Dodatna specijalizacija i hrabrost za socijalne radnike

Dodatna specijalizacija i hrabrost za socijalne radnike

Dodatna specijalizacija i hrabrost za socijalne radnike   Izvor: N1

Efekti dosadašnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, prema podacima do kojih je došao Autonomni ženski centar, jesu ohrabrujući, rekla je u Novom danu Vanja Macanović, predstavnica tog centra. Ona je ocenila da potrebna dodatna specijalizacija socijalnih radnika i da se nasiljem bave oni koji imaju više senzibiliteta.

Macanović je navela da je taj centar tražio od institucija zadužene za primenu hitnih mera podatke o tome koliko je takvih mera bilo izrečeno. MUP na njihov zahtev nije odgovorio, a Ministarstvo za socijalna pitanja je reklo da još nije ustanovilo takvu vrstu evidencije, a razmisliće da li će je do kraja godine uvesti.

„To je neobičan ogovor, jer je Zakon stupio na snagu i propisuje da ministarstvo mora da vodi evidenciju u određenom delu“, rekla je ona.

 Odgovor je jedino uputilo Republičko javno tužilaštvo, s podacima o tome koliko je bilo zahteva za produženje mera i tužbi za mere zaštite od nasilja u porodici.

Ona je zaključila i da se može reći da podaci jesu ohrabrujući, jer je bilo otpora oko novih mera, naročito iz MUP-a povodom toga da policija bude ta koja izriče mere.

„Prema podacima koje smo dobili o primeni za jun mesec, bilo je razmatrano skoro 2.500 slučajeva u celoj Srbiji, a u 1.200 slučajeva je traženo produženje te hitne mere. To jeste ohrabrujuće“, kaže Macanović.

Ona je objasnila da se Srbija može uporediti sa Austrijom u kojoj je taj model mera zaživeo pre 20 godi, I koja ima sličan broj stanovnika. „U Austriji ima oko 10.000 izrečenih hitnih mera od strane policije.. Ako za jedan mesec imamo preko hiljadu izrečenih mera mesečno, tu smo kao Austrija, i to znači da se Zakon primenjuje. Da smo imali manje od toga, zabrinuli smo se da li se Zakon primenjuje“, dodala je ona.

Ako se socijalni radnici plaše nasilnika, onda imamo ozbiljan problem

Posle dve tragedije koje su se dogodile u Centrima za Socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici, u Centrima su pojačane mere obezbeđenja. Ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Zoran Đorđević izjavio je da pojačane mere obezbeđenja centara za socijalni rad, uvedene pre mesec dana, daju rezultate i da za sada nema prijavljenog nasilja.

Govoreći o efektima primene pojačanog obezbeđenja u centrima za rad, Macanović je ocenila da možda ne bi bilo potrebe za pojačanim obezbeđenjem da su „neke stvari urađene na drugačiji način“, navodeći da je potrebnije staviti kamere za nadzor u centre.

„Jedan čovek na jedan veliki centar, teško da nešto može da uradi. Mada jeste tačno da može da pošalje poruku onima koji misle da u centrima mogu da urade nešto protivzakonito - da se zaustave“, kaže.

Ona ipak ocenjuje da rad treba unaprediti ne obezbeđenjem, nego ozbiljnom kontrolom rada onih koji rade na slučajevima.

Ljudi koji su radili svoj posao kako treba, oni ga rade i dalje onako kako treba, oni koji nisu, oni neće raditi dobro ni sa obezbeđenjem, zaključuje ona.

„Ako imate stručne radnike koje se plaše nasilnika, onda imamo ozbiljan problem. Opasno je, i nije vam svejedno, ali ako ste odabrali taj posao i onda ga radite. Ako je neko odlučio da radi u centru za socijalni rad, i zna da će raditi na slučajevima nasilja, ne može da kaže da neće da radi, to je odluka koju je doneo... već može da pronađe drugi posao gde toga nema“, kaže Macanović.

U centru za socijalni rad veliki broj radnika prođe obuku, ali to ne znaći da razumeju, i potrebna je dodatna specijalizacija, da bi se tim poslom, tj nasiljem, bavili oni koji imaju više senzibiliteta, koji imaju hrabrosti i koji mogu tome da priđu ozbiljnije.

„Sad u centrima imamo situaciju da svi rade sve, a kad je u pitanju nasilje ipak ne mogu da svi rade sve“, zaključila je gošća Novog dana.Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Policajac

Macanovic rekla apsolutno istinu! CSR treba reformistati skroz-trulo da ne mos'bit trulije.Sta ce im fizicka zastita ako profesionalno rade svoj posao?! Ako su strucne I sigurne u proceni bezbednosnog rizika, emotivno-socijal. odnosa - cemu strah?

Soc.radnik

Udruzenje koje sprovodi edukacije za veliki novac savetuje da svi treba dodatno da edukuju i vece kontrola soc.radnika pretpostavljam od strane njih za jos veci novac...a normativi,standardi rada,broj predmeta po zaposlenom,zabrana zaposljavanja,to nije vazno...nemamo za to novac.

Marina

U centru za socijalni rad na slozenim poslovima i zadacima kao sto je poveravanje i vidjanje dece, zaduzen je i rasporedjen strucni tim sastavljen of cetiri strucna radnika iz centra kao i po potrebi spoljni strucni saradnici na predlog i zahtev centra. Daklem, vise je ucesnika, te nema opravdanja iskljucivo prozivati socijalne radnike.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Medijsko sklonište" otvoreno u Kragujevcu 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Država po zakonu ne sme da ima svoje medije 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protestna šetnja na Banovom brdu, stanari brane parkić 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Isključivanjem N1 država krši evropske konvencije, a i svoje zakone 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 9/13 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arsić: Isključivanje N1 iz ponude dodatno sužava ograničen medijski prostor 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

loader