Šta je blokiralo konkurs za zamenike tužilaca?

Šta je blokiralo konkurs za zamenike tužilaca?

Šta je blokiralo konkurs za zamenike tužilaca? Izvor: N1

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije uputilo je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom tužilastvu i Zakona o sudijama jer smatra da oni polaznicima Pravosudne akademije daju prednosti i pogodnosti prilikom izbora, a na štetu ostalih kandidata, rekao je Lazar Lazović, iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

U Alumni klubu Pravosudne akademije kažu da to nije tako i da polaznici Pravosudne akademije čine samo šest posto novoizabranih sudija.

Dok se čeka odluka Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama, stopiran je i konkurs za izbor novih zamenika tužioca i sudija.

Lazović je u Danu uživo rekao da je to udruženje ocenu ustavnosti ova dva zakona podnelo 30. jula jer je želelo da skrene pažnju na određene odredbe za koje smatraju da su neustavne.

"Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika podnelo je 30. jula inicijativu za ocenu ustavnosti ova dva zakona imajući u vidu da kao strukovno udruženje imalo obavezu da skrene pažnju Ustavnom sudu na određene odredbe zakona za koje smatramo da su neustavne, odnosno, da krše načelo jednakosti građana, povređuju prava građana na stupanje na javne funkcije pod jednakim uslovima, kao i da ograničavaju i suspenduju ovlašćenja Državnog veća tužilaca (DVT) i Visokog saveta sudstva (VSS) u postupku predlaganja kandidata za prvi izbor", rekao je Lazović.

On je rekao da su to "ozbiljne povrede" i da su zbog toga podneli inicijativu Ustavnom sudu na dalje razmatranje.

Alumni klub Pravosudne akademije je pre ove, podneo svoju inicijativu o utvrđivanju zakonitosti Pravilnika o izboru na prvu javnu tužilačku funkciju.

"Mi smo tu inicijativu podneli još krajem prošle godine. Pre nekoliko dana, 19. jula je Ustavni sud odlučio po toj inicijativi i doneo rešenje po kome se utvrđuje nezakonitost Pravilnika DVT. Ustavni sud je doneo privremenu meru kojom je zabranio dalji izbor tužilaca dok Ustavni sud konačno ne odluči o zakonitosti tog pravilnika", rekao je Siniša Trifunović, iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

Time je stopiran konkurs za izbor novih zamenika sudija i tužilaca.

trifunovic Izvor: N1

"Pre desetak dana bio sam gost na istom ovom mestu i pokazao sam javnosti printskrin, tj. fotografiju te odluke sa sajta Ustavnog suda gde je objavljeno da je pokrenut postupak utvrđivanja nezakonitosti Pravilnika pod određenim brojem. Mi nemamo nikakve specijalne veze sa Ustavnim sudom, ništa nismo dobili ranije. Nama je rešenje dostavljeno u ponedeljak, 24. jula, ali mi smo pročitali informaciju sa sajta suda 19. jula, s obzirom da imamo broj predmeta, shvatili da se radi o našem predmetu", objasnio je Trifunović.

Na pitanje da li inicijativa Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije dolazi kao kontraodgovor na inicijativu Pravosudne akademije, Lazović je odgovorio odrečno.

"Ova naša inicijativa je zapravo četvrta inicijativa koju je podnelo naše udruženje. Tri prethodne koje smo podneli, Ustavni sud je prihvatio i oglasio je da su odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama neustavne, nakon čega je došlo do promena zakona o javnom tužilaštvu i o sudijama, pri čemu se u obrazloženju samih zakona koji su doneti a koje sada osporavamo pred Ustavnim sudom, kao obrazloženje donošenja samih zakona pominje jedna od naših ustavnih inicijativa. U tom obrazloženju rečeno je da se polaznicima Pravosudne akademije na odreženi način mora vrednovati obuka koju su prošli", rekao je Lazović.

Time se, kako kaže, donose potpuno nelogične odluke.

"Nalazimo da nije logično da Ustavni sud delom svog obrazloženja faktički ovlasti, ili da se na osnovu dela obrazloženja odluke tog suda, donosi ponovo jedna zakonska odredba koja će povrediti ista ona prava i iste one nadležnosti povodom kojih je Ustavni sud već tri puta intervenisao", rekao je Lazović.

On kaže da je ovo četvrta ustavna inicijativa "gotovo na identičan predmet", odnosno u vezi sa postupkom prvog izbora za sudije i zamenike javnih tužilaca.

