Vukosavljević o slučaju N1: Još bez konačnog stava

Vukosavljević o slučaju N1: Još bez konačnog stava

Vukosavljević o slučaju N1: Još bez konačnog stava Izvor: N1

Ministar kulture i medija Vladan Vukosavljević kaže da se u okviru medijske strategije raspravljalo o inicijativi da kablovski distributeri medijskog sadrzaja više ne mogu da budu i proizvođači sadržaja, ali da nisu zauzeti konačni stavovi.

Upitan da li je o toj temi raspravljalo u okviru radne grupe, on je odgovorio potvrdno. „Raspravljalo se, samo nisu zauzeti konačni stavovi, ali to pitanje mora da ubude rešeno na principijelan način.

Vukosavljević je rekao da će razdvajanje „povezanih lica“ tj distributera sadržaja od prozvođača sadržaja, on je rekao da će to biti predmet razmatranja.

 "To je sad pitanje tehnoloških inovacija, pojavljuju se novi oblici i forme, u ranijoj strategiji je bilo jasno naglašeno da se moraju odvajati proizvođači sadržaja od distributera, a praksa je pokazala da postoje rupe u toj logici.. Videćemo kako to da rešimo“, kazao je Vukosavljević gostujući u Novom danu.

Principijeno pitanje glasi, dodao je, da li oni koji stvaraju sadržaj mogu da budu i distributeri sadržaja. „Treba jasno da se razdovoji proizvođač od distributera sadržaja, to je praksa pokazala na primerima u svetu. Tu se misli na svakoga ko bi mogao time da se bavi. Ako ste distributer i pravite sadržaj logično je da će to imati prednost u odnose na druge“, kazao je on.

Na komentar da u svetu ima takvih primera i da su neki od njih Skaj njuz koji ima svoj kanal, CNN, holandski kablovski distributer Zigo, estonski STV AS, Vukosavljević je odgovorio: "Ima primera, ne kažem da ne može i ovde da postoji, već da će pokušati da se nađe neko rešenje".

Medijska strategija treba da prihvati princip da li distributer i proizvođač sadrzaja mogu da budu isto lice ili suprotni princip, dodao je Vukosavljević.

Na pitanje kakva će biti odluka i da li je N1 u fokusu tog problema, rekao je da je to moguće, ali da je ovde reč o principu. „Ne mogu da prejudiciram odluku komisije, koja je sastavljena od medijskih stručnajaka i predstavnika reprezentativnih udruženja. Biće zauzeto principijelno stanovište. Ne prave se zakoni zbog N1, niti se menjaju zakoni zbog N1, ili ovoga ili onoga“, dodao je ministar.

Na primedbu da bi takva solucija direktno vodila ka gašenju kanala N1, odgovorio je da „nije reč o gašenju kanala“, već je pitanje kako će se tehnički aspekti distribucije rešavati.

„Postojanje televizijskog kanala i frekvencije za njegovo emitovanje je stvar jedne procedure, ne može se trikom zabraniti delovanje neke stanice, naši propisi zabranjuju cenzuru i mediji se osnivaju slobodno. Nije reč o temeljnoj ugroženosti, potencijalno“, kazao je on.

Kako je naveo, reč je o drugoj temi koja bi trebalo da važi za sve i ubuduće i da se ne radi se o konkretnim slučajevima.

„Stvari se u tehnološkom smislu menjaju, jednom zatečeno stanje zahteva da se na njega osvrnu stručnjaci i zakoni i da vidimo da li ćemo zadržavati ta stanja ili ne, a time treba da se bave oni koji će se baviti medijskom strategijom“, kazao je.

Upitan da li će on podržavati „zatečeno stanje“, Vukosavljević je rekao da ne može da se izjasni, ali je dodao i da se ne može dozvoliti da neko po bilo kom osnovu, ima prednost ili monopol na tržištu.

„Imam lično mišljenje, ali ono nije relevantno. Pretpostavljam da će rešenja ići u pravcu osnaživanja i pluralizma medijskih interesa, slobodnog medijskog tržišta koje će davati iste uslove za sve učesnike“, kazao je.

Ministarstvo kulture, kaže, zalaže se za medijski pluralizam i jednake uslove za sve.

"Sve što bude rađeno na tu temu biće transparentno. Niko nema zaveru protiv televizije N1, ni C1 ili G1, apsolutno... barem dok se ja budem pitao i moje kolege i državni sekretar koji na tome radi, mi nećemo dozvoliti ni negativne ni pozitivne orkestracije za nečiji interes ili protiv nečijeg interesa. Stvari moraju biti rešavane principijelno“, zaključio je ministar.

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mujcinovic salih

„Ne mogu da prejudiciram odluku komisije, koja je sastavljena od medijskih stručnajaka i predstavnika reprezentativnih udruženja.To me i brine,ti strucnjaci?

rupa u zakonu

Pa, moze se naci modus, kao sa "Politikom" npr. , koliko se secam jos uvek se ne zna tacnoko je vlasnik tih novina, i ne samo njih, pa pola medija u Srbiji je u vlasnistu brace, kumova i prijatelja, a da javnost to ne zna. Ubacite za vlasnika neku kompaniju pro forme radi, a stvarni vlasnik ostaje u senci. Tako radi bratija..

Profesorka

E, moj ministre. Jadan si mi ti. Nemaš mišljenje ni o čemu, ne mešaš se u svoj posao, ne razumeš se ni u šta... jednom rečju, ŽALOSNO.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lajčak: Počastvovan sam što mi je poveren tako važan zadatak 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 39 osoba umrlo od koronavirusa, skoro 1.500 potvrđenih zaraza 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: 17 prava građana ne mogu da se derogiraju ni u vanrednom stanju 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SPS potpisala apel koji je pokrenula Komunistička partije Kine 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovo za tri dana ušlo oko 160 šlepera iz centralne Srbije 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Valjevu ne znaju da li su i dalje jedno od žarišta, informisanje problem 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kisić Tepavčević: Većina zaražena oko 20. marta 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Testirani pacijenti u Sajmu, na inicijativu ombudsmana 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

loader