MUP o odeljenju za obezbeđenje Vučića: Vođe tima razmeštene

MUP o odeljenju za obezbeđenje Vučića: Vođe tima razmeštene

MUP o odeljenju za obezbeđenje Vučića: Vođe tima razmeštene Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Reprezentativni Policijski sindikat Srbije (PSS) saopštio je da je odlukom predsednika Aleksandra Vučića rasformirano odeljenje od 80 ljudi, koje je godinama obezbeđivalo predsednike Srbije. MUP je saopštio da Vučića čuva vojska, a da su policijske jedinice racionalizovane pa su rukovodioci tog tima razmešteni po drugim odeljenjima.

Kako kažu iz MUP-a, oni su sada u drugim odeljenjima u okviru Jedinice za obezbeđenje ličnosti i određenih objekata. Iz saopštenja se ne može jasno zaključiti da li Odeljenje za obezbeđenje predsednika u okviru te Jedinice i dalje postoji, jer iz MUP-a navode, s jedne strane, da su netačne tvrdnje PSS da je odeljenje rasformirano, a u objašnjenju, s druge strane" dodaju da su "rukovodioci timova, grupa, vođa smena ostali na istim pozicijama, ali u drugim odeljenjima Jedinice za obezbeđenje MUP-a Srbije" i da pomažu vojsci.

Sindikat u saopštenju navodi da je Odeljenje za obezbeđenje predsednika, iz Jedinice za obezbeđenje ličnosti i određenih objekata, početkom avgusta rasformirano, a da je svih 80 specijalno obučenih policajaca dobilo nova rešenja i prebačeno u različite policijske jedinice u Srbiji.

Predsednik PSS Veljko Mijailović kaže da je Sindikat iznenađen što je "kompletna jedinica od 80 ljudi, koja je godinama obezbeđivala predsednike Srbije preko noći bez reči rasformirana" i upitao da li to znači da predsednik Vučić nema više poverenja u policiju, a da ima u novog ministra odbrane Aleksandra Vulin.

"Ova odluka je po zakonu morala da bude usvojena na sednici Vlade Srbije i da odluku o ukidanju predsedničkog obezbeđenja i rasformiranju ove jedinice potpiše ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Smatramo da je posao obezbeđenja najvažnijih ličnosti u Srbiji suviše ozbiljna stvar da bi se ostavila van ruka treniranih profesionalaca", rekao je Mijailović.

Prema Zakonu u predsedniku Republike, njeg ai članove njegove porodice obezbeđuju policija, Vojska Srbije i drugi organi u skladu s potrebama predsednika Republike i propisom koji donosi Vlada. Propisom Vlade mogu da se odrede i druga lica koja imaju pravo na isto obezbeđenje kao predsednik.

Saopštenje MUP-a prenosimo u celosti:

Netačne su i potpuno zlonamerne tvrdnje Policijskog sindikata Srbije kako je navodno početkom avgusta rasformirano Odeljenje za obezbeđenje predsednika Republike iz sastava Jedinice za obezbeđenje ličnosti i određenih objekata, kao i da predsednik Srbije ima više poverenja u vojsku nego u policiju. Predsednika Aleksandra Vučića od kada je bio ministar odbrane, ali i premijer obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije.

Tužno je da predstavnici Policijskog sindikata Srbije i njihov vođa Veljko Mijailović ne znaju da po Ustavu predsednik Srbije komanduje vojskom kao vrhovni komandant, te je potpuno prirodno i normalno da ga obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije.

Svima je već potpuno jasno da je Policijski sindikat Srbije postao politička a ne sindikalna organizacija i da im je zapravo jedina namera dezavuisanje javnosti, što obilato i svkodnevno čine da bi pridobili neki poen za svoje političke nalogodavce.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova prethodnih nedelja pristupilo se racionalizaciji i smanjenju broja starešina, dok su rukovodioci timova, grupa, vođa smena ostali na istim pozicijama ali u drugim odeljenjima Jedinice za obezbeđenje MUP-a Srbije koja i dalje pruža podršku Vojsci Srbije prilikom obezbeđivanja predsednika Republike u delu koji pripada nadležnosti policije.

Komentari (59)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Doktor

Teška boljka, paranoja...

Gorčin

Ko je još čuvao Boga?

Kale*

Napravio vođa sebi, pretorijansku gardu!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jevtović: Tri decenije u blesavom političkom sistemu, prizovimo se 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mićunović: Bojkot ima smisla ako 50 odsto birača ne izađe na izbore 09:58 h

09:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poverenica: Svaki peti poslodavac ne zna da je radna diskriminacija zabranjena 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava na Banovom brdu, teško ranjena dva mladića 08:48 h

08:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pravoslavni vernici i SPC slave Bogojavljenje 08:34 h

08:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oblačno i suvo, temperatura do tri stepena 08:17 h

08:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja izbora - bolji životni standard ili čist vazduh 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

loader