BIRODI: Pravo građana na informisanje, ne na propagandu

BIRODI: Pravo građana na informisanje, ne na propagandu

BIRODI: Pravo građana na informisanje, ne na propagandu Izvor: N1

Biro za društvena istraživanja saopštio je da gašenje nedeljnika Vranjske pokazuje potrebu da se preispita koncept u kojem su mediji dominantno tržišna stvar, ocenivši da su slobodni mediji hleb demokratije. NUNS i NDNV ocenili su da je gašenje Vranjskih posledica dugotrajnih političkih pritisaka, a UNS je pozvao Obradovića da prekine štrajk.

"Prihvatanje koncepta da su mediji, pre svega, tržišna stvar, tj. da njihova održivost zavisi od 'uspeha' na tržištu u državi upitne i niske ekonomske aktivnosti, odnosno gde mediji mogu dobiti novac iz izvora koji su visokorizično koruptivni, za posledicu ima da je većina medija izabrala da postane sredstvo promocije, zabave i propaganda, neki i odmazde", naveo je BIRODI u saopštenju.

Dodaje se da su oni koji su ostali verni funkciji medija suočeni sa preživljavanjem, pre svega podrškom kroz strano i domaće sufinansiranje koje je nedovoljno i neizvesno.

"Čak i sam proces raspodele novac na lokalnom nivou, koji je doživljen kao zamena za izostanak državnog finansiranja medija, a kojem su glavni protagonisti predstavnici novinarske profesije, nije doprineo funkcionalnoj održivosti lokalnih medija, a to znači da su glas kritičke javnost", naveo je Biro.

BIRODI se zalaže da su medijske potrebe i prava građana stvar od javnog interesa i da je sufinansiranje iz javnih izvora i za javni interes polazna tačka u kreiranju budućeg strateškog i normativnog medijskog okvira.

"Ovo posebno važi za nivo gradova i opština kojima preti, a to već neki sada jesu (npr. Kragujevac), da postanu gradovi-neinformisanosti", navodi se u saopštenju i dodaje da bez lokalnih medija koji su nosioci kritičke javnosti nema ni suštinske borbe protiv korupcije.

Prema BIRODI-ju, promenom paradigme, građanima koji sve to finansiraju, omogućilo bi se da ostvaruju Ustavom garantovano pravo na informisanje, a ne na promociju i propagandu, koja sada dominira medijskim prostorom Srbije kada je u pitanju informativni program.

BIRODI je naveo da želi da veruje da je postupak poreske kontrole Vranjskih plod nasumičnog odabira, a ne plod namere da se izvrši odmazda prema tom mediju.

"Najveći broj medija u ozbiljnim finansijskim problemima. Selektivnost u izboru medija koji su predmet poreske kontrole je vrsta pritiska na medije, jer se time šalje poruke da oni mediji koji obavljaju svoju funkciju mogu postati predmet kontrole, odnosno da se nekritičkim izveštavanjem i promocijom vlasti može izbeći inspekcijska kontrola", piše u saopštenju.

BIRODI dodaje da to posebno treba imati na umu ako se zna da je Vlada nekim medijima pomagala, neke "ostavljala u životu", a neke lokalne samouprave, što je slučaj u Kragujevcu, posle neuspešne privatizacije su preuzele lokalne medije.

"Slobodni mediji su hleb demokratije, a pravo građana da budu tačno, opširno, pravovremeno i relevantno je garantovano Ustavom i zakonom, ali i Kodeksom novinara Srbije. To bi trebalo da imaju na um autori još jedne Medijske strategije", piše u saopštenju.

NUND i NDNV: Gašenje "Vranjskih" posledica dugotrajnih pritisaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su da je gašenje nedeljnika "Vranjske", koji su nazvali, jednim od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u Srbiji, direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce."Nažalost, veoma je mali broj medija u zemlji koji profesionalno izveštavaju u interesu građana a ne vlasti, i upravo su ti mediji izloženi dramatičnim pritiscima i kampanjama gušenja, pri čemu se vlast ne libi da otvoreno instrumentalizuje državne institucije u tu svrhu – od raznih inspekcijskih službi do pravosuđa", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi su konstantnim pritiscima, pretnjama, kampanjama, ucenama, iscrpljujućim posetama raznih inspekcija, sudskim odlukama koje su u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i da im je skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu.

