Brnabić: Stvoriti generacije koje će analitički razmišljati

Vesti 01. sep 201709:03 > 09:04
Tanjug / Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da je najveći izazov u srpskom obrazovanju kako stvoriti mlade generacije koje su sposobne da analitički razmišljaju i rešavaju probleme.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je kazala da je važno da nova školska godina počne dobro i kako je navela, „drugačije“ od prethodnih godina.

„Suština uvođenja Informatike je u razvijanju analitičkog načina razmišljanja. Najveći izazov je kako ćemo uspeti da prenesemo tu vrstu razmišljanja i rada na najmlađe jer želimo da stvaramo mlade generacije koje će umeti da analiziraju i rešavaju probleme. Digitalizacija za mene pokazuje sve to“, kazala je Ana Brnabić.

Komentarišući zahtev prosvetnih radnika za povećanjem plata, premijerka je kazala da će povećanja biti, a da će se sve znati krajem septembra ili početkom oktobra.

„Rekli smo sindikatima šta je moguće. Prethodna i ova vlada su zatekle ovakvo stanje u prosveti, ali su najviše dale za reformu obrazovanja i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. Plate su 2014. smanjene za 10 odsto, ali trend njihovog povećanja pokazuje da obrazovanje jeste u našem fokusu jer kako je budžet bio stabilniji, tako su i plate povećavane i vraćene su na ono što je ranije oduzeto prosveti“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je cilj narednog povećanja zarada da prosvetni radnici imaju veće plate nego pre krize.

Upitana da li je za povećanje plata u javnom sektoru potrebna dozvola MMF-a, Ana Brnabić je kazala da će Vlada Srbije razgovarati sa Fondom jer želi da ostane kredibilan partne, ali da ne misli da je za rast zarada potrebna njegova eksplicitna dozvola.

„Ne želim da pričam o procentima pre nego što budemo razgovarali sa MMF-om. Želimo da im objasnimo naše pozicije ali i da zadržimo dugoročnu stabilnost“, kazala je premijerka.