Boljević: Pravosudni sistem je doveden do apsurda

Boljević: Pravosudni sistem je doveden do apsurda

Boljević: Pravosudni sistem je doveden do apsurda Izvor: Fonet

Na papiru piše da su sudije nezavisne, ali mi svi znamo da to nije tako, izjavila je FoNetu predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i ocenila da pojedinci, koji odluče da neće da se plaše, daju "iluziju" da u pravosuđu još ima ljudi od integriteta.

Povodom početka rasprave o ustavnim i promenama u pravosuđu, u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23, Boljević je poručila nije mali broj onih sudija koji rade svoj posao bez velike priče.

Kao sagovornica u seriji intervjua "Evropa bez rukavica", ona je odlučna u oceni da "sistem ne sme da funkcioniše na bazi lične odluke sudije da će biti hrabar, jer se tako ne uspostavlja vladavina prava".

U kontekstu činjenice da se skoro dve decenije pravosuđe "reformiše" i da se u javnosti postavljaju mahom ista pitanja o funkcionisanju sudstva, Boljević je ukazala "da smo nekoliko godina ranije trčali u mestu, a da sada idemo unazad".

Ministarstvo izbegava temu nezavisnosti sudstva

Osvrćući se na prošlonedeljni Okrugli sto Ministarstva pravde o stručnosti sudija i položaju Pravosudne akademije, ona je konstatovala da to nisu ključna pitanja za pravosuđe, već je to "nezavisnost", ali tu temu "Ministarstvo izbegava".

"Da li je počela debata o promenama Ustava prema Akcionom planu za Poglavlje 23, ne znam, ali država koja želi da ima vladavinu prava mora sa više poštovanja da organizuje razgovor sa strukovnim udruženjima i organizacijama civilnog društva", naglasila je Boljević.

Ona smatra da je država dužna da okupi sve relevantne institucije, počev od Skupštine i njenih radnih tela, pa do struke, kako bi ustavne promene dobile okvir konsenzusa.

Ono po čemu se razlikuje položaj strukovnih udruženja sudija i tužilaca, ovog puta je u tome da imaju podršku svih relevantnih nevladinih organizacija i da praktično nastupaju jedinstveno prema državi, istakla je Boljević.

"To zajedničko delovanje nije do sada postojalo u srpskom društvu", podsetila je ona i predvidela da će "ovu jedinstvenu situaciju i naše stavove resorno ministarstvo morati da uzme u obzir".

Na okruglom stolu predstavnici Ministarstva su obećali, što nije objavljeno, da će ovoga puta tekst promena Ustava u oblasti pravosuđa, pre slanja Venecijanskoj komisiji, biti ponuđen na uvid javnosti i da će se o tome organizovati još pet debata, rekla je Boljević. 

Uprkos tome što nije uverena baš u takav razvoj događaja, ona i samo obećanje vidi kao mali pomak, imajući u vidu da niko ni iz struke, ni iz nevladinih organizacija, ne zna šta Ministarstvo pravde misli o promenama u pravosuđu, a naroćito o nezavisnosti sudija. 

"Bojim se samo da ne budemo zloupotrebljeni, pa da predstavnici Ministarstva pošalju nacrt nadležnim telima Evropske unije i kažu 'evo ovo je posledica javne rasprave sa strukom i nevladinim sektorom', a da mi nemamo pojma šta tamo piše", predočila je Boljević. 

Država želi vanistitucionalno da utiče na izbor sudija

Ona ima utisak da "predstavnici države žele na mala vrata da provuku drugačiji način da se utiče na izbor sudija, ukoliko bude ukinuta odredba da ih bira Skupština Srbije". 

Boljević upozorava da Pravosudna akademija nikako ne može da bude ustavna kategorija, kao što se nameće, i napominje da su promene Ustava nužne, prema Poglavlju 23, upravo iz razloga potpune nezavisnosti sudova i samostalnosti tužilaštva. 

"U redu je da razgovaramo o stručnosti i građani imaju pravo na stručnog sudiju", objasnila je ona, "ali je, pre svega, potreban sudija sa integritetom". 

"A baš je to tema koju Ministarstvo pravde stalno zaobilazi i, što je najveći štos, mi i ne znamo šta o tome stvarno misle", ponovila je Boljević. 

