Uprkos propisima, stari lekovi najčešće završe u smeću

Uprkos propisima, stari lekovi najčešće završe u smeću

Procenjuje se da se godišnje u Srbiji sakupi 50.000 tona farmaceutskog otpada, a da svako domaćinstvo od po četiri člana ima 500 grama neupotrebljivih lekova.

00:00

Izvor: N1

Zakon o upravljanju otpadom predviđa da su apoteke obavezne da takve lekove prikupljaju, dok troškove njihovog uništavanja treba da snose proizvođači lekova. Uprkos propisima takvi lekovi najčešće završe u smeću.

Opasni i rizični po zdravlje i životnu sredinu – lekovi sa isteklim rokom trajanja zbog toga bi trebalo da završe u kontejnerima namenjenim za njihovo prikupljanje. Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom propisuje da u njih treba smeštati i lekove od
građana. Ipak, u većini apoteka građane sa donetim lekovima vraćaju kući.

Apoteke su dužne da bez ikakve naknade preuzimaju neupotrebljive lekove od građana. Većina državnih i privatnih apoteka ne ispunjava svoju obavezu jer se pitaju ko će to da plati.

"Za uništavanje lekova vi onda morate da platite. Sad zamislite ljude koji ovde prolaze, a koji su iz unutrašnjosti, kada dođu ovde da se kontrolišu donesu te lekove kojima je protekao rok, kolika bi ta sredstva trebalo odvojiti za uništavanje tih lekova. Definitivno
nama nije u račun", kaže Dragutin Rajevac, iz Udruženja privatnih apoteka Srbije.

Pojedine apoteke u osam srpskih gradova – Subotici, Požarevcu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Beogradu, Kruševcu i Trsteniku troškove snose same. Drugima je način izbora operatera kao i način regulisanja finansijskih obaveza učesnika ovog procesa, razlog što već sedam godina ne ispunjavaju svoju obavezu.

"Apoteka „Beograd“ je u procesu pripreme svih neophodnih aktivnosti kako bi se otpočelo sa kontinuiranim preuzimanjem lek
ova od građana. Nakon definisanja načina sprovođenja ovih postupaka i usvajanja Pravilnika o upravljanju farmaceutskim
otpadom spremni smo da u najkraćem roku otpočnemo navedene aktivnosti o čemu će građani i javnost biti blagovremeno obavešteni", kaže Desanka Nikolić, stručni saradnik u Sektoru za kvalitet Apoteke "Beograd“.

Pravilnik o upravljanju farmaceutskom otpadu je u fazi izrade, a iz Ministarstva za zaštitu životne sredine najavljuju da će biti usvojen do kraja godine. To će razjasniiti ko i šta radi, a ko sve to finansira.

"Dakle, operateri koji imaju dozvolu treba da uđu u apoteku, da dođu do kontejnera i da u prisustvu farmaceuta preuzmu farmaceutski otpad od građana, da to odnesu na svoje skladište, da ga razvrstaju, upakuju, pribave dozvolu i izvezu. E dakle finansiranje svih tih aktivnosti propisano je Zakonom, kako smo mi rekli, od strane proizvođača i uvoznika. Kako i na koji način je nešto što treba da bude uređeno Pravilnikom o upravljanju farmaceutskim otpadom", kaže Radmila Šerović, načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom.

Istraživanje studenata Beogradske politehnike iz 2015. godine pokazuje da 77,3 odsto stanovništva lekove baca u kanalizaciju ili smeće, a 15,2 odsto ih čuva kod kuće. Dok se sistem ne uspostavi i dok se apoteke ne prilagode novom Pravilniku, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine poručuju –  čuvajte otpad.

Tagovi:

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slave

kad slušate predstavnike ministarstva za životnu sredinu na seminarima sve zvuči lepo i sređeno. Zakon o otpadu donet pre 2010., pravilnik za medicinski otpad isto, a mi 2017. još nismo rešili kako ćemo sa farmaceutskim otpadom. U stvari, razumljivo, u Srbiji su izbori na godinu i po dana.

baka

U Splitu svaka prodavnica pored kase ima kontejner za prikupljanje starih baterija. Kod nas u Metrou bilo, pa vise nema. Ja kupujem otrov i pitam da li negde da se potpisem, a prodavacica me belo gleda. Sta raditi sa pregorelim stedljivim sijalicama? Pa i ovo sa lekovima ne funkcionise. Potrovacemo sami sebe, ako se uskoro ne uvede neki red.

Stanislav

U radnji gde kupujem ima kontejner za baterije, da ne reklamiram sad lanac ali najveci verovatno. E sad da li to zavrsi gde treba ili je samo maska kao evo mi smo drustveno odgovorna kompanija to vec ne znam. Uglavnom, uradim koliko je do mene. Takodje izdvajamo i ubacujemo za reciklazu uvek staklo, karton, limenke, plasticne flase (cepove skupljamo za cep za hendikep), dotrajali tekstil. Ucimo dete da radi isto i objasnjavamo zasto je vazno. A za lekove potvrdjujem - par puta pokusavali da predamo u apoteci, bez uspeha, nisu primili.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Pre 26 godina ubijena novinarka Radislava Dada Vujasinović 08:18 h

08:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukidanje vanrednog stanja možda za mesec dana, u svetu 82.000 žrtava 08:06 h

08:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zukorlić: Aparati su u Novi Pazar mogli da dođu i bez pompe i političara 07:59 h

07:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kostić: SANU ne ćuti, reči se moraju meriti u vremenu kakvo pamćenje ne beleži 07:51 h

07:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon: Ako ćemo drastičnije mere, sada je vreme da se odluči 07:34 h

07:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašić: Zakasnelo upozorenje Beograda dovelo do rasta zaraženih na severu Kosova 06:54 h

06:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Insajder debata: Ko ne koristi ovlašćenja u vanrednom stanju, ko ih prekoračuje? 01:13 h

01:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Još jedna žrtva koronavirusa na Kosovu, 19 novoinficiranih 00:17 h

00:17 h  |  Vesti

loader