Sukob u vladi zbog zakona o rodnoj ravnopravnosti

Sukob u vladi zbog zakona o rodnoj ravnopravnosti

Da li je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti krovni i sistemski, "BMW" zakon ili tekst koji ima problem u domenu implementacije? Posle dosta spekulacija, izvesno je da tri godine pisanja nisu uzaludne i da nacrt ne ide u proceduru ispočetka, ali je zbog protivljenja ministra za rad Zorana Đorđevića neizvesno kada će se naći na sednici vlade.

00:00

Izvor: N1

Ovlašćeni predlagač, ministarka Zorana Mihajlović razloge za protivljenje ne razume i odbacuje mogućnost da se sve događa u senci političkih sukoba unutar koalicije.

Ruka protiv ministra rada Zorana Đorđevića, uz obrazloženje o problemima u implementaciji, stopirala je razmatranje nacrta zakona na sednici vlade. Posle sastanka sa istomišljenicom, predsednicom skupštine Majom Gojković, Đorđević je najavio "moderan i primenljiv" zakon, a zašto postojeća verzija to nije, njegova koleginica Zorana Mihajlović ne razume.

"Pa, jeste vi čuli koji su argumenti, možda? Ja nisam. Da budem iskrena, ja nisam još uvek - osim formulacije problemi u implementaciji, ja nisam imala prilike da vidim koji su to argumenti koji nam kažu da postoje problemi u implementaciji", rekla je  Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 Primedbe su suštinske, a imaju ih i sindikati i Unija poslodovaca, odgovara ministar Đorđević, dok su bez uspeha ostali naši pokušaji da saznamo koje su to primedbe. Zorana Mihajlović poručuje da nacrt više neće slati na vladine odbore, već ga je uputila ministru Đorđeviću da izmeni sporne odredbe. Nepoznanica je, međutim, koliko će taj postupak da traje.

"Nama je bitnije da zakon bude funkcionalan, u interesu svih građana, a vreme - s obzirom na to da smo čekali ovoliko, dani nisu merljivi, nisu bitni toliko", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad i socijalna pitanja.

A da li je u vladi došlo do pregrupisavanja zbog zakona i njegove implementacije? I predsednica vlade smatra da je neophodno obezbediti da se zakon od samog početka primenjuje.

"Ne možemo biti kao neke vlade u prošlosti koje, a ja sam toliko puta govorila o tome, koje donose zakon koji je BMW, a u stvarnosti pored tog zakona koji je BMW vozimo fiću", rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Februara prošle godine vlada je podržala kazneno rigorozniji nacrt zakona koji je propisivao ravnopravan položaj muškaraca i žena, za razliku od fleksibilnijeg novijeg.

Tada se, kaže Mihajlović, o implementaciji nije govorilo, a na pitanje da li to ukazuje na unutarstranačke razmirice, poručuje: "Nije ovo nikakav ring! Ja znam da je uvek zanimljivo medijima da naprave da postoje određeni sukobi, ali ja bar to tako ne vidim".

Iz ženske platforme pak poručuju da ih, posle nedavnog sastanka sa Đorđevićem, razvoj događaja buni još više.

Osim političkih prepucavanja i izjava, mi do sada zaista nismo imali ozbiljan sastanak na kome mi ozbiljno razgovaramo - hajde da vidimo šta su prepreke u ovom zakonu za njegovu primenljivost", rekla je Biljana Maletin, iz Ženske platforme.

Ministarka Mihajlović najavljuje da neće dozvoliti da "problemi u implementaciji" stopiraju zakon na putu do vlade, dok u Ženskoj platformi smatraju da se tehnički problemi rešavaju u hodu i da nema opravdanja da zakon stoji, odnosno da se o njemu na ovakav način debatuje.

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jr

Živela rodna ravnopravnost! Zaista ovakav nacrt zakona nikada pre nisam video. Takav spoj dobrih namera, promišljenosti, mudrosti, istinske i iskrene borbe za ljudska prava - ne može da smisli svako. Možda samo sa ovim nacrtom mogu da se porede recimo norme o troškovima sudskih i upravnih postupaka i o nagradi pravobranioca, kao i pravila o pristupu sudskoj zaštiti u smislu odredaba o troškovima, zastupanju i punomoćnicima ili o pravu žrtava krivičnih dela da preuzimaju gonjenje u krivičnom postupku. Jasno je da je u pitanju zakon budućnosti, ljudskih prava, doprinosa istinskom razvoju našeg društva i zaštiti muškaraca i žena. Zli jezici koji osporavaju ovaj zakon treba da budu osuđeni na prinudni rad i da mora da iznose dokaze protiv sebe u tom postupku. Živela rodna ravnopravnost! Živeli vlast i opozicija koji su podržali ovaj zakon! Živele nevladine organizacije koje se bore za ljudska prava i utiču na donošenje državnih odluka! Živela Srbija!

Aleksandar

Zakonu je Vlada pristupila samo iz razloga da ima nešto da reklamira što ima veze sa Zapadom, a da sve ostalo muva. A u suštini, pa to nikoga u Srbiji ne interesuje, a pitanje je koliko i same žene. Uopšte smešna priča. Da vidimo i to je krajnje zanimljivo, DA LI i šta Srpska pravoslavna Crkva o tome misli. Ako ćuti o komunizmu, da li će i oko ovoga?

Stts

Ne razumem zašto je bitno šta SPC misli o ovom ili bilo kom drugom zakonu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ispred Crkve Svetog Marka skup podrške vernicima SPC u Crnoj Gori 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj odlikovao Vilijama Vokera 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašković: U Smederevu zagađenje vidljivo golim okom, samo jedna stanica meri PM 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest ispred Skupštine Beograda, građani zahtevaju mere u borbi sa zagađenjem 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava na Bežanijskoj kosi, muškarac ubijen u automobilu 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agregat ponovo u funkciji, nema zadržavanja na naplatnim stanicama kod Niša 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

AMSS: Magla smanjuje vidljivost u većem delu Srbije 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje: Više od polovine mladih za "jakog vođu", koga će "narod slediti" 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

loader