Ona ukazuje da predstavnici Ministarstva snažno insistiraju na značaju Pravosudne akademije i objašnjava da im u tome pomaže birokratski pristup EU, koja pravi jednolične modele uređenja pravosuđa za sve zemlje koje još nisu članice. 

Boljević "ima utisak da će se, kroz selekciju polaznika Pravosudne akademije, jer država ima i formalni i faktički uticaj na rad Akademije, uticati vaninstitucionalno na to ko će biti sudija".

Sudije sistematski prave dežurnim krivcima

Budući da je i sama sutkinja, ona smatra da su sve dosadašnje reforme pravosuđa preduzimane bez ikakve želje i volje da se ono učini nezavisnim. 

Dragana Boljević, Društvo sudija Srbije Izvor: Fonet

Osvrćući se na istraživanje Društva sudija i CeSID među sudijama, Boljević je apostrofirala poražavajuću činjenicu da su same sudije u odgovorima ustvrdile da uopšte nisu nezavisne. 

"Bili su brutalno iskreni i otvoreni", ocenila je ona i predočila da je "profesija godinama unazad sistematski targetirana kao dežurni krivac za sve što se dešava u društvu i pravosuđu i da je kao meta neprestano u odbrambenom stavu". 

"Aprila 1997. više od 600 sudija je bilo prisutno u Palati pravde na osnivačkoj skupštini Društva. Taj dodgađaj govori da, i kada nemate neke posebne ustavne garancije, možete da pokažete da ste nezavisni", podsetila je Boljević. 

Vučinić primer političkih pritisaka na pravosuđe

Na pitanje da li je slučaj sudije Vladimira Vučinića metafora pritiska na sudije, ona je odgovorila da je taj "slučaj paradigmatičan i da je pravosuđe mnogo izgubilo odlaskom Vučinića u advokate". 

"Njegov primer je očigledan kako se vrši politički uticaj na pravosuđe i sudije. Zapravo je on isteran. Na kraju jeste dokazao da je bio u pravu, ali je otišao znajući da će, čak i da dokaže ispravnost svog stava, biti izmišljeno nešto drugo, kao način da ga isteraju", objasnila je Boljević.

Prema njenim rečima, "taj slučaj je dobro opisao stanje u našem pravosuđu i stavio veliki beleg na Visoki savet sudstva, koji nije zaštitio sudiju". 

U odgovoru na pitanje kako, kao sutkinja, doživljava učestale pozive političara pravosudnim organima da deluju, kao na primer u slućaju Sergeja Trifunovića i afere "uriniranje", Boljević kaže da bi "neke stvari bile smešne, da nisu tužne". 

Ilustrujući načine pritisaka na sudstvo i sudije, ona objašnjava da su "telefonski pozivi" manje zastupljeni, a da se suštinski uticaj dešava kada se javno kaže: "Policija je svoj posao završila, taj je izvršio krivično delo, a sada je na sudu i tužilaštvu da to dokažu". 

"U tim trenucima stvarno imam poriv da kažem: 'Ako je tako, ukinite i sud i tužilštvo, pa neka policija bude i sud i tužilaštvo'", poručila je Boljević. 

Na pitanje da li se to dešava zato što političari ne znaju šta je čiji posao, Boljević uzvraća "da su to notorne stvari i da je to itekako poruka" .

"Kada se kaže 'policija je završila posao, otkrili smo učinioca', to je poruka tužilaštvu da bi trebalo da optuži, a sudu da bi trebalo da osudi", objasnila je Boljević. 

Ustavne promene ne mogu biti usvojene bez javne rasprave

Ona ima utisak da je u pravosuđu "sada najteže", ne samo zato što su sudije "najmanje poštovane", već i što je "sam sistem doveden do apsurda". 

Boljević ukazuje da je ključni kriiterijum uspeha sudije broj predmeta i efikasnost, bez sadržine.

"Svemu doprinosi i česta promena zakonskih rešenja. Pa Zakon o sudijama, koji je nedavno promenjen, od 2008. godine izmenjen je 15 puta", podseća Boljević. 

Vraćajući se na aktuelnu raspravu o ustavnim promenama, Boljević nije sigurna da li učešćem na debatama, koje se ne bave ključnim problemima, "daje legitimitet javnoj raspravi koja ne postoji", ali objašnjava i "da nećete uspeti, ako ne pokušate". 

