Sekulić: Obeštećenje za oduzetu imovinu od 2018.

Sekulić: Obeštećenje za oduzetu imovinu od 2018.

Sekulić: Obeštećenje za oduzetu imovinu od 2018. Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Obeštećenje građana kojima je posle Drugog svetskog rata oduzeta imovina može da počne naredne godine preko obveznica čiji je rok dospeća 12 godina, a godišnja kamata dva odsto, rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je za agenciju Beta rekao da je maksimalni iznos koji bivši vlasnik može da dobije 500.000 evra bez obzira na tržišnu vrednost imovine.

"Obeštećenje za imovinu koja je oduzeta i ne može da se vrati u naturi biće isplaćeno u novcu preko obveznica sa rokom dospeća od 12 godina od trenutka kada bude doneto rešenje", rekao je Sekulić.

Dodao je da će iznos obeštećenja biti manji od vrednosti imovine jer ni jedna država u svetu, bogatija od Srbije nije bila u mogućnosti da građanima isplati nadoknadu u stopostotnom iznosu.

"Agencija za restituciju utvrđuje koja imovina ne može da se vrati u naturi a Poreska uprava će proceniti vrednost imovine u skladu sa kriterijumima prenosa apsolutnih prava, pri čemu je ta vrednost veća od tržišne", rekao je Sekulić.

Dodao je da Vladi Srbije utvrditi koeficijente na osnovu kojih će se izračunati visina obeštećenja, imajući u vidu da je već zakonom predviđeno da za restituciju može da se iz budžeta izdvoji maksimalno dve milijarde evra.

On je istakao da će obeštećenje dobiti oko 25 do 30 odsto građana kojima su uvaženi zahtevi za povraćaj imovine.

"Država Srbija je obeštećenje od ukupno dve milijarde evra utvrdila u skladu sa ekonomskim mogućnostima jer za više od toga nema ni novčanih ni imovinskih kapaciteta", rekao je Sekulić.

Od 76.000 zahteva za povraćaj imovine do sada je, prema njegovim rečima, obrađeno oko 62 odsto i među tim rešenjima za povraćaj u naturi je do sada oko 1.000 rešenja za obeštećenje u novcu.

Kada se utvrdi koeficijent isplata može da krene i ove godine jer, kako je rekao Sekulić, sredstava ima u budžetu.

Na pitanje kome će biti isplaćena najveća obeštećenja, Sekulić je rekao da Srbija nije imala bogataše koji se mogu porediti sa današnjim ali da su značajnu imovinu, mlinove, fabrike, imale porodice Teokarević, Ilić, Savčić...

Imovina se vraća i Nemcima

Dodao je da će pripadnicima nemačke narodnosti u Vojvodini koji su podneli zahtev takođe biti vraćena imovina ili će biti obštećeni.

"Pre rata u Vojvodini je živelo 350.000 Nemaca i posedovali su oko 400.000 hektara zemlje, ali nisu svi podneli zahteve za povraćaj imovine pa je vraćeno 6.000 hektara", rekao je Sekulić.

Dodao je da je do sada u naturi starim vlasnicima vraćeno 3.999 poslovnih prostora, 729 stanova i 799 zgrada. To je, prema njegovim rečima, ukupno 5.527 objekata površine 391.000 kvadratnih metara, a u naturi je vraćeno još i 257 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 4.185 hektara šuma i skoro 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Sekulić je rekao da je verskim zajednicama po posebnom zakonu o restituciji iz 2006. godine imovina vraćena u stopostotnom iznosu.

"Pravoslavnoj zajednici je vraćeno najviše jer je i najveća, 57.502 hektara poljoprivredne zemlje, 31.889 hektara šume i oko 92 hektara građevinskog zemljišta", rekao je Sekulić.

Verskim zajednicama je prema njegovim rečima vraćeno i 90.189 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, kao i 4.593 kvadrata kombinovanog stambeno-poslovnog prostora.

Jedina pokretna stvar koja je vraćena verskim zajednicama je slika Uroša Predića "Portret Mihajla Pupina", koja je do tada krasila prostorije mesne zajednice u Idvoru.

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobrivoje Vasic

Imam pravosnazno resenje overeno od strane Restitucije u Kragujevcu kome i kako da naplatim kome da se obratim Hvala

Boki

1989 nam je naplacena kazna zbog prodaje placa koji je tadasnja vlast ( SPO) na opstini Rakovica proglasila kao nacionalizovan.iako smo vlasnici 1/1 imali dozvolu za izgradnju kuce ali je plac prodat sa vec uradjenim temeljom...novom kupcu je ostao plac na koriscenje ozidao kucu u kojoj zivi a mi smo morali da opstini damo novac i plus 100% kaznu...zanima me jel imao neko slican problem i kada pocinje obestecenje za tu vrstu otimacine privatnog vlasnistva...advokat pominje nekih 75000e kao procenu moguce odstete ali kaze vreme isplate zavisi samo od drzave...

zorica

ko je imao posla sa ovakvom drzavom ni pakao mu nece tesko pasti...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vulin: Vojska Srbije ne sme da zaostaje ni za jednom armijom u našem regionu 12:10 h

12:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ubistvo u Molu, suprug polio ženu benzinom i zapalio 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjaninski "fantomi" prekinuli štrajk glađu 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović o Majiću: Osnovan strah ljudi da progovore, ne znaju šta će se desiti 11:40 h

11:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pejović: Nemamo raspravu o doživotnoj i surogatstvu, neće je biti ni o Kosovu 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija kupuje tri helikoptera Super Puma, ugovor tokom posete Makrona u julu 10:36 h

10:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gojković: U ovom trenutku nema važnijeg pitanja od Kosova i Metohije 09:49 h

09:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić o sednici o KiM: Reči nemaju jaču zvučnost ispod šatora nego u Skupštini 09:46 h

09:46 h  |  Vesti

loader