Obradović: Režim finansira svoje medije, ostali kao pokriće

Obradović: Režim finansira svoje medije, ostali kao pokriće

Obradović: Režim finansira svoje medije, ostali kao pokriće Izvor: N1

Projektno finansiranje medija je obesmišljen proces ako se u svakom gradu i lokalnoj sredini ubedljivo najviše novca dodeli režimskim medijima, rekao je urednik "Vranjskih" Vukašin Obradović. On kaže da će slična situacija biti i sa novom medijskoj strategijom, jer šta god u njoj bude pisalo, to se u praksi neće sprovoditi.

Neviđeni skandal, tako su novinari Vranjskih novina i Ok radija ocenili konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Vranju. Tvrde da su najviše novca, od 15 miliona dinara, dobili mediji bliski vlasti, čak neki čiji se program i ne emituje u tom gradu.

"Vranjske su za portal dobile 150.000 dinara. Mi ta sredstva nećemo iskoristiti pošto je to potcenjivacki i bahat potez. Ta sredstva nama ništa ne rešavaju, a ne želimo da prihvatimo da budemo pokriće za dodelu para njima naklonjenim, partijskim medijima", rekao je Obradović u Novom danu na N1.

On kaže da je od 15 miliona dinara, Vranjska plus, koja je, prema njegovim rečima, stranačka televizija Srpske napredne stranke, dobila 6,5 miliona dinara, a jedna druga "režimska" televizija dobila je pet miliona dinara.

"Sve to što ima 'plus' u nazivu vuče na porodicu Gašić i SNS...Vranjska plus je dobila 6,5 miliona iako je osnovana prošle godine, u vreme izbora, i to za redovan programski sadržaj, što je takođe kršenje zakona...Raspodeljena su sredstva nekim portalima koji niti se vide, niti se bave temama u Vranju", objasnio je Obradović.

Prema njegovim rečima, sve to što se dešava u Vranju je samo deo "jedne opšte priče".

"Mi nemamo uređen sistem i to što se desilo u Vranju je samo poslednji u nizu slučajeva, počevši od Beograda, gde smo videli koliko su neki režimski mediji, poput Studija B, dobili na konkursima", rekao je Obradović.

Direktor "Vranjskih" je za N1 rekao i da taj nedeljnik trpi pritiske s raznih strana i da nije siguran kako će se izboriti sa svim tim.

"I dalje je neizvesno kako ćemo dalje, ne samo zbog ovog konkursa, nego i zbog niza ekonomskih problema koje imamo", rekao je.

Vranjska filijala Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zahtevala je da se isprazne poslovne prostorije u kojima je smeštena redakcija "Vranjskih", jer taj nedeljnik nije izmirio sva dugovanja prema tom fondu za zakup.

"Jesmo kasnili ali smo izmirili ta dugovanja", rekao je Obradović. Dodao je da je to samo jedan od pritisaka koje trpe u lokalnoj zajednici.

"'Vranjske' se sada tretiraju kao politički protivnik SNS na lokalu...Mi se polako vraćamo, a to je na primeru 'Vranjskih' i dokazano, u devedesete godine prošlog veka i to zaista jeste tako, i to nam govore ljudi , da je vrlo rizično da se oglašavaju kod nas, jer dobijaju loš tretman u očima vlasti...Guše nas i s te strane - nemate pomoć ni od privrede, koja je ionako krhka u Vranju", rekao je Obradović.

"Ključ problema nije u Vranju, nego u Beogradu", ocenio je Obradović.

 Urednik "Vranjskih" kaže da će pokušati da se zaštite i pokrenu upravni spor.

"Mi ćemo pokrenuti upravni spor, i taj spor, kao što je slučaj i u drugim sredinama gde je pokretan, ćemo verovatno dobiti. Ali iskustvo govori da se ništa neće promeniti u raspodeli sredstava, nama je potreban drugačiji odnos prema samom projektnom sufinansiranju", rekao je Obradović, koji je i bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Ovo su pojedinačni slučajevi u kojima vi možete da vodite bitku, ali dok se ne promeni situacija na globalu, neće moći da bude bolje, rekao je. "Ključ nije u Vranju, nego u Beogradu", ocenio je Obradović.

