitne mere pruža podrška žrtvama, istakla je Kuburović.

Prema njenoj oceni, zakon je pokazao dobre efekte u primeni za nešto više od tri i po meseca.

Vlada pripremila set mera za borbu protiv korupcije

Ministarka pravde izjavila je i da će priprema za primenu novih zakonskih rešenja i mera u borbi protiv korupcije i kriminala biti sprovedena do kraja 2017. i početkom 2018. godine, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za efikasan početak reforme, koja će početi 1. marta 2018. godine.

Nela Kuburović je u Beogradu na otvaranju projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" rekla da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva brz i efikasan krivični postupak, na osnovu novih krivičnih dela koja su predvidjena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene u novembru ;2016. godine.

"Vlada je pripremila set mera za postizanje ovog cilja koje su sadržane u Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, novom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela", rekla je Kuburović na konferenciji posvećenoj prevenciji i borbi protiv korupcije.

Ona je istakla da je Centar borbe protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije u Srbiji Tužilaštvo za organizovani kriminal, čiji će rad biti unapređen u narednom periodu, a viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu biće regionalni centri, u kojima će se formirati posebna odeljenja za procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementima.

Kako je dodala, novi Zakon o organizaciji i nadležnosti u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije predviđa redefinisanje organizacione strukture javnih tužilaštava, sudova i policije čime se stvara osnova za efikasniju saradnju državnih organa;putem službenika za vezu i bržu i kvalitetniju razmenu podataka.

"Vlada Srbije je pred sebe postavila izuzetno važan i jedan od najbitnijih zadataka svake države – a to je nulta tolerancija prema korupciji", naglasila je Kuburović.

Ministarka je rekla da je jedna od mera koja proizilazi i iz Akcionog plana za Poglavlje 23, donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije dodavši da veruje da će se on naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

nela kuburović Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da korupcija ugrožava sve delove društva i da je veoma važan napredak u borbi protiv nje.

"Borba protiv korupcije je bitna za Srbiju na njenom putu ka EU, ali i za njen prosperitet", istakao je Fabrici dodajući da je cilj projekta vrednog 3,3 miliona evra, jačanje pravnog okvira u borbi protiv korupcije, preventivne uloge i pomoć pravosudju u primeni novih zakonskih rešenja iz oblasti korupcije.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

radnici AMSS uzbunjivači ⚠

A kriminal u AMSS?! Dno dna! NapreDNO! 👎

wodonic!

Razmatrano???...razmatrano??? ne verujem šta sam pročitao...znači dok muž ženi lomi koske,udara šamare,šutira je,najstrašnije je prebija,i to često i pred samom decom,vi takav slučaj razmatrate,to hoćeš da nam kažeš...???!!!!!

GremliNS

A Savamalu?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: Jeremić bi da kaže da bi Srbija bolje prošla da on pregovara s Prištinom 00:13 h

00:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sledeći izbori biće održani u uslovima najboljim do sada 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem da budem saslušan posle Vučevićeve prijave 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crnogorski biznismen ranjen u hotelu u Beogradu 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić pita Gašića da li Vučićev otac naređuje u BIA preko Bruna Đurana 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić prisustvovala inauguraciji predsednika Argentine 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

loader