Tabloidi su od dvorskih pudlica postali pit bulovi

Tabloidi su od dvorskih pudlica postali pit bulovi

Tabloidi su od dvorskih pudlica postali pit bulovi Izvor: N1

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava, ocenili su, gostujući u “Novom danu” televizije N1 da su tabloidi u srbiji zaštićeni, zbog čega najčešće ne snose posledice za kršenje etičkih i profesionalnih normi.

Tabloid “Informer” nedavno je na naslovnoj strani objavio pornografske fotografije i naveo da se na njima nalazi izbrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Glavni urednik tog lista Dragan J. Vučićević se naknadno izvinio i rekao da je u pitanju greška.

Ubrzo se oglasilo i Ministarstvo kulture koje je saopštilo da je objavljivanjem takvog sadržaja prekršen niz zakonskih odredbi zbog čega će pokrenuti prekršajni postupak protiv odgovornog lica u “Informeru”, ali je najavilo da će se obratiti i Višem javnom tužilaštvu radi razmatranja eventualne krivične odgovornosti i podnošenja krivične prijave ukoliko postoje elementi krivičnog dela u objavljenoj informaciji.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović podsetio je, gostujući u “Novom danu” televizije N1, da je tabloidizacija u Srbiji dugogodišnji proces koji nije vezan samo za aktuelnu vlast. “Mi imamo jedan odnos prema medijima kao instrumentima koje vlast koristi po potrebi. Vremenom su tabloidi od dvorskih pudlica postali pit bulovi. Danas je vreme otvorenog lova, sve je moguće, pa da i predsednica susedne države bude zloupotrebljena na najvulgarniji način”, ocenio je Obradović.

Zbog toga, upozorava on, građani imaju sve manje poverenja u medije, što je, kako kaže, najveći problem NUNS-a i svih kolega koji hoće profesionalno i u skladu sa etičkim standardima da se bave ovim poslom.

vukašin obradović Izvor: N1
Obradović ističe da se mediji ne mogu posmatrati izolovano, jer su oni posledica društvenih odnosa, tako da ako u javnom životu imate opštu tabloidizaciju, ne možete očekivati da se mediji ponašaju drugačije.

“U političkom životu su postavljeni standardi koji su u neskladu sa civilizacijskim napretkom i vrednosnim sistemom EU kojoj mi tako snažno težimo. Dok ne bude odgovornosti političara i javnih ličnosti za izgovorenu reč, teško ćemo doći do odgovornosti medija”, rekao je predsednik NUNS-a i dodao da mediji treba da budu deo demokratskog procesa, a ne sredstvo za ostvarivanje kratkoročnih političkih ciljeva.

Obradović je podsetio da su i pojedini političari na najvulgarniji način diskreditovali zaštitnika građana Sašu Jankovića, dok je predsednik Vlade novinare BIRN-a nazvao lažovima. “Put ka EU ne podrazumeva samo otvaranje poglavlja, već i promenu vrednosnih stavova”, rekao je on.

Gost “Novog dana” smatra da su tabloidi u Srbiji politički projekat, i da se oni koriste kao oružje u obračunu sa neistomišljenicima. Poenta kontrole vlasti nad medijima je da se izbegne funkcija medija kao kontrolora vlasti, smatra on.

Obradović je dodao i da u Srbiji još uvek ne postoji razvijen sistem samoregulatornih tela, te da mnogi mediji i ne priznaju Savet za štampu, dok se njegova rešenja u vezi sa kršenjem etičkih normi, ne objavljuju. “Ta osnovna funkcija samoregulatornih tela se negde zagubila. Samoregulatorni deo mora da bude mnogo jači i mnogo uticajniji. Ne rešavaju se sve stvari pred sudovima, već postoji ta samoregulatorna tela koja štite etičke norme”, podsetio je on.

Problem je primena zakona

milan antonijević Izvor: N1
Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava ocenio je da zakoni u Srbiji nisu problem, već to što nedostaje njihova primena. On smatra da kaznena politika treba biti u prvom planu, i da treba ići na izvesnost kažnjavanja.

