Brnabić: Važno je razumeti kritiku i uvažiti tuđe mišljenje

Brnabić: Važno je razumeti kritiku i uvažiti tuđe mišljenje

Brnabić: Važno je razumeti kritiku i uvažiti tuđe mišljenje Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Kao građanka želim da živim u društvu, u kome je Parada ponosa vest na nivou informacije, koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj, poručila je premijerka Ana Brnabić na otvaranju međunarodne konferencije o zločinu iz mržnje i govoru mržnje.

Ona je poželela da živi u društvu u kome je taj događaj značajan onima koji ga organizuju i građanima i građankama koji u njemu žele da učestvuju, bez višemesečnih tenzija pre i posle njega.

Kao premijerka imam obavezu i dužnost da kažem da ova država i njene institucije odlučno stoje iza svojih građana i građanki jednako štiteći njihova prava - bez obzira - da li pripadaju većini ili su po rođenju, orijentaciji ili ličnom odlukom pripadnici neke od manjinskih grupa, istakla je Brnabić.

Svi znamo da se stepen demokratičnosti jednog društva meri odnosom većine prema manjini. Kao pripadnica te manjine, imam pravo da kažem i da ja, i da mi, moramo imati strpljenja, podvukla je Brnabić.

Da ne budem pogrešno shvaćena, ne mislim na trpeljivost i na trpljenje brutalnosti, mislim na ljudsko strpljenje, precizirala je Brnabić.

Ona je navela da je mnogi kritikuju i da lično nema problem sa tim, jer obavlja javnu funkciju, ali da joj smeta neutemeljena kritika koja se zasniva na površnim ocenama.

Ne znam da li je besmislenije kada se čuje da zbog drugačije seksualne orijentacije nisam dostojna da vodim Vladu ili da sam postavljena da vodim Vladu upravo i samo zbog toga, dodala je Brnabić.

Ona je rekla i da je ponosna što Srbija ima usvojene antidiskriminacione zakone i što izveštaji relevantnih međunarodnih tela i organizacija potvrđuju da se oblast ljudskih i manjinskih prava u Srbiji unapređuje.

Brnabić je ocenila da se smanjuje stepen diskriminacije manjinskih grupa i pripadnika nacionalnih manjina.

Ovo društvo imalo je snagu da napravi iskorak i od sredine koja se nije libila da pokaže fizičko nasilje nad neistomišljenicima napravi atmosferu koja nije preteća i ne ugrožava sve nas, koji ćemo u nedelju mirno prošetati ulicama Beograda, smatra Brnabić.

Ona je podvukla da je sve to postignuto za manje od 15 godina.

U Srbiji živi više manjina nego bilo gde u Evropi

Uprkos ratovima koji su ostavili dubok trag, u Srbiji danas živi čak 26 etničkih ili nacionalnih manjina, što je više nego bilo gde drugo u Evropi, 55.000 dece obrazuje se na 15 jezika, u čak osam lokalnih samouprava u upotrebi je šest zvaničnih jezika, napomenula je Brnabić.

Ona je dodala da nacionalne ili etničke manjine predstavlja čak 21 Savet nacionalnih manjina i da svi oni dobijaju podršku iz budžeta, što govori da Vlada Srbije radi na njihovoj integraciji u širu zajednicu.

Brnabić smatra i da je Srbija uspešno savladala sve izazove u protekle tri godine tokom migrantske krize.

Kroz našu zemlju prošlo je više od milion ljudi iz ugroženih zemalja, a naši građani pokazali su veliko gostoprimstvo pružanjem pomoći ljudima u nevolji, predočila je Brnabić.

Brnabić je ocenila da sve što je postignuto ne treba da umanji značaj pokretanja dijaloga o toleranciji i poštovanju sagovornika sa kojima se ne slažemo u javnom govoru i delovanju.

Posebno ugroženi Romi, osobe sa invaliditetom, žene i deca

Različitost i tolerancija ne smeju se svesti isključivo na prepoznavanje i uvažavanje pripadnika LGBT  populacije, već i na druge manjinske grupe, istakla je Brnabić.

Kao posebno ugrožene grupe, Brnabić je navela Rome, osobe sa invaliditetom, ali i žene i decu koji su žrtve nasilja.

Moram da pomenem osobe sa invaliditetom koje često čak nemaju ni mogućnost prilaza državnim institucijama gde treba da obave neki posao. Setimo se žena i dece žrtava nasilja, osoba koje pate od teških i retkih bolesti…, nabrojala je Brnabić.

Nikada ne smemo da zaboravimo glumca Dragana Maksimovića. Smrtno je stradao tu, u našem komšiluku, u centru grada, ne na nekoj periferiji, samo zbog procene ubica da ne zadovoljava njihove sopstvene kriterijume pripadanja određenoj etničkoj grupi, ukazala je Brnabić.

Ubeđena sam da mržnja ne može da se iskoreni samo kažnjavanjem, dobrim zakonima i njihovom striktnom primenom. Odgovor na ispoljavanje mržnje mora da je još nešto, dodala je Brnabić.

Prema Brnabić, važan je i razgovor i uvažavanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kritike, strpljenje, otvorenost, suočavanje sa sobom, političari koji daju primer, profesori u školama koji uče decu toleranciji, mediji koji treba da imaju i edukativnu ulogu.

Sve ovo, ali svakako i ne samo to, vidim kao put da popravimo odnos jednih prema drugima, u raznim oblastima, zaključila je Brnabić.

