Zahtev za ocenu ustavnosti zakona o tužilaštvu i sudijama

Zahtev za ocenu ustavnosti zakona o tužilaštvu i sudijama

Zahtev za ocenu ustavnosti zakona o tužilaštvu i sudijama Izvor: N1

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) Srbije podnelo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama zbog, kako navode, diskriminacije sudijskih i tužilačkih pomoćnika prilikom prvog izbora na pravosudnu funkciju u odnosu na polaznike Pravosudne akademije (PA).

Kako je saopštilo to udruženje, reč je o odredbama člana 77-a Zakona o javnom tužilaštvu i člana 45 Zakona o sudijama kojima se, po oceni USPT-a, krši načelo jednakosti građana, povređuje Ustavom zajemčeno pravo na stupanje na javne funkcije pod jednakim uslovima, ograničava nadležnost Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), koji kao samostalni i nezavisni državni organi samostalno utvrđuju predlog kandidata za prvi izbor sudija i zamenika javnih tužilaca.

Predsednica udruženja Jelena Gajić rekla je da se inicijativom traže ista prava i isti kriterijumi prilikom prvog izbora sudija i javnih tužilaca, a ne da prednost prilikom izbora imaju polaznici Pravosudne akademije, kao što je slučaj sada u odnosu na sudijske i tužilačke pomoćnike koji rade 10 - 15 godina.

"Nemamo ništa protiv da bilo ko bude izabran, ali na jednak način i pod jednakim uslovima", istakla je ona.

Udruženje smatra da je neophodno da se što pre ispita ustavnost osporenih odredaba i omogući DVT i VSS da nesmetano sprovode svoja ovlašćenja u postupku predlaganja zamenika javnih tužilaca i sudija za prvi izbor.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tužna

Hvala Bogu da su podneli inicijativu! Činjenica je da se do sada na neustavan način vršio izbor nosilaca pravosudnih funkcija.Za ovakav stav ne treba biti doktor nauka.Neustavan je i izbor na 3 godine.Rezultati izabranog nosioca pravosudne funkcije je jedini kriterijum da li treba da obavlja tu funkciju ili ne.Nažalost,taj kriterijum se ne primenjuje.Izmisljeni testovi,Pravosudna akademija koja se ponaša kao država u državi....to su kriterijumi a mora se priznati da bi bilo smešno da nije tužno.Šokirana sam bila kad su po automatizmu birane sudije iz redova Pravosudne Akademije.Sramota

clan elite

Ustavni sud ce ovo razmatrati samo ako im Vucic kaze da to rade!!!

Akademac

Saradnici imaju zajednicko to sto svi imaju vezu, a nejednaki su u jacini te veze. Ovakve inicijative koje daju neogranicena ovlascenja dvt i vss podnose po pravilu oni sa najjacim vezama, a po pravilu najmanje kvalifikacija - sto je evedentno iz biografija vec izabranih kandidata. Stanite na crtu na prijemnom ispitu za PA, neka vam to bude borba za jednakost. Ali ne, ko ce sada uciti. Nemojte se boriti za jednakost sa akademcima - tu nismo jednaki. Mi smo za svoje zvanje i znanje polagali prijemni ispit u teskoj konkurenciji, umesto da zovemo tetku i tecu da nas uhlebe.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Komandant NATO za Evropu: Vojska Srbije na dobrom glasu 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I vlast i opozicija na Kosovu uz Haradinaja 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Server: Promena vlade Kosova odlaže dijalog 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ostavka Haradinaja na Kosovu dočekana burno, Vučić najavio obraćanje javnosti 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Kako sada stvari stoje, nema smisla izlaziti na izbore 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor: Sestra iz Zvečanske bila na praksi, dete slikala zbog koleginice 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dodik: Ostavka Haradinaja farsa i osnova za dodatni pritisak na Vučića 19.07.2019.

19.07.2019.  |  Vesti

loader