Roditelji u Šidu protiv dece migranata u školama

N1

Roditelji đaka u Šidu protestuju protiv toga da lokalna deca dele učionice sa decom migrantima iz izbegličkog kampa. Deca iz izbegličkog kampa, međutim, sa nestrpljenjem čekaju da krenu u školu.

Roditelji u Osnovnoj školi u Višnjićevu kod Šida su održali protest ispred škole na kojem je bilo oko 200 ljudi, što je za jedno malo vojvođansko selo veliki odziv. Kažu da nisu „ni rasisti ni fašisti“, već zabrinuti roditelji, koji brinu za higijenu i bezbednost svoje dece.

U školi su im rekli, kako kažu, da decu iz prihvatnih centara ne smeju da „dodiruju levom rukom“ niti da razgovaraju sa njima i pokazuju prstom na njih.

Nismo uspeli da saznamo šta o tome misle nastavnici, a nijedan od direktora tri škole u Šidu u koje će ići deca iz prihvatnih centara nije želeo da izađe pred kamere.

U centru Adaševci, odakle oko stotinak dece treba da krene u šidske škole, utisak je potpuno drugačiji. Tamo i roditelji i mališani, s druge strane, jedva čekaju da krenu u školu.

“Mnogo sam srećna đto ću upoznati nove prijatelje, što ću ponovo učiti“, kaže jedna devojčica izbeglica.

Kada budu krenula u školu, od 15. septembra, deca će iz prihvatnih centara biti prevožena do škola.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da u drugim opštinama gde migranti kreću u škole nije bilo problema, i da su samo u šidskoj opštini zabeležene ovakve reakcije. Dodaju da će što pre doći u Šid kako bi sa školom i roditeljima pokušali da objasne da ne postoji nikakav problem.