Stojanović: Dve parade dokaz da nema demokratije

Stojanović: Dve parade dokaz da nema demokratije

Stojanović: Dve parade dokaz da nema demokratije Izvor: N1

Reditelj Gorčin Stojanović ocenio je da to što nije bilo nasilja na ovogodišnjoj Paradi ponosa nije spontano i dodao da održavanje dva prajda nije dokaz demokratije već upravo obrnuto - da demokratije nema.

Ne samo da na juče održanoj Paradi ponosa nije bilo nikvog incidenta, već ni ideje o incidentu, ocenio je reditelj gostujući u Novom danu.

"Kao što ono nasilje nije bilo spontano, tako ni to što se nasilje nije desilo, što ga nije bilo, takođe nije spontano", rekao je.

Nasilje na ranijim paradama ponosa bilo je organizovano od strane istih onih koji sada uspevaju da organizuju prajd bez nasilja, i istih onih koji nisu uspevali da organizuju prajd pre nekoliko godina.

"Neki vole da kazu da je to Udba. Neki da su to podzemni tokovi srpske politike koja se koristi nasiljem, agresijom. Zovite to kako hoćete, ali niko me ne može ubediti, jer zivim u ovoj zemlji toliko dugo i krećem se po ulicama toliko dugo.", kaže Stojanović.

Isto je bilo i u Hrvatskoj kada je trebalo da udje u EU, dodaje, organozovan je miran prajd, kada je to bilo potrebno jednoj strani političkog sprektra. "Još uvek živimo u državama koje organizuju sve kod sebe pa i svoje nasilje.

Govoreći o napadu na novinarke tokom protesta Dveri, i reagovanjima na njega, Stojanović je rekao da nije normalno da postoje dva novinarska udruženja u zemlji, i istakao da bi trebalo da znamo ko je i po čijem nalogu ubio Slavka Ćuruviju. Kada bismo to znali, dodao je, sve drugo bi bilo rad pravosuđa u normalnoj zemlji.

Postoje određene strukture, ja to zovem podzemni tokovi politike, koji su povremeno slabiji, a ne povremeno jači. I to je to.

 "U zemlji u kojoj u centru Beograda neko ubije novinara, i sa obiljem tragova, nemamo jasnu sliku ko je i po čijem nalogu ubio novinara u centru grada. Zato je to važno. To je kao Savamala, ako ne znate apslutno ime, prezime u datum rođenja, u koliko sati i ko mu je rekao, i kojim telefonskim listingom, pogotovo u 21. veku, šta se desilo, onda ne možete govoriti, ni o državi a kamoli pravnoj državi", kazao je.

On je dodao da mi ne živimo u normalnom društvu.

"Ideja nunsa, ideja postojanja drugog nezavisnog udruženja, ili ideja bilo koje alternative - smisao toga je da nijednog trenutka ne budete druga strana, nego da budete alternativa iznutra. Nenormalno da postoje dva udruženja još uvek, ako su došla na istu stvar, pa to imamo i na političkom spektru, 'sad mi a sad malo vi'. To je kao dva prajda", kazao je.

Stojanović kaže da mu je najuzbudljivija stvar juče bila to što je ovo bio drugi prajd ove godine. "Do pre tri godine nismo mogli da napravimo jedan, a sad imamo dva, ako se posvađaju imaćemo četiri, jer je ove godine kod EU u modi da se budemo tolerantni", kaže.

Ne možemo očekivati da se rode novi političari, nego ove koje imamo moramo kontrolisati, to je građanski rad.

 Apsolutno je nenormalno da imate dva prajda, dva novinarska udruženja i da mislite da je to demokratija, naprotiv, to je dokaz nema demokratije. "Ako jedna ugrožena zajednica nije u stanju da se elementarno dogovori oko toga šta su zajednički ciljevi, da je potreban jedan prajd, ako jedan esnaf nije u stanju da osudi nekoga ko napravi naslovnu stranu u kojem vređa koleginicu sa kojom se ne slaže, taj čovek mora biti ekshomuniciran, a ne da postane predsednik, pa još alternativnog novinarksog udruženja", smatra Stojanović.

To je potpuna perverzija društvenog života koja ide na sve oblasti, zaključio je reditelj.

Govoreći o predstojećim gradskim izborima u Beogradu, Stojanović je rekao da je jedina opcija "građanska"", odnosno da se masovno zalegne za neku stvar sa nadom da nećete dopustiti da budete prevareni.

"Ne možemo očekivati da se rode novi političari, nego ove koje imamo moramo kontrolisati, to je građanski rad", kaže.

Činom glasanja niste završili svoju građansku dužnost, nego ste se upisali u građane, to se zove - javnost, poručio je Stojanović.

00:00

Izvor: N1

Komentari (36)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Svetu se ne moze ugoditi.

Jaguar

Demokratija je davno zaspala.

ime poznato redakciji

Ovo za Vucica je odlicno primeceno! Nije sva vlast u rukama jednog coveka, nego se sve interesne grupe sazimaju u njemu. Tako da je potpuno sve jedno je li Vucic ili nije Vucic. Potpuno preslikan koncept iz Rusije. Isto koruptivno drustvo, jedino sto Rusija ima mogucnosti da pravi vise problema.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarstvo o Centru za matične ćelije: Raskinut ugovor jer je izvođač kasnio 13:59 h

13:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Odbornici SPS istupaju iz vladajuće koalicije u Opštini Stari grad 13:58 h

13:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje: I dalje više od polovine građana Srbije za EU 13:56 h

13:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đukanović: Odbor za praćenje izbora nije sporan, ali ga niko nije hteo 13:46 h

13:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sud u Prištini izdao lokalnu poternicu za Milanom Radoičićem 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog pretnji Sergeju Trifunoviću na Fejsbuku 13:11 h

13:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SDIK i ANK potpisale sporazum o koaliciji, Fatmir Ljimaj kandidat za premijera 12:36 h

12:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrič: Promeniti format dijaloga Beograda i Prištine 12:00 h

12:00 h  |  Vesti

loader