Šarčević: Reforma obrazovanja među prioritetima Vlade Srbije

Šarčević: Reforma obrazovanja među prioritetima Vlade Srbije

Šarčević: Reforma obrazovanja među prioritetima Vlade Srbije Izvor: Tanjug / Jaroslav Pap

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je u Novom Sadu da je reforma obrazovanja na svim nivoima, od predškolskih ustanova do visokog obrazovanja, među prioritetima Vlade Srbije.

"Ministarstvo je pokrenulo više strateških, reformskih pravaca koji u osnovi imaju potpuno novu zakonsku regulativu. Ovih dana usvajamo novih sedam zakona", rekao je Šarčević na otvaranju petog Dijaloga o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Novom Sadu.

Naveo je da reforma obrazovanja obuhvata reformu visokog i univerzitetskog obrazovanja, uvođenje dualnog obrazovanja, internacionalnizacija studijskih programa i digitalizacija oblasti obrazovanja.

Šarčević je kazao da je fasciniran načinom na koji Kina danas unapređuje svoj obrazovni sistem i da ovakvi Dijalozi mogu poslužiti za razmenu iskustava sa zemljom koja je "prepoznata kao jedna od vodećih privreda u svetu".

Prema njegovim rečima, u pripremi za dijalog su identifikovane teme koje se odnose na unapređivanje obrazovanja kroz zajednički razvoj visokog školstva, nauke i pokretanje inovacija.

Osim toga, Šarčević je dodao da su teme o kojima će se u naredna dva dana govoriti u Dijalogu i unapređivanje međuvladine saradnje, zajedničko korišćenje kapaciteta i resursa za nove investicije, kao i pružanje podrške novim bilateralnim, ali i multilateralnim projektima.

Du Dženjuen Izvor: Tanjug / Jaroslav Pap

Zamenik ministra obrazovanja Narodne Republike Kine Du Dženjuen rekao je da je od ustanovljavanja "Mehanizma 16 plus 1", kako se drugačije zove uspostavljena saradnja kroz dijalog, postignut veliki uspeh u oblasti obrazovanja.

"Tokom pet godina povećao se opseg razmene studenata, i njihov broj sada dostiže oko 3.800 kineskih učenika, što je gotovo duplo više nego 2012. godine, kada mehanizam nije postojao", rekao je Du Dženjuen i dodao i da je više od 5.000 studenata iz centralne i istočne Evrope boravilo na obrazovanoj razmeni u Kini.

Du Dženjuen je dodao da Kina i u budućnosti želi da iskoristi sve potencijale tri platforme – inicijative "Jedan pojas jedan put", "Mehanizma 16 plus 1, ali i tradicionalno dobrih prijateljskih odnosa sa Srbijom i ostalim zemljama koje su obuhvaćene tim mehanizmima.

Inicijativa "Jedan pojas jedan put" je usmerena na infrastrukturne projekte kao podsticaj ekonomskom prosperitetu Kine i 68 država uključenih u inicijativu.

"Treba podići stepen povezanosti obrazovnih politika i predlažem da ustanovimo mehanizam koordinatora u prosvetnoj saradnji i periodično međusobno izveštavanje u oblasti obrazovnih politika i strategija", kazao je Du Dženjuen.

Peti dijalog o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope održava se u Novom Sadu 21. i 22. septembra, a biće održan i četvrti sastanak konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova zemalja ovog mehanizma, poznatijeg kao "Mehanizam 16 plus 1".

Tokom dvodnevnog događaja, visoke zvanice, predstavnici ministarstava obrazovanja iz Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope razmeniće mišljenja o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja obrazovnih strategija u cilju jačanja ovog segmenta odnosa.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hogar

Prvo ces da smenis sve direktore koji nisu clanovi SNS-a ili odbiju da se uclane.

Budalonder

I još jedna reforma napisana od strane onih koji ne idu u školu, ne rade s decom, nikada nisu održali čas! Ali , bože moj, oni su Stručni, a tamo neki nastavnik ( sa isto ili više škole ) - ma šta on zna! Tu bagru iz te dve prosvetne ustanove , treba , za početak poslati da Predaju , recimo u neku mašinsko- metalsku školu, pa nek na njima probaju da primene svoje savremene metode! Tamo bre biju!

Uh

Slika sve govori.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz centralne Srbije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

loader