Milić: Rusi krenuli u neverovatno oštru kritiku Vučića

Milić: Rusi krenuli u neverovatno oštru kritiku Vučića

Milić: Rusi krenuli u neverovatno oštru kritiku Vučića Izvor: N1

Poziv Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu ogolio je rusku stranu, jer je tema Kosova najidealnije mesto za dalji uticaj Rusije i ucenjivanje Srbije, smatra direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić i naglašava da je sada ključni momenat za nastavak evropskih integracija i demonstraciju pouzdanog partnerstva sa Zapadom.

Kao sagovornik FoNeta u seriji intervjua "Evropa bez rukavica", Milić je upozorila da su "Rusi krenuli u jednu neverovatno oštru kritiku Vučića".

Kako je objasnila, "manevarski prostor im je sve manji ulaskom Crne Gore u NATO, konsolidacijom Makedonije i eventualnim dogovorom Srbije i Kosova, pod okriljem Evropske unije".

Upravo je to za nju jedan od ključnih razloga da se odazove pozivu predsednika Srbije na dijalog o Kosovu.

"Na drugoj strani, proces implementacije pregovaračkog poglavlja 23 se približava", najavila je Milić i podsetila da u njemu mora da se otvori i pitanje Ustava i pitanje reforme pravosuđa.

Prema njenoj oceni, to ne možete da uradite, ako ne znate granice teritorijalne nadležnosti vaših zakona, koje vam insititucije i gde deluju.

"Hoćete vladavinu prava i demokratiju u Srbiji? Morate da se potrudite da ostvarite početne uslove za njih", napomenula je Milić.

"To ne radite to zato što vas je Vučić pozvao", istakla je Milić, "već dajete doprinos otvaranju nužnog postulatskog prostora za konsolidaciju demokratije i za nastavak evropskih integracija".

Dijalog nije abolicija, niti podrivanje

Na konstataciju da je o Kosovu, proteklih decenija, većina učesnika javnog života mahom sve rekla, Milić je uzvratila da to "nisu učinili tužioci za ratne zločine" i da se ponovo, upravo o tom delu "naše ratnozločinačke prošlosti", moramo izjasniti.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu, kao "podeli odgovornosti za Kosovo ili alibiju za Vučića", ona je izričita da ga Vučić, ako traži alibi, od nje za očuvanje vlasti neće dobiti.

Milić objašnjava da dijalog o Kosovu ne vidi kao "cementiranje Vučića, aboliciju, niti podrivanje", ali predviđa da će on ovo da preživi na jedan ili drugi način.

Vučić sve vreme ima izlaznu strategiju, ocenila je Milić i napomenula da on "vrlo lako može da kaže: 'Evo ja sam probao, ne ide, ja dalje ne mogu, dragi narode, hteo sam da imamo najbolje od obe opcije, ali ne može, i sva je sreća da imamo strateškog partnera Rusiju, kog sam sve vreme čuvao".

Milić smatra da Vučić ostaje na vlasti kako god da se dijalog o Kosovu okonča i da je zato ključno učestvovati u njemu, kako bi se prostor ispunio činjenicama, idejama i stavovima koji daju mogućnost za demokratizaciju, konsolidaciju, vladavinu prava i proces evropskih integracija.

Iskoristiti podršku međunarodne zajednice

Govoreći u ime CEAS, ona je upozorila da se diskreditacijom poziva na dijalog otvara prostor onima koji su prethodno govorili da je Kosovo isključivo naše, a danas kažu da je naše, ali da moramo da ga damo.

"Ako ga dajemo iz čista mira i lažnih pacifističkih argumenata da danas nemamo decu za rat, a inače smo ih imali", ukazala je Milić, "ostaće i dalje frustracija koja će negativno uticati na društvo, ali i na proces EU integracija".

Ona je, pri tome, retorički upitala šta je alternativa, ako se ne iskoristi mogućnost za razgovor sa ciljem da se reformišu društvo i država, napominjući da se, u tom slučaju, "otvara se sve veći prostor za nedemokratski uticaj Rusije ili Kine".

"Zato je bolje da probam da progutam žabe, uz svest o tome da Vučićevi razlozi za dijalog ne moraju da budu divni i krasni, i da možda ima neke skrivene razloge", objasnila je Milić.

Prema njenom stavu, i civilni sektor i opozicija trebalo bi da iskoriste podršku koju Srbija ima od međunarodne zajednice i da prostor za dijalog "popune idejama" za koje misle da su dobre za zemlju.

