Ćebić: Slučaj Savamala nije završen jer ne znamo ko je rušio

Ćebić: Slučaj Savamala nije završen jer ne znamo ko je rušio

Ćebić: Slučaj Savamala nije završen jer ne znamo ko je rušio Izvor: N1

Slučaj Savamala možda jeste pravno završen, kako je to rekao novi zaštitnik građana, ali faktički svakako nije, jer nismo saznali ni ko je rušio, ni ko je naredio rušenje u toj beogradskoj četvrti, izjavio je novinar nedeljnika Vreme Radoslav Ćebić gostujući u Prelistavanju štampe na N1.

Novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je slučaj Savamala "pravno i faktički" završen i da je na nadležnima da obaveste javnost o svojim postupanjima i rezultatima.

"Slučaj Savamala možda pravno jeste završen, u smislu svih radnji koje je preduzeo prethodni ombudsman Saša Janković. On je uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, postavio je mnoga pitanja, ali koliko je odgovora dobio na ta pitanja, to ne znamo. Zoran Pašalić zato jeste u pravu - pravno je ovaj slučaj završen, ali faktički apsolutno nije, jer ne znamo ko je naredio, ko je kriv za rušenje", ocenio je Ćebić.

Kako je rekao, ono što je pokazao taj slučaj je da je država izgubila svoju suverenost, "nije postojala u jednom vremenskom periodu na jednoj maloj teritoriji, u Savamali".

"To znači da sistem ne funkcioniše. Ako ne možemo da utvrdimo ko je to uradio, niti da ga kaznimo i pokažemo za primer da to ne može da se radi, onda to znači da mi nemamo pravosudni sistem koji funkcioniše", rekao je novinar Vremena.

Na pitanje koliko je važan i da li postoji pritisak javnosti da se ovaj slučaj istraži do kraja, Ćebić kaže da on postoji, ali da se "ignoriše".

Pritisak javnosti da se reši slučaj Savamale postoji, ali se on ignoriše, kao što ova vlast ignoriše sva pitanja koja se tiču bilo kakve primedbe na njen rad.

 "Pritisak javnosti postoji, ali se on ignoriše, kao što ova vlast ignoriše sva pitanja koja se tiču bilo kakve primedbe na njen rad. To možete da vidite i pre Savamale. Sam 'Beograda na vodi' je projekat koji je ignorisao ne samo mišljenja građana, nego i struke, urbanista, arhitekata...Nije bilo šire rasprave o tome kako taj prostor treba urediti", rekao je Ćebić.

On je kazao da je ova vlast "nastavila ono što su započele prethodne".

"Ova vlast je nastavila ono što su započele prethodne - stavljanje šape na ona mesta na kojima se to ne sme raditi - pa ste imali reformu pravosuđa za vreme vlade Mirka Cvetkovića gde je bilo problema pri reizboru sudija..Ovi danas su samo nastavili i razradili...Mi nemamo nezavisno sudstvo...A njih i ne zanima šta vi i ja o tome mislimo", rekao je Ćebić.

"Ja imam neku teoriju da smo mi kao Saudijska Arabija, samo bez nafte - nas posmatraju kroz vizuru Vučića, koji radi ono što mu se kaže. U Saudijskoj Araniji ne postoje ljudska prava, ali je ta zemlja jedan od najvažnijih saveznika Sjedinjenih Američkih Država. Svake godine američki Stejt depertment napiše izveštaj o stanju ljudskih prava, pa spomene i Arabiju i to se završi na tome. Kažu: eto, nešto smo uradili, ali je Arabija i dalje strateski partner SAD...I Vučić je dobio 'carte blanche' dokle god ispunjava ono šta mu se kaže, za početak, to je priznanje Kosova", rekao je Ćebić.

Ćebić je ocenio i da će Zoran Pašalić ima funkciju da "bude zaboravljen".

"Ja mislim da ćemo o novom zaštitniku znati sve manje i manje. Ja sam se iznenadio prošle godine kada sam saznao da svaki grad treba da ima svog zaštitnika građana. Da li vi znate ko je zaštitnik građana grada Beograda? Ne znate, to je jedna žena, čije sam ime sada zaboravio. Ona je trebalo da se obrati javnosti i u slučaju Savamale, ali mi nemamo pojma da ta osoba uopšte postoji. Pašalić će doživeti istu sudbinu, ima pet godina da bude potpuno zaboravljen", rekao je Ćebić.

Vučić traži blagoslov za priznanje nezavisnosti Kosova

Na pitanje kako gleda na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog povodom pitanja Kosova, novinar Vremena kaže da je jasno da "Vučić traži alibi za nešto što mu je naloženo da uradi i na šta je on spreman".

