Sindikat Nezavisnost: Socijalni radnici nisu policajci

Sindikat Nezavisnost: Socijalni radnici nisu policajci

Sindikat Nezavisnost: Socijalni radnici nisu policajci Izvor: N1

Sindikat Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Nezavisnost saopštio je, povodom tragičnih događaja koji su se dogodili u odeljenjima Novi Beograd i Rakovica, da je apsurdno da je zaposlenima u centrima dat zadatak da procenjuju bezbednosne rizike.

Sindikat Nezavisnost, kako se navodi u saopštenju, oseća obavezu, da i kada se ne oglašavaju oni koji imaju obavezu, ispred zaposlenih istupi zahtevom da se konačno konačno prepozna rizik po bezbednost i zdravlje zaposlenih, kao i težina i složenost poslova u Gradskom centru, u uslovima nepostojanja normativa rada, lekarskih pregleda, merenja opterećenja.

Navodi se da evidencija o napadima na zaposlene postoji već dugi niz godina, te da su oni operećeni republičkim ali i gradskim poslovima koji im se ne plaćaju, kao i konstantnim padom broja zaposlenih uz nezapošljavanje novih što, kako upozoravaju, dovodi do pada kvaliteta i efektnosti usluge ugroženim korisnicima i enormnog sagorevanja na radu zapsolenih.

Sindikat Nezavisnost traži da se iz poslova Gradskog centra izbace poslovi aktivne zaštite od nasilja u porodici jer, kako navode, stručni radnici koji se bave socijalnom, porodičnopravnom zaštitom i savetodavnim radom po prirodi poslova koji su im dati ne treba da se bave krivičnim delima, već da opslužuju organe unutrašnjih poslova i tužilaštva koji se tim poslovima bave.

“Koristimo priliku da naglasimo da je apsurdno da je zaposlenima u CSR (pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i pravnicima) dat zadatak da procenjuju bezbednosne rizike, nasilničke namere i planove i ubilačke namere kod osoba sa kriminalnim dosijeima ili bez njih. Takvu vrstu procena može da da policija i eventualno forenzičko-psihološke i forenzičko-psihijatrijske ekipe takođe iz policije ili pravosuđa”, ističe se u saopštenju.

Centrima za socijalni rad je u poslednjih 12-15 godina, u nadležnost dato da se bave pitanjima bezbednosti, da procenjuju bezbednost, bezbednosne rizike i pravie bezbednosne planove, podsećaju iz Sindikata ističući da pojam "viđanja u kontrolisanim uslovima" ne postoji ni u jednom zakonu.

“'Viđanje u kontrolisanim uslovima' redovno se nalaže kao redovan 'lek' za određene razvodne i postrazvodne situacije kao i situacije nakon zaustavljenog porodičnog nasilja.Pitanje je šta je 'kontrolisano' u 'viđanju u kontrolisanim uslovima'? Kontrolisana je isključivo komunikacija roditelja sa detetom. Ništa drugo nije kontrolisano niti se može očekivati da u postojećim uslovima bude kontrolisano u toku i nakon 'viđenja u kontrolisanim uslovima'. A ponajmanje fizička bezbednost drugog roditelja, uključujući tu i decu i zaposlene koji to 'viđenje u kontrolisanim uslovima' sprovode u delo”, dodaje se u saopštenju.

U čitavom Gradskom centru kulminiralo je nezadovoljstvo zaposlenih, navodi se u saopštenju kojem se izražava nada da će tragični slučaj koji se dogodio biti poslednji signal šta treba menjati u radu centara.

Jedan muškarac juče je u Centru za socijalni rad u Rakovici, ubio ženu i petogodišnje dete i ranio troje socijalnih radnika.

Nedavno se desila slična nesreća na Novom Beogradu, takođe u Centru za socijalni rad, kada je stradala žena, koju je kamenom ubio bivši suprug. Ona je dovela njihovo troje dece "na viđanje". Ubica je pobegao, a u toku noći se bacio pod voz.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Joks

Naravno da se poslovima bezbednosti pa i procenom bezbednosnih rizika i sačinjavanjem bezbednosnih planova može baviti organ bezbednosti - policija, a ne organ starateljstva i organ socijalnog rada - što je drugo ime za Centar za socijalni rad. Ako u nekom slučaju bezbednosni rizik proizilazi iz karakteristika ličnosti i mentalnog stanja, onda su tu kompetentne jedino visoko i usko specijalizovane ekipe veštaka forenzičkih psihijatara i psihologa koji rade u resoru pravosuđa. Procena roditeljskih kompetencija i procena bezbednosnog rizika nije isto.

Djura

A od kada su to policajci kompetentni da procene psiholosko stanje lica? Zar to ne rade psibolozi kojih ima u Centru? Od kad policija odlucuje o nacinu vidjanja roditelja i dece? Zar odluku o tome ne donosi sud na osnovu misljenja Centra!? Ma samo se vi perite nikada niste odgovarali za propuste a verujte imate ih...

Pobrkani lončići

Nije socijalnim radnicima, psiholozima i pedagozima (oni rade kao tim u CSR) dat zadatak i posao da procenjuju bezbednosne rizike,već da procenjuju roditeljsku podobnost. Ovde su očigledno pogrešno procenili da ovom treba odobriti vidjanje sa detetom svake srede (jer je za njih podoban roditelj). Da su pravilno procenili u okviru svoje struke da ovaj NIJE PODOBAN RODITELJ, isti bi bio lišen roditeljskog prava i ne bi maltretirao više od tri godine ovu jadnu ženu i ovo jadno dete i na kraju ih lišio i života sve uz učešće "stručnjaka" iz CSR: Po osnovu "stručne" procene roditeljske podobnosti oca koju je uradio CSR ova jadna žena bila je PRIMORANA da dete dovodi u CSR na vidjanje sa ocem svake srede. Krajnje je vreme da neko iz CSR odgovara za svoje pogrešne procene roditeljske podobnosti, makar na način da dobije otkaz .

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Nije tačno da porodilje ne mogu da dobiju kredit u banci 16:09 h

16:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koronavirusa nema u Srbiji, dogovorene kompletne mere prevencije 15:58 h

15:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer o izjavi Lončara za plate medicinara, ocena "zloupotreba činjenica" 15:58 h

15:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP: Potraga za ženskom osobom koja širi lažne vesti o koronavirusu na mrežama 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Samoopredeljenja Emruš Džemajlji saslušan kao svedok u Hagu 15:26 h

15:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Za zaštitu životne sredine u Srbiji 80 miliona evra 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP osudila "šovinistički napad" na svog omladinskog aktivistu u "Novostima" 14:59 h

14:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o Predlogu zakona o nestalim bebama 14:53 h

14:53 h  |  Vesti

loader