Han: Sami morate naći trajno rešenje za Kosovo

Han: Sami morate naći trajno rešenje za Kosovo

Han: Sami morate naći trajno rešenje za Kosovo Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Normalizacija odnosa s Prištinom je pitanje koje direktno utiče na dalji napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ocenio je evropski komesar Johanes Han i pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da će proširenje Evropske unije biti završeno tek kada šest država Zapadnog Balkana postane njen deo, napominjući da je 2025. godina realan vremenski okvir za članstvo.

Han je, na predavanju "EU - Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" rekao da pristupanje Uniji nije samo strateški cilj Srbije, već pokazuje i posvećenost EU i neupitnost tog cilja.

Dugo su Srbija i zapadni Balkan bili posmatrani kao zadnje dvorište EU, a danas se posmatraju kao enklava Unije sa legitimnim pravom da pristupi, ocenio je Han.

Podsećajući na reči predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, Han je rekao da ukoliko se želi stabilnost susedstva EU, mora se održati kredibilna perspektiva pridruživanja ovog regiona.

Jasno kažemo da ćemo intenzivirati svoj posao sa regionom, posebno Srbijom i Crnom Gorom kao predvodnicima među kandidatima do uspešnog članstva u EU, rekao je Han.

Podsećajući na ekonomsku saradnju Srbije i EU, Han je podsetio da finansijska pomoć institucija Unije Srbiji iznosi oko 200 miliona evra godišnje bespovratne pomoći.

To je oko tri milijarde evra od 2000. godine, što pokazuje našu posvećenost, ali to je i investicija u mir, prosperitet, stabilnost i bezbednost, rekao je Han.

Drugi vam mogu reći da postoji alternativa, ali kažem vam - Evropa i perspektiva članstva u EU nije smetnja i prepreka za vašu naciju da igra ulogu koju želi da igra na međunarodnoj sceni, izjavio je Han.

 Han je ukazao da EU nije neka fantastična politčka kreacija i nije politički raj, pa kao u svakim klubovima, članstvo u Uniji dolazi sa obavezama.

Međutim, prijateljstvo sa drugim nacijama dolazi kao veliki trojanski konj. Iskreno verujem da pristupanje najvećem i najbogatijem tržištu je veoma dobar plan, a na kraju ja i ne vidim bolji za ovaj region, rekao je Han.

Han je podsetio da je Srbija otvorila 10 od 35 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a da se nada da će se u najskorijoj budućnosti otvoriti još tri koja se sada razmatraju.

Očekujem da u narednih 12 do 24 merseca budu otvorena sva poglavlja, ali je neophodno ispuniti uslove koji će pojačati zamah, rekao je Han, koji navodi da je put do cilja podjednako važan kao i sam cilj.

Brzina pregovora zavisi od sposbnosti Srbije da primenjuje reforme, naročito u oblasti vladavine prava. Na putu pristupanja nema ograničenja brzine, ali ipak kvalitet ide pre brzine, poručio je Han.

U interesu Srbije je, snažno verujem, jačanje vladavine prava jer će to imati direktan uticaj na život građana, zapošljavanje i prilike za posao, rekao je Han.

Jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaranje okruženja za slobodu govora i media nisu mali izazovi, predočio je Han.

On je pohvalio ekonosmke reforme u budžetskoj konsolidaciji, a sada se radi na stvaranju ekonomskog povezivanja u regionu.

To nije alternativa pristupanju EU, niti menja članstvo, već je korak napred u tom smeru, objasnio je Han i naglasio da se u deset godina udvostručio obim trgovine regiona sa EU na 46 milijardi evra, dok se cifre unutar samog regiona nisu povećale.

Normalizacija odnosa sa Prištinom je pitanje koje direktno utiče na dalji napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ocenio je Han koji je pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu.

00:00

Izvor: N1

To je veoma važan korak u dobrom pravcu. To pokazuje njegovu viziju i hrabrost, njegov realizam iznad svega i snažnu predanost svojoj naciji i njenim interesima. Svi ste videli njegovo obraćanje u utorak uveče, rekao je Han.

Stvar je u tome da se proširenje zasniva na zaslugama svakog kandidata i vi držite ključeve od vrata EU, ali Unija mora da vidi stalnu, nepovratnu promenu u normalizaciji odnosa sa Prištinom, objasnio je on.

