Anđelković poteze Jankovića poredi sa Vučićevim

Anđelković poteze Jankovića poredi sa Vučićevim

Iza razlaza Saše Jankovića i Dragana Šutanovca nalazi se pokušaj pozicioniranja na političkoj sceni i među opozicionim liderima, složili su se gosti Novog dana politički analitičar Dragoljub Anđelković i novinar Đorđe Vlajić. Anđelković poteze Jankovića poredi sa Vučićem, njegovim dolaskom na vlast i odnosom prema Ivici Dačiću.

Gosti Novog dana slažu se i oko toga da opozicija pravi veliku grešku što se pred beogradske lokalne izbore bavi velikim i opštim temama, umesto pitanjima važnim za život u gradu. Đorđe Vlajić kaže da bi pred beogradske izbore u fokusu trebalo da budu gradske teme.

"U osnovi se pravi ozbiljna greška. Razgovara se o NATO i Kosovu, a ne o gradskim ulicama koje vlast ubrzano asfaltira jer hoće da ostvari utisak", ističe Vlajić.

Janković pravi pravi manevar da ne predstavi sebe kao rušitelja opozicije, već kao principijelnog

Dragoljub Anđelković

Sa tim se slaže i Dragoljub Anđelković koji dodaje da priča o velikim temama opoziciji neće doneti rezultat na beogradskim izborima. On smatra da opozicioni lideri moraju da priđu građanima, kada kritikuju da kritikuju konkretne poteze i daju jasna rešenja.

Prema njegovim rečima, to otvara i manje prostora za svađu među samim političkim partijama jer u suprotnom na površinu izbijaju i lični antagonizmi.

Anđelković: Opozicija ne bije bitku za Beograd

Ističe da opozicija na beogradskim izborima ne bije Bitku za Beograd, već za neke naredne izbore. U tom svetlu Anđelković vidi i razlaz Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i Demokratske stranke Dragana Šutanovca, koje ocenjuje kao jankovićevo pozicioniranje među opozicionim liderima.

"Bije se bitka za nasleđe sa prošlih izbora. Demokrate su se na predsedničkim izborima odlučile za Jankovića jer nisu imale svog kandidata. Iz Jankovićevog ugla, on je krajnje pragmatično postupio pokušavajući da pre izbora izvrši udar po demokratama, poruči da je on u prvom planu i da oko njega ide okupljanje", objašnjava Anđelković.

Odnos lidera PSG prema Draganu Šutanovcu, politički analitičar poredi i sa odnosom Ivice Dačića i Aleksandra Vučića 2012. godine kada je Vučić, kako kaže, marginalizovao lidera socijalista i radio na tome da poveća svoj rejting i učvrsti svoju poziciju.

Anđelković Jankovića poredi i sa samim Vučićem i njegovim dolaskom na vlast sa pričom da sa političke scene treba počistiti petooktobarske lidere. Prema mišljenju gosta Novog dana, Janković sada to radi sa liderima opozicije.

Vlajić: Direktni sukob iznenađuje

Vlajić, s druge strane, smatra da je u politici uobičajeno da se lideri slože ili ne, ali da iznenađuje što se ušlo u tako otvoreni sukob.

"Pitanje je koliko je to mudro. Prvo je bio izričit stav Jankovića da se prekida saradnja sa Šutanovcem, a onda se došlo do ublažvanja i ponude da se saradnja nastavi ako demorkate priznaju grešku i isprave je", podseća Vlajić i dodaje da je u pozadini svega pokušaj da se utvrdi ko je ključni lider opozicije.

Nije bez išta to što se povlače za sada te velike teme, jer je reč o pozicioniranju. Tu ozbljan posao ima Janković, koji se pojavljuje kao nova politička snaga. On ne nudi politički program, on nudi ideju

Đorđe Vlajić

Anđelković smatra da ovakvi sukobi, ako se pretvore u frontalni, mogu biti opasni za opoziciju, a da bi korist od svega na kraju mogla da izvuče vladajuća kolaicija.

Vlajić se sa tim stavom ne slaže, objašnjavajući da Aleksandar Vučić ne može da kapitalizuje sukob opozicije jer ne dele isto biračko telo.

"Zakonomernost izbora je da građani ne menjaju izborne stavove. Imaju vrednosna uverenja koja se sublimiraju kroz izbor za određenu političku opciju. Ono što može da se dogodi je da se oni pasiviziraju, a Vučić jeste već pasivizirao birače sejući bezbađe porukama da mu niko ništa ne može. Ovo može da poveća broj pasivnih građana", rekao je Vlajić u Novom danu.

Dodaje da će izbir opozicionih glasova posle izbora ostati isti, smao je pitanje preraspodele unutar bloka.

Večernje novosti objavile su da Saša Janković i Vuk Jeremić neće prisustvovati sastanku opozicionih lidera kod Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta.

Dragoljub Anđelković smatra da lideru PSG to neće naneti političku štetu, kao što mu, prema njegovom mišljenju, može naneti sukob sa Draganom Šutanovcem.

"Kada on iz inata ne ide na tu vrstu sastanka jer misli da je neko iz EU naklonjen Vučiću, to mu neće kratkoročno naneti štetu", kaže Anđelković i dodaje da će se na tom sastanku čuti uobičajene fraze o demokratijama i evrointegracijama.

Vlajić kaže da međunarodna zajednica preferira stabilokratije, a da je ne zanima previše ko vlada, već da taj koji vlada ne pravi probleme. Kaže da Mekalister ovim sastankom možda želi da opozicionim liderima poruči da se svađaju previše i ne ljuljaju čamac.

"Možda se zaboravlja da se ta krucijalna smena vlasti uglavnom dešava kada se vlast uruši sama od sebe. Traje neko vreme, a onda rezultat koji je napravila dovede do toga da više ne može da postoji. To je uradio Milošević, to su uradile demorkate. Vučić do sada traje, a ima ipodršku i međunarodne zajednice jer ima sposobnost da ne ljulja region", zaključuje Vlajić.

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dvorski analiticar

Andjelkovic je Dvorski analiticar i njegovi stavovi su u skladu sa Vodjinim vidjenjima raznih politickih situacija.Danajcima,nikad nisam verovao.

Principesa

Principijelan? u politici=kraj

Nemanja

Da i on ne radi za Vučića?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi protest u Beogradu: Pedeset subota nasilja i pretnji, a mi smo i dalje tu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Umesto zakona, roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Svedočenje uzbunjivača uzbunilo vlast, Miša Vacić "sipao" pretnje 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Drecun: Istrage Specijalnog tužilaštva za OVK se privode kraju 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši i zabranjen put u inostranstvo 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović sa protesta: Mnogo je Krušika u Srbiji i alavih kabadahija 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dva predloga za izmeštanje Savskog mosta, opozicija kaže - besmislen potez 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pitanja N1 doveli u vezu s zdravljem Vučića, novinari kažu - opasna tumačenja 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

loader