Šabić: Izmene Zakona o BIA u suprotnosti sa Ustavom

Šabić: Izmene Zakona o BIA u suprotnosti sa Ustavom

Šabić: Izmene Zakona o BIA u suprotnosti sa Ustavom Izvor: N1
(arhiva)

Poverenik Rodoljub Šabić izneo je više kritičkih opservacija i mišljenja na izmene i dopune Zakona o BIA u kojima ukazuje da su u suprotnosti sa Ustavom i drugim podzakonskim aktima, ali ih Vlada Srbije nije prihvatila pre upućivanja parlament po hitnom postupku

Kako je navedeno u saopštenju Poverenika, glavne primedbe su se odnosile na rešenja kojima se uređuju bezbednosne provere i ona kojima se uređuje način određivanja tajnosti podataka.

"U vezi sa bezbednosnim proverama, ukazano je da je veoma važno da budu uređene zakonom na jasan i nedvosmislen način, a da najvećim delom ostaju neuređene, nejasne, fluidne, kao i da se, suprotno Ustavu, umesto da se urede samim zakonom, uređivanje bitnih pitanja u vezi sa bezbednosnim proverama svodi na nivo podzakonskog akta direktora Agencije", naveo je Šabić.

Takođe je istakao da su rešenja kojima se uređuju tajni podaci u suprotnosti sa fundamentalnim rešenjima iz Zakona o tajnosti podataka.

"Primedbe i sugestije Poverenika, BIA i Vlada nisu prihvatile", navodi se u saopštenju.

Šabić naglašava da Nacrt zakona o BIA sadrži rešenja koja su suprotna Ustavu ili suprotna drugim relevantnim zakonima i da bi usvajanjem u pravni sistem unela dodatna konfuzija.

"Poverenik, međutim, nema na raspolaganju mogućnost podnošenja amandmana niti bilo koji drugi instrument kojim bi mogao uticati na dalju zakonodavnu proceduru. Stoga su, eventualne intervencije u tekst zakona radi sprečavanja štetnih posledica stvar odgovornosti i volje narodnih poslanika. Razume se, šanse za to su znatno manje ukoliko predlagači istraju u opredeljenju da se zakon usvoji po hitnom postupku", ističe se u saopštenju.

Prelević: Gašić želi apsolutnu vlast bez kontrole

Bivši koministar policije Božo Prelević ocenio je da predložene izmene Zakona o BIA "omogućavaju beskrajne zloupotrebe" i da su razlog da se sva upozoravajuća svetla upale.

"Sada sve izgleda daleko gore nego pre 2000. godine. Direktor BIA Bratislav Gašić očigledno želi apsolutnu vlast bez kontrole. Nakon ovih izmena mogućnosti za zloupotrebu su beskrajne, a trebalo bi imati na umu da ni ranije nisu bile male. Gašić nije došao na čelo BIA na osnovu znanja i veština, već kao isključivo partijski kadar. Ove izmene su razlog da se sva upozoravajuća svetla upale", rekao je Prelević agenciji Beta.

Prelević je naveo da je još pre godinu dana isticao da će se situacija u vojsci, policiji i bezbednosnim službama pogoršavati.

On je podsetio da je nevladina organizacija LEX još 2002. godine predlagala bolji model zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji koji je odbačen, a da se sada ovim izmenama otvara mogućnost stvaranje stranačke obaveštajne službe.

"Ako je moguće zapošljavanje van konkursa, onda vi, zapravo, želite da zapošljavate one koji na konkursima nisu mogli da prođu", kazao je Prelević.

On navodi da će, ukoliko navedene izmene budu usvojene to biti loše i kada je reč o monitoringu vladavine prava koju sprovodi EU.

Prelević je kazao da vladajućoj koaliciji, u želji da uveća moć, "nedostaje samo da uvede Goli otok, nakon što je uputila izmene i dopune Zakona o BIA.

Transparentnost Srbija kritikuje neobavezan konkurs

Organizacija Transapretnost Srbija kritikovala je predložene izmene u delu koji reguliše da ubuduće za službenike BIA neće biti obavezan konkurs pri zapošljavanju.

TS je na sajtu navela da se ta promena obrazlaže time da se u sadašnjem tekstu Zakon o BIA poziva na primenu normi o zapošljavanju policajaca, da je donet novi Zakon o policiji i da su njegova pravila postala neodgovarajuća za BIA "uzimajući u obzir njenu sasvim specifičnu prirodu, kao posledicu zakonom utvrdjenih zadataka, poslova i ovlašćenja".