Ona je podsetila da je Društvo sudija pripremilo svoje predloge promena Ustava u domenu pravosuđa, kao i stručnu kritiku rešenja koja su stigla iz civilnog sektora i nekih drugih organizacija. 

Prema njenom stavu, promenu Ustava, iako je Akcionim planom predviđena za kraj godine, trebalo bi ipak odložiti, jer je "ovo prekratak rok da bi se jedan tako važan akt uspešno promenio". 

"Nama je jasno da dobar Ustav ne može biti donet do kraja godine, jer je, pored kvalitetnih rešenja, potrebno sprovesti i suštinsku javnu debatu i postići što je moguće veću saglasnost, kroz sučeljavanje mišljenja", zaključila je Boljević.

Komentari (39)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pancevac

Zasto ne proverite cija su deca zavrsila Akademiju ?Ta deca ne rade ali primaju platu 80 posto sudiske za razliku od saradnika koji rade po 10 i 15 godina za 60 posto sudijske plate i garantujem da oni sve odrade sudije se potpisu i samo sude .

Made in Serbia

Ja se izvinjavam što sada pišem kom. posle 10 dana, nadam se da će biti objavljen. Gospodjo, ako se izvrši pritisak na sudiju a on to ne prijavi znači da veća instanca ne može da mu pomogne jer je, logično, NEEFIKASNA tj. neupotrebljiva; znači nema razloga da postoji... Drugo, znamo da su prepisani novi zakoni iz ozbiljnih država gde se poštuje svaki zarez, tačka u tom Zakonu. Prvo ste trebali da editujete Zakone pa tek da ih usvojite. Nisu oni loši nego vam političari kreiraju Zakone. Naravno da im je bitna bila saradnja sa HT, prioriteti su se znali. Zašto da se zaleću u Srbiju kad nije regulisala ni saradnju sa HT?...Treće: "...kad ono bude priznato, ako bude, a ja se nadam da neće...." Šta reći? Ne želimo vladavinu prava pa to ti je. Svi sporovi u Strazburu se rešeni u korist naroda. Kao što državu ne interesuje da li će platiti iz budžeta ili iz džepa tako i nas ne interesuje. Samo mi recite nešto. Odakle ćete platiti Grcima za RTB BOR???? Napominjem da su SVE VLASTI od 90-tih krive! Odakle ćete platiti Izraelu za davinićev satelit? Nema „U se i u svoje kljuse“. Strazbur pa da se naučite!!!!

Sava

Jedina blagotvorna "reforma" srpskog sudstva je najuriti SVE sudije iz pravosudja tj penzionisati ih i zaposliti nove sudije uz ODGOVORNOST novih sudija,tri minusa novim sudijama razresenje sudijske funkcije.Jednaka sudska praksa,u istoj ili slicnoj pravnoj situaciji i ISTA presuda,SVe predmete(ukratko) i presude na sajt VKS."Sudije" drakonski krse Zakon,Ustav,EKLjP pocevsi od najnizih do VKS.Drzava Srbija ne izvrsava ni presude ESLjP(Evropski sud za ljud.prava iz Strazbura) iako je OBAVEZNA da to radi po Ustavu srbije i SKLjP.Slucaj Zorice Jovanovic iz Batocine(nestale bebe) drzava Srbija ni posle vise od dve godine NIJE donela(obavezna je po presudi ESLjP) lex specijalis gde bi se ispitali svi slucajevi nestalih beba i NIJE svim roditeljima koji su u istoj ili slicnoj pravnoj situaciji NIJE isplatila po 10.000evra .To nije jedina presuda ESLjP koju nije izvrsila drzava Srbija,cak u vreme slobe je pravosudje bilo daleko bolje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Pragu preminula novinarka Danka Nikolić 00:07 h

00:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tiodorović: Mladi najviše obolevaju, a slomiće se na starima 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nišvil" predlaže da i deo trotoara na mostu kod Tvrđave bude od stakla 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Epidemiološka situacija se pogoršava, više od 400 novozaraženih 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bačena bomba na policijsku stanicu u Srbobranu, uhapšen napadač 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Brnabić: Ako SNS ne izgura dobro 2021, neko drugi imaće priliku da dođe na vlast 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Tribina: Ekstremno desničarske grupe su prirodni saveznici režima 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Vučić poništio izvršnu vlast, imamo sreske pisare koji sprovode odluke 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

loader