"Očekujemo od novinarskih udruženja i Ministarstva kulture da uspostavi neki novi mehanizam koji će sprečiti zloupotrebu projektnog finansiranja...Međutim, kako se razvijaju stvari i oko nove medijske strategije, mislim da će ići vrlo teško", ocenio je Obradović.

On kaže i da se, šta god bude pisalo u novoj medijskoj strategiji, neće sprovoditi.

"Postoji obaveze da se ona donese, ali smo svedoci da ne znamo ni ko je u radnoj grupi, do toga da se ne zna kako se ta radna grupa uopšte bira, ali znamo kako će na kraju to izgledati i to iz jednog razloga - odnosa vlasti prema medijima. To što je napisano u medijskim zakonima, se u praksi ne sprovodi", rekao je Obradović.

On kaže da se mediji ne posmatraju kao deo demokratskog procesa, koji služe za dijalog, nego za "uske partijske interese". "I taj model se sprovodi od Beograda do Vranja. Ne možemo ni od zakona ni od strategije da očekujeme da će se stvari promeniti", rekao je.

"Zabrinjava čak da je došlo i sa ove druge strane, za moj ukus, previše bliskog odnosa medija i stranaka opozicije...Mislim da opet pravimo polarizaciju, javlja se pojava da su mediji i opozicija na istoj strani, položaj iz 2.000-tih 'mi protiv njih'", ocenio je Obradović i dodao da svako približavanje medija i političara stvara "sindrom noćne svetiljke" - "kada se mediji suviše približe političarima, ne može da donese nista dobro".

Konferencija za medije a nema pitanja

Na pitanje kako ocenjuje to što na konferenciji za novinare posle potpisivanja sporazuma o Fijatu nije bilo dozvoljeno da se postavljaju pitanja, Obradović kaže da je to samo "viša faza" od one, u kojoj ste imali "postavljanje kontrolisanih pitanja".

"Pre ovoga smo imali situaciju na konferencijama dok je Vučić bio premijer, jednu strogo kontrolisanu situaciju - podele se zaduženja, određeni novinari dobiju pitanja i postave ih i onda se konferencija završi. Ovo je sad viša faza u kojoj i premijerka Brnabić nastavlja tim putem - kada dođes do neprijatnih tema nema više nameštenih pitanja, nego se uopšte ne odgovara", objasnio je Obradović.

On dodaje da "ne može da razume kako to predsednik Srbije zamišlja dijalog o Kosovu kada nema medija kao važnog segmenta u vođenju tog dijaloga i iznošenja svojih mišljenja" . "Da li će da sede u nekim sobicama i govoriti o tome tajno", upitao je Obradović.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jelena

Bilo jednom u Americi...

ANA

Nije mi jasno zasto drzava daje pare ne drzavnim medijima koji nisu u njenom vlasnistvu.

journalist u mirovini

Čija je ovca,njegovo je mleko.Vlast je u rukama "preobučenih radikala" i komunista,pa prema tome vlast se tako i ponaša.Njeni najveći neprijatelji su javnost u radu,ravnopravnost i demokratija.G.Obradović je sve to znao i iskusio,pa zato nema potrebe da kuka,jer borba protiv vlasti se ne ogleda u oglasima u listovima,nego nešto malo čvršće i bolje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Britanski ambasador na Kosovu: Dogovor oko koalicije sve bliži 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Vlast za bolje izborne uslove, opozicija nije konstruktivna 19:08 h

19:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Doktorat Siniše Malog za Univerzitet gotova priča, ministar može samo na sud 19:03 h

19:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje Ministarstva za rad: 81 odsto građana Srbije bilo svedok nasilja 19:00 h

19:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović u Berlinu: Dobra saradnja srpske i nemačke policije 18:43 h

18:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Evroparlamentarci sutra biraju između Vučića i srpske demokratije 18:36 h

18:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučevićeva prijava protiv Vučića prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

RTS: Eventualne nepravilnosti u radu RTS-a ne smeju se ispravljati nasiljem 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

loader