Antonijević je podsetio da tabloidi na zapadu, ukoliko objavljuju sporan sadržaj, odmah računaju na to da će biti tuženi, unapred znaju koliku će kaznu morati da plate, i onda prave ekonomsku kalkulaciju da li im se objavljivanje takvog sadržaja isplati.

Ovde je, kako kaže drugačije, sudski postupci traju neprimereno dugo, postupak se često ne dovede do kraja, a i kazne koje se izriču su neprimereno male. Zbog toga građani i ne žele da se upuštaju u neizvesne sudske procese protiv tabloida. Gost “Novog dana” ocenjuje da takav odnos pravosudnih organa prema tabloidima pokazuje da su oni u Srbiji očigledno zaštićeni.

Antonijević je uppozorio i da tabloidi svojim pisanjima o odnosima u regionu, sve više utiču na stvove građana prema drugim nacijama. Isto tako kaže da je veoma simptomatično da građani prate samo naslove koji nekoresponidaraju sa sadržajem vesti, ocenjujući da će se stanje u medijima teško promeniti dok god građani konzumiraju i kupuju takav sadržaj.

“Ne postoje mehanizmi da se to zaustavi, osim da političari koji su odlučili da se igraju sa ovom vatrom, i da je ugase”, ocenio je on.

Antonijević je pozdravio reakciju Ministarstva kulture u slučaju “Informera”, poručivši da treba pratiti kako će se taj postupak dalje odvijati i kako će se završiti.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dorcolac

Kupovali ste ih, placali oglase, posecujete im sajtove...oni su tacno ono sta publika zeli, rodili ste ih a sada ih ljuljajte.

Berisha

Niko ne mora da "konzumira" tabloide. Oni jednostavno zadovoljavaju neku potrebu koja postoji u nekriticnom, dezorijentisanom drustvu. Nisu tabloidi odgovorni za manjak kriticne reflekcije u drustvu.

MaksaBwe

Relativno skoro, jedan od medija se preko pravnog zastupnika branio pred sudom da sve što poseduju ne bi bilo dovoljno da nadoknadi potraživanu odštetu od strane tužitelja. Na napomenu da se u imovinu mora uračunavati i privatna imovina vlasnika medija, zastupnik se maltene grohotom smejao tvrdeći kako bi to bio neviđeni presedan... Na kraju - sud je "uzeo u obzir imovinsko stanje kompanije" i "shodno tome" ublažio potraživani iznos na mizeran. Ispalo je da iznos nje pokrivao ni kompletne takse, niti račun advokatske kancelarije koja je zastupala tužitelja. Jedino što bi se moglo nazvati svrsishodnim, bio je nalog da se oglasi demanti u tom mediju ali, nije usvojen zahtev tužitelja da se objavi na naslovnoj strani, punim slovima i pratećom fotografijom uz obrazloženje da mediji ponajviše zavise upravo od te naslovne strane, samim tim i njihov eventualni profit... ?!?... To što je neko izgubio najverovatnije deo poslovnih saradnika, ime, prezime, pa i zdravlje od silnog stresa i nerviranja zbog naslovne strane na kojoj je osvanuo i zbog koje je dotični medij suđen - nije naišlo na razumevanje suda... Kod nas su smešne odrednice po kojima se zaračunavaju odštete. Hmm.. Osim u vreme Dinkića i, ako je Dinkić tužio - tada su sudovi bili bliži principima i standardima "zapada"...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi dan o svakodnevnoj borbi lekara protiv virusa i uslovima u kojima rade 13:32 h

13:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojvodić: U gledanju televizije nema ni "o" od onlajn nastave 13:27 h

13:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Danas najteži dan, već jutros smo imali 47 preminulih 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem značajan napredak na evropskom putu u narednih šest meseci 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Crvenoj liniji o širenju zaraze i zakasnelim epidemiološkim merama u regionu 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SPS-a i SNS-a optužuju opoziciju da poziva na ubistvo Vučića 12:35 h

12:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ekaterina Trendafilova još četiri godine na čelu suda za zločine OVK u Hagu 12:17 h

12:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pritvor do 30 dana osumnjičenom za ubistvo u Belvilu 12:16 h

12:16 h  |  Vesti

loader