Trifunović sa svoje strane, kaže da nije jasno zašto ova inicijativa Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije dolazi sada, s obzirom da su izmene zakona, a u pitanju su članovi 45a Zakona o sudijama i 77a Zakona o javnom tužilaštvu, doneti još 2015. godine.

"Od 2015. godine do sada kolegama to nije smetalo", rekao je Trifunović, na šta je Lazović odgovorio da je primena tih zakona odložena do septembra 2016. godine, kada se radilo na pravilnicima.

Ima li diskriminacije na konkursima?

"Ove odredbe koje mi osporavamo o ova dva zakona dovode, između ostalog, do toga da Pravilnik DVT i VSS izgleda kako izgleda. Pa ako ćemo se već baviti time da li su ti pravilnici zakoniti, mislim da je još važnije pitanje i još ozbiljnija povrede ukoliko su zakonske odredbe te koje diskriminišu građane i koje im onemogućavaju da pod istim uslovima konkurišu i dolaze na funkcije, pri čemu DVT i VSS imaju problema sa realizacijom svoje nadležnosti i prilikom donošenja pravilnika i prilikom sprovođenja konkursa", rekao je Lazović.

Objašnjavajući šta podrazumevaju ovi sporni članovi zakona, Trifunović kaže da se oni tiču organizacije prijemnog ispita.

"Dakle, mi smo prvi put, na osnovu preporuke Evropske unije morali da uvedemo sistem, da se pre stupanja na sudijsku ili tužilačku funkciju organizuje određena vrsta testiranja kandidata, njihove stručnosti i osposobljenosti. Na osnovu tih članova zakona, DVT i VSS doneli su pravilnike kojima su praktično anulirali ove članove zakona tako što su ustanovili testove gde se recimo, pitanja javno objavljuju na internetu. To je pogodovalo sudijskim i tužilačkim pomoćnicima jer nisu morali preterano da se spremaju za ispit", ocenio je Trifunović.

Dok se čeka odgovor Ustavnog suda na inicijativu o nezakonitosti ova dva zakona, postoji rešenje od 24. jula, koje dolazi u trenutku kada je u toku konkurs izbor novih zamenika tužioca. Međutim, taj konkurs je stopiran.

"Ustavni sud je doneo privremenu meru i obustavio izbor zamenika tužioca dok ne donese konačnu odluku da li je Pravilnik u skladu sa zakonom. Svako drugo tumačenje je nepoštovanje odluke Ustavnog suda", rekao je Trifunović.

Dok se to ne reši, blokiran je proces izbora zamenika sudija i tužioca. Trifunović kaže da mora da se sedne za sto i nađe kompromisno rešenje.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čika Pera

Oni koji rade u pravosudju vide razliku između akademaca koji prolaze obuku na simuliranim sudjenjima i stručnih saradnika koji rade životne stvari i odlaze na sudjenja. Pri tome, akademci, iako nemaju pojma i veoma malo rade i zadužuju mali broj predmeta, primaju platu 70% od sudijske a stručni saradnici koji zadužuju predmete i ne mogu glavu da dignu od posla primaju nižu platu. Na akademiju se ulazi preko veze, što znači da se unapred zna ko će biti budući sudija i tužilac i da se može potkupiti pre dolaska na funkciju. Strašno.

Svetlana

Pitanja za test za poslednji izbor zamenike javnih tuzilaca nisu nigde objavljena i unapred data kako to Trifunovic navodi....bas naprotiv na sajtu Pravosudne akademije su objavljena unapred pitanja za pocetnike pravosudne akademije ...a o kvalitetu obuke polaznika bolje da ne pricam

Ja

De molim te stavi i link do sajta Akademije gde su ta pitanja kad ih vec pominjes?? Vama u pravilniku stoji da se pitanja javno objavljuju na sajtu! Zasto vi kad ste toliko kvalitetni ne mozete da resite taj test na Akademiji? Jer ste kvalitetni u tome da radite onako rutinski kako rade vasi sefovi a ne onako kako treba!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Matić: Napad advokata odbrane na ročištu za paljenje Jovanovićeve kuće 00:00 h

00:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rojters: Sedam tela u pošiljci iz Srbije pronađeno u luci u Paragvaju 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupština slobodne Srbije predstavila mere za poljoprivredu i selo 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vujačić: Kada bi danas bili održani izbori, Bajden bi pobedio 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lazarević: Izveštaji EK o kandidatima nemaju značaj koji su imali ranije 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić: Ako čekamo dokaze od novinara, to je raspad sistema 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milojević: Uticaji na pravosuđe perfidni, pritisci preko društvenih mreža 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Opozicija će vršiti pritisak da izbori budu održani pod fer uslovima 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

loader