Panović: Građani bi nemačku medicinu i rusko oružje

Panović: Građani bi nemačku medicinu i rusko oružje

Čak 68 ispitanika, koji su učestvovali u istraživanju Demostata, izjasnilo se da bi živelo u nekoj drugoj zemlji koja nije Srbija. Kada je u pitanju vojna opredeljenost, 20 odsto je za ruske vojne baze u Srbiji. Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da rezultati pokazuju da bi građani da se leče u Nemačkoj, a da ih brani rusko oružje.

"Ovde se poklapa gde ljudi žele da žive sa onim zemljama gde ima najviše dijaspore - Nemačka, Austrija, Švajcarska. Iz tih zemalja stiže i najviše para u Srbiju, a građani osećaju da je ono što čini sigurnost i kvalitet života na zapadu. Iako oko EU postoje kontroverze u Srbiji, građani i u najzabitijim delovima znaju za sud u Strazburu i pravdu koja se tamo može dostići", objašnjava Panović.

Govoreći o pitanju koje se odnosilo na vojne baze, on kaže da je nalaz o vojnoj neutralnosti interesantan i podseća da je vojnu neutralnost plasirao Vojislav Koštunica, a da je ona tada ocenjivana kao eufemizam za prorusku politiku. Ipak, danas stav građana o vojnoj neutralnosti poklapa se sa državnom politikom.

"Kada govorimo o vojnim bazama, više bi voleli ruske baze. Nemačka medicina i rusko oružje... Sada je vreme u Evropi za diferencijaciju - za NATO ili Rusiju. U tom ključu teško je održati tu situaciju, a javno mnenje mora da se neurotizuje po tom pitanju. S jedne strane pregovarate sa EU u kojoj je većina članica u NATO, a sa druge strane imate opsesiju ruskim oružjem koje će da nas odbrani", kaže Panović.

Srećko Mihailović, glavni istraživač Demostata, kaže da za istaživače rezultati nisu iznenađujući. Stav polovine ispitanika koji se protive bilo kakvim ruskim bazama on objašnjava politikom nesvrstanih koju je SFRJ nekada vodila i sećanjem na to doba.

"U istraživanju smo našli da je mlađi deo ispitanika, posebno oni od 18 do 25 godina, skloniji zapadnim zemljama, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji.. a manje su naklonjeni Rusiji i istoku, što govori o dubljim promenama u javnom mnenju i o tome da stariji ljudi, sećajući se politike nesvrstanosti i dalje podržavaju vojnu neutralnost", objašnjava Mihailović.

Opredeljujući se za prijateljske zemlje 41 odsto ispitanika je rekao da je to Rusija, dok 10 odsto smatra da Srbije nema prijatelja. Slede Kina, Makedonija i Crna Gora.

Panović ukazuje da Crna Gora opstaje na listi prijateljskih zemalja i pored otcepljenja iz državne zajednice, priznanja Kosova i ulaska u NATO.

Građani su odgovarali i na pitanje koju zemlju bi preporučili svojoj deci za život. Mihailović kaže da je ovo pitanje ključno u životnom smislu, jer ono podrazumeva veću odgovornost od toga gde bi smo mi živeli.

"Razlike postoje, s tim što su u drugom slučaju još naglašeniji odgovori poput onog iz prvog, opet su Nemačka i Švajcarska u vrhu rang liste, ali u većim postocima. Zato smatram drugo pitanje ključnim jer je potencirana do kraja odgovornost. U političkom smislu je ključno ono pitanje o vojnim bazama", kaže glavni istraživač Demostata.

On objašnjava da kada je u pitanju život naše dece mi biramo zapadne zemlje, a kada je reč o vojnim bazama mi tražimo ravnotežu i sopstvenu nezavisnost.

Janjić: Vlast govori jedno, tabloidi pišu drugo

dragan janjić Izvor: N1

Rastrzanost između džepa i srca podgrevaju i mešane poruke koje stižu s vrha, kaže za N1 novinar Dragan Janjić.

Dok država vodi de facto prozapadnu politiku, gledajući naslovne strane tabolida bliskih vlasti ne biste mogli da pretpostavite da je Srbija vojno neutralna zemlja.

“Mislim da iza svega ne stoje mediji, nego da iza medija stoji neka druga volja, i da je u stvari reč o tome da se održi kontrola nad biračkim telom koje je uz vladajući blok, a koje po emocijama nije baš za politiku koju vladajući blok vodi prema Evropi”, ocenjuje Janjić.

Trapara: Vučić balansira da bi sačuvao koaliciju

vladimir trapara Izvor: N1

I u samom vladajućem bloku ima izrazitih rusofila, ali i onih koji su bliži atlantskom savezu, podseća analitičar Vladimir Trapara, zbog čega je održavanje zvanične neutralnosti solomonsko rešenje za, kako kaže, najmoćnijeg čoveka u državi.

“Za Vučića da bi sačuvao tu svoju poziciju je neophodno da između te dve grupe balansira. Prosto, da bi sačuvao tu koaliciju, neutralnost je za njega, i ako gledamo s individualne tačke očuvanja političke moći, jedina realna opcija”, ocenjuje on.

Radić: Srbija jednom nogom u NATO

aleksandar radić Izvor: N1

Ali koliko je Srbija zaista neutralna? Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je Srbija maltene jednom nogom u NATO, i što se tiče potpisanih ugovora i zajedničkih aktivnosti, ali kaže, ko to izgovori javno, zapravo je rekao da je car go.

“Ako kažete da Srbija učestvuje u aktivnostima s NATO, automatski u našem javnom mnjenju, upravo ovo što ja govorim proizvodi sliku da ja zastupam interese NATO, jer sam konstatovao da je naša četa u Libanu u sastavu jedinica članica NATO”, ističe on.

Daleko bližoj saradnji sa NATO nego sa Rusijom govore i brojke sa domaćeg terena - u poslednjih pet godina Srbija je sa Sjedinjenim Državama izvela ukupno 44 vojne vežbe, dok je sa Ruskom federacijom u tom periodu imala samo šest.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (31)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drug Cvorovic

Rusofilija bolest najmilija!

Mita

Probudili se botovi u 2 popodne i poceli da dele minuse....

pas koji je voleo vozove

Nista sa rusima,nemci su OK!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Reakcije stranaka na zaključke: Od dobre polazne osnove do "šargarepe" 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kamion udario i usmrtio ženu na Zrenjaninskom putu kod Kovilova 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Svesna sam problema odlaska mladih, ali ima i onih koji se vraćaju 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tužilaštvo traži produženje pritvora za uhapšene u slučaju "Jovanjica" 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević predao ključeve Omladinske prestonice Evrope gradonačelnici Amijena 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Opozicioni protest u Novom Sadu uz koškanje sa obezbeđenjem 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Makedonski državljanin osumnjičen u slučaju "Prvi partizan" pušten iz pritvora 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurti za DW: Mi nemamo teritoriju koju bismo mogli da damo Srbiji 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

loader