Samit u Trstu najsadržajniji ali neće sve biti i realizovano

Samit u Trstu najsadržajniji ali neće sve biti i realizovano

Samit u Trstu najsadržajniji ali neće sve biti i realizovano Izvor: N1

Samit u Trstu bio je najsadržajniji do sada, jer je potpisan Sporazum o transportnoj zajednici, koji se vuče po hodnicima EU više od 10 godina, ocenio je ambasador Duško Lopandić, bivši šef Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu. Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a izrazila je sumnju da će svi postignuti dogovori biti i realizovani.

Gostujući u Novom danu na televiziji N1, Lopandić je rekao da je uspeh samit zemalja Zapadnog Balkana u Trstu rezultat "bolje ekonomske i političke situacije u Evropskoj uniji".

"Važno je da ceo proces evrointegracija ide dalje i da ono što se dešava u regionu bude ono što se dešava u EU. U Evropskoj uniji postoji Junkerov plan za razvoj infrastrukture do 2020. godine, i na neki način ovaj plan iz Trsta je vezan za taj Junkerov plan", rekao je Lopandić.

On je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana polako smanjuju razlike u odnosu na zemlje EU, posle perioda ekonomske krize koja je pogodila naročito manje zemlje. "Sada se region vraća u ono formu koja je bliža Evropskoj uniji", rekao je Lopandić.

Govoreći o temama i razgovorima civilnog društva sa zvaničnicima u Trstu, programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević je rekla da je veća pažnja civilnog društva ove godine posvećena temama vladavine prava, i na skupu se posebno insistiralo da se zemlje regiona posvete više vladavini prava i zatražila jača borba protiv korupcije i više medijske slobode.

"Interesantno je da su se na forumu posvećenom civilnom društvu pojavili i evropski komesar Johanes Han i italijanski ministar spoljnih poslova i svi ministri spoljnih poslova regiona, osim srpskog", rekla je Lazarević i dodala da su se među zvaničnim porukama lidera nekako izgubile one posvećene civilnom društvu i demokratizaciji društva, ali da ih je bilo i pre početka samita u Trstu.

 Ambasador Lopandić rekao je da se je prisustvo lidera najvećih evropskih zemalja, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, važna i da pokazuje da je Evropska unija spremna da se posveti Zapadnom Balkanu.

"Poznato je da je proces proširenja zemalja regiona usporen, jer postoji zamor u EU zbog Bregzita i krize, ali je važno da su najveće zemlje, predstavnici vlada i fransuski premijer učestvovali na samitu u Trstu, jer su želeli da pokažu da su spremni za dalju saradnju", rekao je Lopandić.

Programska direktorka CEP-a kaže da se stiče utisak da se Zapadni Balkan "vraća na scenu" i da se povećava fokus lidera EU na Balkan.

"Ove godine je odlučeno da se u nekom narednom periodu održi jos neki samit u regionu, a uoči ovog samita u Trstu održan je i samit Višegradske četvorke u proširenom formatu, s Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom, sa kojeg je takođe poslat apel za dalje proširenje", rekla je Lazarević i dodala: "Ono što je bilo iznenadjenje je da je i Velika Britanija ostala dosledna Berlinskom procesu (proširenja) bez obzira na Bregzit".

Lopandić: Dogovori u Trstu nisu ponuđeni "umesto" ulaska u Evropsku uniju

Lopandić je odbacio tezu da je proces u Trstu i dogovori koji su postignuti nešto što se zemljama Zapadnog Balkana nudi umesto ulaska u Evropsku uniju.

"Ne slažem se sa tezom da je ovo bilo nešto 'umesto'. Svaki vid saradnje je dobar. Ono što se vidi iz ekonomskih pokazatelja, je da svaka zemlja brže razvija odnose sa EU nego između sebe...Ono što vidim iz prisustva šefova EU je da ostaje pažnja prema Balkanu. Ona je možda formalnog karaktera, ali ima svoj značaj", ocenio je Lopandić.

On je rekao da će se EU u narednom periodu u prvom redu posvetiti Bregzitu, ali da će nakon 2019. godine, "otvoriti još jedan prozor za mogućnost da se kompletira proces proširenja".

Lazarević je ocenila da se lideri regiona nakon samita u Trstu "neće baš baciti na posao", jer je činjenica da se i ono dogovoreno na ranijim samitima "nije baš sve ispunilo.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 17:50 h

17:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Saobraćajna nesreća na Dorćolu, jedna osoba poginula 17:40 h

17:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kesić: Nije mi čudno da neko želi da je utuli, moramo da zapnemo #DaSeVidiN1 16:58 h

16:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vazduh u Beogradu po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu vrlo nezdrav 16:43 h

16:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DW: Da li Austrija vraća migrante u Srbiju? 14:08 h

14:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o korona virusu, gosti i dvojac "Marka žvaka" 13:39 h

13:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Vesićev plan za čistiji vazduh samo krizni marketing 13:29 h

13:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri: Razočaran sam odlukom dela opozicije da bojkotuje izbore 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

loader