Sa druge strane, "režimski mediji troše enormne količine novaca poreskih obveznika, opraštaju im se poreski dugovi i omogućavaju brojne druge olakšice i stimulacije".

 "Dok na napade i pretnje novinarima i medijima koji nisu po volji vlasti niko ne odgovara godinama, dotle tužilaštvo i policija pokazuju nevereovatnu efikasnost kada su u pitanju pretnje i napadi na predstavnike vlasti i medija njima bliskih – što govori o još jednom veoma zabrinavajućem obliku diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, posebno su na udaru lokalni mediji koji su izloženi "samovolji lokalnih političkih kabadahija i koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i ono je u velikoj meri zavisno od vlasti".

"U ovakvoj situaciji, nikoga – ni građane, ni nevladin sektor, ni međunarodne organizacije – ne bi trebalo da iznenadi ukoliko se Srbija veoma uskoro, jednog jutra, probudi bez ijednog slobodnog profesionalnog medija; nadamo se da gašenje Vranjskih nije znak da su medijske slobode u Srbiji, bar one na lokalnom nivou, doživele konačni poraz pod pritiskom vlasti", navodi se u saopštenju.

UNS solidaran sa Obradovićem, poziv da prekine štrajk glađu

Udruženje novinara Srbije izrazilo je danas solidarnost sa osnivačem novina Vranjskih Vukašinom Obradovićem, koji je nakon gašenja tog lista odlučio da stupi u štrajk glađu, i pozvalo ga da taj štrajk prekine.

"UNS traži od Poreske uprave Vranja i Srbije, čiji su službenici prema rečima Obradovića već nekoliko nedelja u Vranjskim novinama, da hitno objave razloge i nalaze inspekcijske kontrole tog medija", navodi se u saopštenju UNS.

UNS je navelo da već godinama traži od vlasti da zakonski ustanovi obaveznih dva odsto izdvajanja iz lokalnih budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja.

"U protivnom postoji ozbiljna pretnja daljeg gašenja lokalnih medija, bez kojih nema demokratskog društva", naveo je UNS.

Skup "Stojim uz Vranjske" biće održan večeras u 20.00 ispred Vlade Srbije, objavljeno je na fejsbuk stranici Fondacije Slavko Ćuruvija. "Ovaj list je godinama istraživao veze izmedju političara, tajkuna i kriminalaca u Vranju i okolini. Njihovim novinarima prećeno je smrću nebrojeno puta. Razlog za gašenje: stalni finansijski i politički pritisci, kojima Vranjske više nisu mogle da se odupiru", navodi se u pozivu na skup.

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Sve je to ocekivano, jer su samo nepotrebno trosili novac. Ocena glasila nula.

Inspektor Šmrka

Ovo je era interneta, štampa polako izmiče naročito kod mlađih ljudi. Obajvite sve što imate na nekom portalu ili blogu i ljudi će, ukoliko to žele, da vas čitaju i prate.

Suzana

Meni ne manjkaju informacije !

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tri tela pronađena u septičkoj jami iza tržnog centra u Surčinu 00:00 h

00:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić održala predavanje u Londonu: Radimo da bi veliki umovi ostali u zemlji 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Sačuvajmo zemljište pošumljavanjem, i svoje vode treba da čuvamo 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vatrogasci kod Beograda spasili čoveka iz bunara dubokog 15 metara 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Suđenje Milutinu Jeličiću se izmešta iz Brusa u Beograd 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena iz Beograda teško povređena na Adi Bojani kada je na nju naleteo gliser 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jaka kiša u Beogradu, u Bulevaru despota Stefana voda preplavila ulicu 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne smiruju se tenzije u Rakiti, novi protest zbog gradnje mini hidroelektrane 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

loader