Obradović počeo štrajk glađu, zaključao se u redakciji

Obradović počeo štrajk glađu, zaključao se u redakciji

Obradović počeo štrajk glađu, zaključao se u redakciji Izvor: N1

Osnivač ugašenih novina Vranjskih i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović saopštio je da je počeo štrajk gladju jer želi da skrenu pažnju novinara i javnosti na, kako je naveo, sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina. On se zaključao u prostorije tog lista u centru Vranja.

Pre nego što se zaključao u prostorije Vranjskih, on je zamolio kolege da izađu, naglašavajući da je to "njegova borba" i njegov lični čin. Ispred prostorija su okupljene kolege i prijatelji a očekuje se dolazak predstavnika NUNS-a iz Beograda.

Skup "Stojim uz Vranjske" biće održan večeras u 20.00 ispred Vlade Srbije, objavljeno je na fejsbuk stranici Fondacije Slavko Ćuruvija.

 "Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće", naveo je Obradović u saopštenju sa imejl adrese Vranjskih, dan nakon što je saopšteno da posle više od dve decenije te novine prestaju da postoje.

Obradović je dodao da novinarstvo i Vranjske ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

"Nisam, na žalost, imao mnogo upeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata", rekao je Obradović.

On je dodao da je to samo postupak očajnog čoveka, novinara, oca i supruga, koji je nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju.

"Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak", dodao je Obradović.

Osnivač Vranjskih je dodao da nema i neće imati bilo šta da pojašnjava ili dodaje na tu temu i zamolio javnost da poštuje njegovu odluku.

Povodom gašenja Vranjskih i štrajka Vukašina Obradovića reagovala su i novinska udruženja. Biro za društvena istraživanja saopštio je da gašenje nedeljnika Vranjske pokazuje potrebu da se preispita koncept u kojem su mediji dominantno tržišna stvar, ocenivši da su slobodni mediji hleb demokratije. NUNS i NDNV ocenili su da je gašenje Vranjskih posledica dugotrajnih političkih pritisaka, a UNS je izrazio slodarnost za Obradovićem i pozvao ga da prekine štrajk.

Skup "Stojim uz Vranjske" biće održan večeras u 20.00 ispred Vlade Srbije, objavljeno je na fejsbuk stranici Fondacije Slavko Ćuruvija. "Ovaj list je godinama istraživao veze izmedju političara, tajkuna i kriminalaca u Vranju i okolini. Njihovim novinarima prećeno je smrću nebrojeno puta. Razlog za gašenje: stalni finansijski i politički pritisci, kojima Vranjske više nisu mogle da se odupiru", navodi se u pozivu na skup.

Komentari (76)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gandi

A jel ima neka godisnja pretplata na Vranjske? Skupimo se svi zajedno,kupimo u pretplati i spasimo Vranjske za neko vreme.

Nikola

Botovi kresnuli mašinu za lupanje minusa :), taman sam mislio da ste posustali. Da li zaista mislite vi i vaš poslodavac (koji vas finansira iz naših džepova) da vaši minusi obeshrabruju nekog ili stvaraju utisak o brojnosti? Naravno da ne. Vaš mozak nije u stanju da smisleno polemiše zato i nema komentara. Vi niste stvoreni da stvarate bilo šta već samo da rušite u zagađujete prostor baš kao i onaj koji vas je izvukao iz mraka na površinu. Kad dođe kraj vašem gazdi a nemojte da sumnjate da hoće, vratićete se i vi u vašu septičku jamu, habitat kome pripadate mentalno, moralno i fizički.

Jovan

Bravo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: Jeremić bi da kaže da bi Srbija bolje prošla da on pregovara s Prištinom 00:13 h

00:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sledeći izbori biće održani u uslovima najboljim do sada 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem da budem saslušan posle Vučevićeve prijave 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crnogorski biznismen ranjen u hotelu u Beogradu 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić pita Gašića da li Vučićev otac naređuje u BIA preko Bruna Đurana 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić prisustvovala inauguraciji predsednika Argentine 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

loader