Moram da budem iskren, jer ne želimo da uvezemo ova pitanje kroz mala vrata u EU. Nisam došao da kažem kako lideri treba da vode dijalog, niti sam došao sa govorim rešenjem, morate sami da donesete odluku kao društvo i u fokusu imate stratešku širu sliku, naglasio je Han.

 To treba posmatrati kao istrojsku priliku pružanja ruke drugoj strani i nalaženje trajnog rešenja za pitanje koje proganja vašu zemlju dugo, dodao je Han.

Han je ukazao da regionalna saradnja i pomirenje ne počinju od nule, kao i da je mnogo učinjeno od 2000. godine, a posebno pod vođstvom Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Srbija je učinila značajne napore da unapredi bilateralne odnose sa svojim susedima, dodao je on.

Han je rekao da predanost Srbije članstvu u EU podrazumeva progresivno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom do dana učlanjenja, a kao zemlja kandidat Srbija bi trebalo da učini dodatne napore.

To ne znači prekidanje veza sa drugim partnerima, jer veze koje su negovane kroz vreme su razumljive i legitimne. Članstvo u EU ne znači da nemate druge prijatelje i partnere, rekao je Han.

Kažemo vam, vaša budućnost je u EU, želimo vas u svom društvu. Unija će biti veća od 27 članica. Potrebna vam je podrška da biste se nosili sa teškim stvarima koji prate ovaj proces, rekao je Han.

Han je rekao i da EU ima korist od članstva Srbije u EU jer želi stabilnost u svakom svom delu, posebno ovom regionu koji je i dalje osetljiv.

Vučić: Ispunjavamo svoje obaveze

Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa Johanesom Hanom.

Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24, rekao je Vučić.

Poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava svrstavamo u red naših osnovnih političkih prioriteta, naglasio je on.

Učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar, izjavio je Vučić.

Vučić je ponovio da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Smatramo da je mesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona Zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun", rekao je on.

johanes han, aleksandar vučić Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je pozdravio pristup Evropske unije po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga.

Dodao je da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Tokom sastanka je konstatovano da je ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, navodi se u saopštenju press službe predsednika Srbije.

Izražena je i nada da će susret predsednika Vučića sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom.

Tema susreta dvojice zvaničnika bio je i poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog, a evropski komesar Han čestititao je Vučiću na ovom podsticaju, ocenivši poziv kao odličnu inicijativu, navodi se u saopštenju.

Evropski komesar za proširenje razgovarao je i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva spoljnih poslova, sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnim pitanjima u odnosima Srbije i Evropske unije, sa posebnim osvrtom na reforme koje Beograd sprovodi u okviru akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u pregovorima – koja pokrivaju teme iz domena jačanja demokratije i vladavine prava.

Razgovaralo se i o daljim koracima u pregovorima o članstvu Srbije u EU, prvenstveno o otvaranju novih poglavlja do kraja 2017. godine, kao i o budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom i regionalnoj saradnji, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (26)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Leonkavalo

Mogli ste to da nam kažete i devedesetih. I pre 1999.

Александар Џунић

Тако је Хани, решење знамо, још само да се ви из ЕУ и Амрика мало распадуцнете и план ћемо имплементирати сами, чак и без помоћи Руса и Кинеза.

Pravda_1

Koja pamet, svaka čast.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protesti i u Kragujevcu, Pasjanu, Jagodini, u Brusu govorila Marija Lukić 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani oblepili Terazijski tunel Vučićevim neispunjenim obećanjima 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Sedmica nepromišljenih marketinških poteza i neukusnih komentara 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vaterpolisti Juga u gostima Partizanu - ne brinu za bezbednost, samo za rezultat 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ideja razgraničenja tema i u Prištini, zvaničnici Kosova kategorički protiv 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nezadovoljni odbornici iz gradova širom Srbije formirali Asocijaciju 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Ne osećam se bezbedno, ćerka predsednika opštine mi fotografiše kuću 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne prestaju reakcije na ideju razgraničenja, šta to u praksi znači - ne zna se 23.02.2019.

23.02.2019.  |  Vesti

loader