"Sve ovo vreme građanima Srbije se potura ideja da je moguće ući u EU bez priznanja Kosova. To prosto nije istina i to se neće nikada dogoditi - priznanje Kosova jeste uslov za ulazak u EU i Vučič je preuzeo na sebe da to uradi. zato mu je potreban alibi, da bi rekao 'evo nisam ja to sam odlučio, pričao sam sa raznim ljudima, iz raznih institucija i nevladinim organizacijama'. Pri tom će izneti mnogo patetike kao što u svim situacijama radi i biće 'eto morao sam'", ocenie je Ćebić.

On smatra da je i ideja podele Kosova "nemoguća i zastarela".

"Ideja o podeli Kosova je potpuno nerealna i neće se dogoditi. Pre 18 godina, 1999. godine postojale je koalicija država koja je izvela bombardovanje Srbije, kako bi fizički odvojila Kosovo od Srbije i u tome je uspela. Ne možete sada očekivati da će oni da povuku svoju odluku - ne, oni će svoju zamisao izgurati do kraja", ocenio je Ćebić.

Na pitanje kako vidi ulogu Željka Ražnatovića Arkana, o kojem štampa piše da je prodavao oružje Hrvatima, Ćebić kaže da je Arkan "veoma živopisna ličnost".

 "Tako da mislim da šta god vi naveli iz njegove biografije, deluje realno i moguće. On je svašta radio, ja mislim da jeste prodavao oružje Hrvatim, jer je on mogao sve da radi i kome to nije smetalo...Ne znam kakvo je mišljenje građana o Arkanu, ali iz mog iskustva - ili ga doživljavaju kao velikog heroja, ili kao običnog kriminalca i ratnog profitera, ili kao nekog 'avanturistu' koji je umeo u sve da se umeša i svačim da se bavi", rekao je Ćebić.

Govoreći o patriotizmu danas, Ćebić kaže da "ovo što radi Vučić svakako nije patroitizam".

"On je primer čoveka koji mrzi svoj narod. To je možda prejaka reč, ali je tačno. Čovek koji je jednom mogao da izjavi 'sto muslimana za jednog Srbina', a koji danas hoće da gradi dijalog sa bilo kime i pravi se da pokušava da ugura Srbiju u neko društvo, prosto taj čovek ne vodi računa o bilo kakvom interesu ove države...Čovek koji je pomogao da se desi sve što se desilo na Kosovu, sada bi da reši problem - ja ne verujem u promenu Vučićevu, jer je uliva nikakvo poverenje", rekao je Ćebić.

On smatra da ako je Vučić ima 55 posto glasova podrške od građana Srbije, on ima i "dovoljnu podršku da sam donese odluku o Kosovu" i da mu ne treba niko drugi.

"Epilog unutrašnjeg dijaloga ne očekujem, ne znam ni da li će on uopšte početi ni da li će se završiti...Mislim da je to više njegova medijska strategija...Setite se kad je Milošević išao u Hag, on je tražio blagoslov patrijarha. Vučić takođe traži blagoslov i sigurno će ga dobiti od nekih, od mene neće", istakao je Ćebić.

00:00

Izvor: N1

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale

Greska, Vucic nema 55% podrske.... on ima mozda oko 23% podrske, njegovi koalicioni poslusnici oko 4-5% i to vam je vasih "55%" ... krupna greska za nekog ovako potkovanog znanjem i veoma dobrog po pitanju procena i tacnosti izgovorenih informacija tokom intervjua...

Zlopamtilo

Nije greška to je zvaničan podatak kojim se AV & Co diči.Postavlja se pitanje zašto ON sada dovodi u pitanje tu gigantsku malte ne plebiscitarnu podršku tražeći alibi u nekakvom dijalogu , eventualno referendumu i sl. Biće da je došao do zida a možda je to shvatio kada se zainteresovao za vremenski okvir prijema u EU.I najobičniji laik zna da je "velika"podrška AV-u u stvari velika statistička manipulacija i ništa manje i ništa više a ne Ćebić....

Ovo je bre drzava

AV ...blizi ti se kraj vladavine

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Velikić: Naprednjačka vlast državu pretvorila u mafijaški kartel 08:11 h

08:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pupovac: Sa Vučićem imam odnose kakvi su mogući i potrebni 07:46 h

07:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić povodom godišnjice ubistva dece u Goraždevcu: Žrtve ideologije mržnje 07:07 h

07:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Manje od 90 osoba na respiratorima, uskoro prva serija ruske vakcine 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otac osumnjičen za smrt bebe zadržan u pritvoru 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Patrijarh za Nova.rs: Razgovori o Kosovu ne obećavaju rešenje 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo odbrane Srbije: Inžinjerija obnovljena zahvaljujući donaciji Kine 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

loader