Srbija na dobrom putu ka ispunjenju zahteva iz poglavlja 24

Srbija na dobrom putu ka ispunjenju zahteva iz poglavlja 24

Srbija na dobrom putu ka ispunjenju zahteva iz poglavlja 24 Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija je, uz određena kašnjenja, na dobrom putu kad je reč o ispunjavanju aktivnosti u okviru poglavlja 24 u pregovorima s EU, ocenjeno je na predstavljanju Drugog šestomesečnog izveštaja Ministarstva unutašnjih poslova Srbije o sprovođenju Akcionog plana za to poglavlje.

Srbija je od januara do juna realizovala 46 odsto predviđenih aktivnosti iz Akcionog plana, delimično je sprovela 32,5 odsto, dok 21,5 odsto aktivnosti nije realizovano, saopšteno je na sastanku u Palati Srbija, koji je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) kao koordinator Radne grupe za poglavlje 24 u okviru Nacionalnog konventa o EU.

Srbija je u julu 2016. godine otvorila pregovore s EU o poglavlju 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost, a ocene u danas predstavljenom izveštaju MUP-a u najvećoj meri se poklapaju s ocenama Evropske komisije koja je u maju sačinila takozvani "non-pejper", izveštaj s pregledom onoga što je urađeno u okviru poglavlja 24 od jula do decembra prošle godine.

Predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Zoran Lazarov rekao je da je Evropska komisija u "non-pejperu" pozitivno ocenila aktivnosti u oblasti migracija, a da se negativne konotacije odnose na "sprečavanje ilegalnih puteva na granici sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom".

On je rekao da se sa rešenjem za blokiranjem ilegalnih prelaza namerno kasni, kako se ono ne bi sprovelo na štetu građana koji tu imaju svoja imanja.

"Radimo na sprečavanju ilegalnih prelaza, ali moramo da mislimo o našim građanima koji tu imaju bašte i voćnjake i moramo voditi računa da njima ne uništimo svakodnevni život", kazao je Lazarov.

Srbija nije uspostavila zajedničke granične patrole s Hrvatskom, rekao je Zoran Lazarov

 Lazarov je naveo da se negativne konotacije Evropske komisije odnose i na činjenicu da Srbija nije uspostavila zajedničke granične patrole s Hrvatskom i dodao da se njihovo formiranje očekuje do kraja godine.

Predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 MUP-a kazao je i da postoje problemi u radu Kancelarije za azil, koja se suočava s nedostatkom prevodilaca za neke jezike kojima govore migranti.

Kada je reč o borbi protiv terorizma, pozitivno je ocenjena saradnja Srbije s međunarodnim organizacijama, a negativno činjenica da Srbija nije usvojila strategiju i Akcioni plan za borbu protiv terorizma, za koje je Lazarov rekao da će biti usvojeni na jesen.

Saradnja u oblasti borbe protiv droge sa evropskim institucijama ocenjena je pozitivno, dok se zamerke odnose na izmene i dopune zakona o psihoaktivnim supstancama.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pristupnih pregovora Srbije s EU Tanja Miščević rekla je da Srbiju "niko ne tera" da sprovodi reforme i usklađuje svoj sistem s EU, već da je to odluka Srbije.

Miščević je rekla da je sada, na sredini pregovaračkog procesa za poglavje 24, vreme da se krene u izmene akcionog plana, kako po pitanju rokova, tako i po pitanju mera.

Koordinatorka Radne grupe za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktorka BCBP-a Sonja Stojanović Gajić navela je da je intenzivirana saradnja srpske i policije EU i da je Srbija poslala oficirku za vezu u Europol.

Ona je pohvalila otvaranje stranice na sajtu MUP-a Srbije na kojoj gradjani mogu precizno da saznaju dokle se stiglo u pregovorima s EU.

Poglavlje 24 tiče se oblasti migracija, azila, kontrole spoljnih granica, carinske, pravosudne i policijske saradnje, Šengena, borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drogom i falsifikovanja evra.

Poglavlje 24, kao i poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, ima za Srbiju status blokirajućeg poglavlja u pregovorima s EU, što znači da će pregovori o članstvu biti zaustavljeni ili prekinuti ukoliko Srbija ne ostvaruje napredak u tim oblastima.

Sonja Stojanović Gajić je o napretku u poglavlju 24 opširnije govorila u Danu uživo televizije N1:

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hugo

Ovo je vest koja reba da nas raduje,bravo za ovo.

darko

Sto brze da se otvaraju a tako isto i resavaju...

Beban

Da li se poglavlja racunaju po rednim brojevima ili ne ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mihajlović: Smenićemo neradnike i lopove iz SNS 22:37 h

22:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formiran Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Šapcu 21:49 h

21:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Univerzitetska podrška" osudila kampanju protiv Danice Popović 20:25 h

20:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Univerzitetska profesorka nova predsednica BNV 20:06 h

20:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Verbalni napad na Đilasa i članove SSP u Šapcu 20:05 h

20:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sadašnji format dijaloga "zaglavljen", koliko je realno da ga SAD "odglave" 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Za deset dana tri napada na medicinsko osoblje bolnice u Kraljevu 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

loader