Na odboru ni reči o blokadi izbora tužilaca, usvojen predlog

Na odboru ni reči o blokadi izbora tužilaca, usvojen predlog

Odbor za pravosuđe Skupštine Srbije usvojio je Predlog odluke o izboru 18 zamenika tužilaca koji je podnelo Državno veće tužilaca. Prema mišljenju većine članova odbora, izbor zamenika nije blokiran ni nakon što je Ustavni sud prihvatio inicijativu o preispitivanju Pravilnika o izboru na prvu tužilačku funkciju.

00:00

Izvor: N1

Ako se blokada izbora zamenika tužioca i pominjala - to se na resornom odboru sigurno nije dogodilo. Državno veće tužilaca je predložilo svoje kandidate članovima odbora za pravosuđe:

"Kada detaljno pogledate biografije ovih kandidata, kada vidite radni staž koji su ovi ljudi imali, ja verujem da vi nećete imati nikakvu dilemu da ove kandidate predložite za izbor Narodnoj skupštini", rekla je Sandra Kulezić iz Državnog veća tužilaca.

Ipak - u raspravi se pojavila druga dilema - da li to što Ustavni sud razmatra ustavnost Pravilnika o izboru može da utiče na postupke koji su trenutno u toku?

"Šta ako, recimo, Ustavni sud bude posebno tvrdoglav pa, recimo, bude hteo da primenjuje ovu odluku i da je protumači tako da se odnosi i na prethodne izbore? Da li ste doveli ljude koji su ili birani po ovom postupku u nezgodnu poziciju? Ja ovo sve govorim krajnje dobronamerno i konstruktivno", kazao je Dušan Pavlović, član Odbora za pravosuđe, iz Pokreta "Dosta je bilo".

Međutim, na ova pitanja nije bilo odgovora, ni od članova odbora, ni od gostiju iz Državnog veća tužilaca. Pošto više nije bilo prijavljenih - glasalo se i rastalo.

"Većinom glasova je prihvaćen ovaj predlog. Pod tačkom razno ima li neko nešto? Nema. Zaključujem 21. sednicu Odbora za pravosuđe i državnu upravu i lokalnu samoupravu. Hvala na saradnji. Bežimo u ladovinu" - tako je završena sednica.

Nisu svi odmah pobegli - član odbora koji je glasao "za" tvrdi da je primenjena procedura u skladu sa zakonom, jer niko ne sme da prejudicira odluku Ustavnog suda.

"Ni ova sednica ni u kom slučaju ne može da se podvede pod sumnju. Zašto bismo obustavljali postupak kada imamo Zakon koji je u primeni, koji nije stavljen van snage, kada nemamo nijednu jedinu odredbu u Zakonu koja je oglašena neustavnom? Zbog čega bismo obustavljali postupak? Pravilnik je na snazi, ne vidim zbog čega ne bi bio primenjen. On mora da bude primenjen", naglašava Neđo Jovanović, član Odbora za pravosuđe, iz redova Socijalističke partije Srbije.

I biće primenjivan, kažu vladajući, sve dok eventualno Ustavni sud ne kaže drugačije.

S obzirom na to da članovi Državnog veća tužilaca o ovoj temi na odboru nisu rekli ni reč, pokušali smo da saznamo kakav je njihov stav nakon što se sednica završila. Međutim, Sandra Kulezić, članica Državnog veća tužilaca za N1 kaže da ne može da govori o ovoj problematici s obzirom na to  da će, kako kaže, Veće zauzeti stav na sednici tokom nedelje i da će javnost tek nakon te završene sednice biti informisana o tome šta oni misle.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ben Dover

Odbor za pravosuđe kojim još od saziva 2013 predsedava Petar Petrović član Palmine JS, ne postupa po predstavkama građana koje argumentovano ukazuju na nezakonit i koruptivan rad nezavisnog drž.organa nad čijim radom vrši nadzor.Koga to Odbor štiti?

baka

VECINOM glasova glasacka masina ce uskoro proglasiti da je Srbija pupak sveta! Stalno pozivanje na tu vecinu je dokaz da imamo DIKTATURU!

Marijeta

Ustav- to je neka knjiga nad kojom naš vrli vođa polaže zakletve... Je l da, gosn Martinoviću?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Milosavljević: Slobodan i Neško Đokić da budu heroji umesto ratnih zločinaca 11:42 h

11:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu Aleksandar Popov o kosovskom pitanju 11:15 h

11:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vođa škaljarskog klana saslušan u Srbiji po zamolnici Crne Gore 11:08 h

11:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Panović: Ako opozicija izađe na izbore, mogu građani do sutra da ih bojkotuju 10:39 h

10:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbin uhapšen na Jarinju osumnjičen za ubistvo više desetina civila 10:07 h

10:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Hapšenjem na Jarinju počela hajka na Srbe 09:25 h

09:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pojačan saobraćaj na autoputevima, zadržavanja na granici 08:24 h

08:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašković Ivić: Odluku o bojkotu izbora treba doneti hladne glave na jesen 08:13 h

08:13 h  |  Vesti

loader