Zakon o policiji predviđa sprovođenje konkursa pri zapošljavanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

TS je navela da se nameću dva pitanja ako bi se verovalo na reč Vladi i BIA da je ta promena zaista neophodna i da BIA ne treba da bude u obavezi da raspisuje konkurse za zapošljavanje.

Za TS prvo pitanje je kako je moguće da se krajem avgusta 2017. predlaže da se zakon donese po hitnom postupku ako se zna da je Zakon o policiji, koji je stvorio "probleme" donet još u januaru 2016, a drugo kako je BIA uspevala da ispuni svoje zakonske obaveze u proteklih 17 meseci, to jest od 6. februara 2016, kada je Zakon o policiji počeo da se primenjuje, do danas.

Koje izmene donosi zakon o BIA

Izmene i dopune Zakona o bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) kojima je previđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije, stigle su u proceduru Skupštine Srbije.

Tim izmenama predviđeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Aktuelnim zakonom predviđeno je da se na unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u BIA primenjuju načela kao u ministarstvima i posebnim organizacijama, osim ukoliko obavljanje određenih poslova ne zahteva drugačiji način organizovanja.

Izmenama zakona, aktom direktora BIA uređuju se i međusobni odnosi organizacionih jedinica, način saradnje Agencije sa drugim organima i organizacijama, podela radnih mesta, vrste radnih mesta, ukupan broj radnih mesta sa nazivom, opis poslova, raspon zvanja, zaštitni režim, status pripadnika, potreban broj izvršilaca i uslovi za svako radno mesto, kao i podaci o stepenu uvećanja staža osiguranja.

Predloženim izmenama zakona je predviđeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Izmenama zakona predviđeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Izmenama je predviđeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a program i način pohađanja utvrđuje se aktom direktora.

Predloženo je i da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a postupak, merila i način ocenjivanja uređivaće se aktom koji takođe donosi direktor.

U obrazloženju predloženog zkona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i usklađivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Izmene su u skupštinu upućene na usvajane po hitnom postuku s obzirom da bi u protivnom, kako je navedeno, bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava.

Komentari (39)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Nisam ni najmanje za aktuelanu vlast, ali jesam za sustinsku pravnu drzavu. U takvoj pravnoj drzavi, koju mi nemamo, pravo je svakog, pa i Poverenika, da kritikuje predmetni Predlog Zakona, ali je takodje fundamentalno obelezje pravne drzave da Poverenik nije taj cije misljenje podrazumeva da je i zakon neustavan. O tome u pravnoj drzavi odlucuje Ustavni sud. Dakle, iznosenje Povernikovog pravnog stava ne znaci da je on presudio neustavnost i da se to mora tako shvatiti. Takodje, nema pravo na podnosenje amandamana, ali ima pravo da podnese ustavnu inicijativu. Mnogo toga je nejasnog u toj pravnoj oblasti. Poverenik se vrlo cesto poziva na primenu nekog zakona, koji nije recimo tzv lex specialis u nekoj oblasti i trazi njegovu primenu, ne zna se tacno koji je zakon tzv lex materiae u kojoj oblasti pa znaci nuznu primenu u odnosu na druge zakone... I jos mnogo toga nama fali do pravne drzave....

sofronije

Kraj se ne nazire... Ludilo se nastavlja... I mi govorimo o pravnoj državi, a rade šta god zamisle...

Milosrdna majka

Da moze i gore od Milosevica dokazuje i njegov ucenik Vucic,dragi mu ministar propagande.Kad ucis od pogresnog coveka ,moras da budes pogresan nasladnik.U svemu ,zivotu,politici,obmanjivanju.Lose uvek radja jos losije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Obradović za Danas: Vučić i Vulin su znali šta se događa u Krušiku 07:22 h

07:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador Finske: Zabrinjava nedostatak napretka u oblasti medija u Srbiji 07:09 h

07:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šta sve predsednik savetuje deci: Čašica rakije i politike u Toplici 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kod nemačkog državljanina na Merdaru nađeno 25 kg marihuane, oružje i municija 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prošle godine u Srbiji je identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Sprečio sam pljačku od 10 milijardi i plan Vučića, Rame i Tačija 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović i Jovanović u 360 stepeni: Da li treba bojkotovati izbore 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Čista sam, student koji me optužuje se hvali da je Gašićev rođak 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Vesti

loader