Miletić: Činjenica je da se stvari menjaju

00:00

Izvor: N1info

Prilike su se promenile, pa od izvršne vlasti koja nije imala razumevanja za LGBT zajednicu, sada imamo izvršnu vlast koja ima više razumevanja, izjavio je direktor za Evropu Civil rights defenders Goran Miletić.

On je rekao kako se nada da će ove godine mali broj policajaca biti potreban da obezbeđuje Paradu ponosa u nedelju, što bi bio još jedan znak da se stvari popravljaju, "prilično sporo, jer kad pripadate toj zajednici vama je sve sporo i niste nikad zadovoljni, ali je činjenica da se stvari menjaju".

Nadamo se da će jednom biti više učesnika parade nego policajaca, to bi bio zajednički uspeh, naglasio je Miletić.

On je rekao da je doneto dosta ohrabrujućih i dobrih zakona vezanih za ovu zajednicu, ali da je ostalo da se reguliše pravni položaj transrodnih osoba, registrovanje partnerstva i posebno je naglasio potrebnu da se spreči vršnjačko nasilje u školama prema onima za koje se misli da su drugačije seksualne orijentacije.

On je upozorio i da ima još sudija i tužioca koji ne znaju da se, kroz zakonsku odredbu, posebno kažnjava zločin iz mržnje, što obuhvata napade na LGBT zajednicu.

Kuburović: Efikasnije procesuiranje zločina iz mržnje

Uprkos dobrim i adekvatnim zakonskim rešenjima još imamo nezanemarljiv broj krivičnih dela govora mržnje i zločina iz mržnje, posebno izraženih prema LGBT populaciji, upozorila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je rekla da se takvi slučajevi ne događaju samo u našoj državi, već su prisutni u svim zemljama u većoj ili manjoj meri.

Na nama je zadatak i obaveza kao države da sprečimo da do njih dolazi, ili ukoliko i dođe, da oni budu procesuirani u efikasnim postupcima u okviru institucija.

Prema njenim rečima, zato je neophodna kontinuirana obuka nosilaca pravosudnih funkcija i drugih državanih organa kako bi adekvatno prepoznali i efikasnije odgovorili na izazove sa kojima se suočava LGBT zajednica u Srbiji.

Ona je rekla da Vlada prepoznala značaj adekevatnog odgovora na govor i zločin iz mrženje i sebi zacrtala ambiciozne ciljeve kroz Akcioni plan za poglavlje 23, u pregovorima sa Evropskom unijom.

U velikoj meri uspeh borbe protiv zločina iz mržnje zavisi od efikasnog rada pravosuđa, napomenula je Kuburović.

Šef misije EU u Srbiji Sem Fabricio je rekao da ovakva konferencija, gde učestvuje celo društvo, omogućava da se razgovora otvoreno.

Prema njegovim rečima, potrebna je klima u društvu koja omogućava svakom da ima poverenje u institucije, na čijem osnaživanju EU radi sa Srbijom, pominjući pre svega pravosuđe.

Srbija je puno toga učinila usvajajući nove zakona ali u svakom društvu njihovo sprovođenje ključno, rekao je Fabricio, koji kaže da Srbija ide u dobrom smeru.

Pašalić: Podići glas protiv mržnje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je rekao kako okupljanje u nedelju, na Paradi ponosa, neće uticati na one koji mrze, ali je cilj da se motivišu ravnodušni da dignu glas protiv mržnje da ne dozvole da ona prevlada.

Srbija nikad nije bila zemlja mržnje, rekao je Pašalić, koji je, govoreći o pomacima, podsetio da je policija odredila posebne oficire za vezu sa LDBT zajednicom.

Bivša predstavnica za slobodu medija OEBS Dunja Mijatović je rekla da u puno delova sveta mediji nisu dorasli svojoj profesiji jer nedovoljno izveštavaju o problemima LGBT zajednice.

Možemo donositi puno deklaracija, ali kad je reč o primeni u praksi mislim da ne radimo dovoljno. Kao građani, međunarodne organizacije i države, treba puno više da se angažujemo, da otvorimo um i srce, rekla je Mijatović.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Александар Џунић

Лепо речено, само си прећутала наставак реченице: "... и одбацити га на крају".

Sofija

Gl*pa si kao top, nemaš trunke samopoštovanja, dozvoljavaš da s tobom brišu pod samo zato što si gay. Boli me briga da li si gay ili nisi, ako si premijer, lupi šakom o sto i radi svoj posao.

Jedna zena duginih boja

Draga Ana, ja sam bila dugo strpljiva, cekala, cekala, borila se, a onda sam otisla iz Srbije. Sada zivim srecno sa svojom partnerkom i sa nasom decom. Mozda se i vratimo jednog dana kada nasa porodica bude pravno priznata, a porodica kao mojih u Srbiji nije mali broj, da budem iskrena.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vulinu zlatna spomenica Komesarijata za izbeglice 16:28 h

16:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozač GSP pretučen na Novom Beogradu 16:10 h

16:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Vučić se ruga građanima izjavom da je popustljiv čovek 15:00 h

15:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Obradović nije uzbunjivač, nije poštovao zakonske procedure 14:39 h

14:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Za izborne uslove se treba boriti do raspisivanja izbora 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnički voz naleteo na automobil, vozač lakše povređen 13:38 h

13:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Cvijetin Milivojević i Raša Nedeljkov gosti Novog dana 13:25 h

13:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Popustljiv sam čovek, vlast opoziciji dala i više nego što je traženo 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

loader