Vučiću smanjiti manevarski prostor da lavira ka Rusiji

Upitana da li joj je jasan Vučićev stav, imajući u vidu da u poziv na dijalog nije uvrstio nikakvu sopstvenu ideju, platformu ili predlog rešenja, Milić je odgovorila da je "vrlo netačno" da on nije izašao sa nekom platformom i ocenila da briselski proces nije potpuno netransparentan.

"Mi dobro znamo da je Vučić prihvatio pregovarački okvir koji je nametnula EU", obrazložila je Milić i naglasila da "ne bi trebalo zaboraviti da su Nemačka i sve velike političke stranke u Nemačkoj veoma jasne u stavu šta podrazumeva taj okvir, uključujući i sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom".

U tom kontekstu, odgavarajući na pitanje da li je Kosovo unutrašnje ili spoljno pitanje Srbije, Milić je rekla da "to niko ne zna", kao što nije poznata ni "granica" dijaloga.

"Da li je ona na unutrašnjoj administratitvnoj granici ili je na Ibru, ili su na unutrašnji dijalog o Kosovu pozvani i kosovski Albanci ispod Ibra. Ni to ne znamo", predočila je Milić.

Ona smatra da nije loše što je Vučić eliminisao SRS iz dijaloga i što se SANU "samoeliminisala" i primećuje da su neke stranke demokratske opozicije ipak iznele stavove, ali i da nedostaje šire civilno društvo.

"Glavna prednost ovog dijaloga je što, da smo pametni, Vučiću možemo da smanjimo manevarski prostor da lavira ka Rusiji", ocenila je Milić.

Pesimizmom i prenemaganjem ne pomažemo

Situacija nije ni crna, ni bela, nije ni dobra, rekla je Milić, ali je poručila da je "mi svojim autizmom, pasimizmom i prenemaganjem nikako ne popravljamo".

"Zamislite da se Đinđić ni o čemu nije izjasnio", upitala je Milić, koja je uverena "da bismo još bili u Miloševićevom mraku".

"Ima trenutaka kada je u redu da budete oportuni", rekla je Milić, "da igrate na 'male goliće", ali kada su vanredne situacije i teški geopolitički izazovi, zaista ključni momenti za državu, onda nemate izbor".

Ovo je sada ključni momenat za nastavak evropskih integracija i demonstraciju pouzdanog partnerstva sa Zapadom, zaključila je Milić.

POVEZANE VESTI

Komentari (72)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cokoladica

Gopodja je neinformisana. Rusija je vec 1999.godine odlucila da prepusti Kosovo Americi. Dopustila je i bombardovanje Srbije radi medjunarodne viktimizacije. I sa pijanim Jelcinom u Kremlju znala da ce jednog dana i Amerika i 'Evropa' da se umore od Albanaca i nece znati sta ce sa njima, ali sada im nema drugog resenja nego da zadrze za sebe Albance. Ko mnogo hoce, ne dobija mnogo na kraju. Ko visoko leti, nisko pada. Oteto prokleto. Moglo bi se jos nabrajati, medjutim pametnom svetu je sve jasno.

Kosta

Ako ste ucili istoriju videcete da to nema veze sa Rusima ,Srbi kao narod vekovima srljaju ka smounistenju ali im nekako to ne uspeva I pored svih uspesno izabranih vodja.

ovo je previse ........

Rusi kada proteraju Miru I Marka iz svoje zemlje, onda mozemo da Im verujemo, Milo im je pokazao kako treba sa njima. Koga brane Rusija I Kina taj je obrao bostan, lose mu se pise, kada se oslobodimo bivsih radikala, pocecemo normalno da zivimo, ovako, prevare, otimacine, lazi I korupcija Sudstva, nepostovanje i ponizavanje ustavnog suda, prisvajanje javnih I drzavnih preduzeca, Sup, vojska.....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bakić: Stranku će nam ustupiti Korać, okupićemo neukaljane ljude 09:48 h

09:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milivojević: Odlukom o doktoratu Siniše Malog spaseno dostojanstvo Univerziteta 09:14 h

09:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pendarovski: Severna Makedonija i Srbija bez otvorenih pitanja, a s istim ciljem 08:49 h

08:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas: Srušen samo jedan sprat na objektu na Pančićevom vrhu 07:17 h

07:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kontrola službi zbog višestrukog ispitivanja deteta o zlostavljanju 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pet vagona iskliznulo u Ripnju, nema povređenih 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mila Jovanović: Mislila sam da je Vučić sazvao službe jer mu lopov kroji budžet 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o aferi s ruskim špijunom: Bocan-Harčenka sam pitao samo jedno - zašto? 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Vesti

loader