Uhapšen zbog SMS poruka, smrt u zatvorskoj bolnici

Uhapšen zbog SMS poruka, smrt u zatvorskoj bolnici

Poslednjih nekoliko dana Srbiju trese nova afera - smrt pritvorenika u bolnici Okružnog zatvora u Beogradu. Milorad Nikolić je u zatvoru završio kada ga je komšija prijavio da mu šalje SMS poruke, koje su protumačene kao pretnja čelnim ljudima u državi.

00:00

Izvor: N1

Tokom suđenja Nikolić je preminuo, a porodica i advokat za njegovu smrt optužuju postupajući sud u Vrbasu, stručnjake sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i zatvorsko osoblje.

Milorad Nikolić iz Crvenke uhapšen je u decembru prošle godine zbog SMS poruka koje je slao komšiji, a koje tužilaštvo smatra pretnjom po bezbednost sadašnjeg predsednika Srbije i ministra policije. Nakon štrajka glađu u somborskom zatvoru, u kome mu je određena i psihijatrijska dijagnoza, pre oko pola godine je prebačen u Beograd, u zatvorsku bolnicu, gde je lečenje nastavljeno. Porodica i advokat kažu da ga je to ubilo.

"Bilo ko od nas da je šest meseci dobijao takvu terapiju ne bi izdržao", kaže pravni zastupnik Feđa Dimović.

Lekari iz Specijalne zatvorske bolnice u Beorgadu rekli su na sudu da terapija deluje i preporučili sudu da Nikolića pusti na kućno lečenje, tvrdi njegov advokat. Međutim, kako kaže, sud određuje dodatno veštačenje.

Prema tvrdnjama advoakta, usledila je višemesečna prepiska o troškovima i odbijanje stručnjaka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu da veštače, ako ne dobiju novac unapred.

"Nema šta sud da se dopisuje s veštacima i piše ljubavna pisma i žali se. Postoje jasne odredbe ZKP o odgovornosti veštaka i u slučaju da ne postupaju po nalozima koji su obavezni i dati im od strane suda, može veštaska da kazni i da uzme predmet i da u rad nekom veštaku ko je spreman to da uradi to veštačenje", navodi Dimović.

Prepiska je, kako kaže, trajala skoro četiri meseca, pa je veštačenje je obavljeno tek početkom juna. Nekoliko dana kasnije Milorad je preminuo u bolničkoj sobi.

Feđa Dimović Izvor: N1
Feđa Dimović

"Nakon što je M.D. pozlilo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, lekari koji su bili u blizini, jer je u toku bila jutarnja vizita, odmah su reagovali. Reanimacija koju su obavljali sa lekarima Hitne pomoći trajala je oko 45 minuta, ali nije uspela. Telo preminulog poslato je na obdukciju. M.D. je, tokom boravka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici bio na psihijatrijskoj terapiji, a pored toga pio je i lekove za povišenu masnoću u krvi", navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Članovi porodice kažu da im je rečeno da je Miloradu stalo srce, a da je smrt nastupila prirodnim putem. Međutim, oni u to ne veruju i čekaju obdukcioni i toksikološki nalaz.

"Lagali su na veštačenjima, lagaće na obdukciji. Ide se iz laži u laž. Jasno je da je Milorad Nikolić u jednom trenutku mogao da trči 40 km, a sutradan nije mogao da ode ni do toaleta. To je činjenica. Neka objasni neki doktor, neka objasni neki specijalista", navodi Dragan Nikolić.

Obdukcija bi trebalo da da odgovore na pitanje kako i zbog čega je Milorad Nikolić preminuo. Ipak, kontrolu će obaviti i zaštitnik građana, koji smatra da bolesnom čoveku nije ni trebalo suditi, već ga lečiti.

"Zaštitnik građana je u brojnim svojim izveštaima, u brojnim preporukama nadležnim organima ukazao da nije mesto osobama sa mentalnim smetnjama ni u zatvoru ni u pritvoru. Izvinite, ali zakon o osobama sa mentalnim smatnjama je jasan - ono lice koje je opsno za sebe i za drugog ono se ima smestiti u psihijatrisju bolnicu", smatra zaštitnik građana Miloš Janković.

TV N1 je sudu u Vrbasu danas poslala niz pitanja koji se odnose na postupanje suda u vezi sa angažovanjem veštaka, a odgovore očekujemo narednih dana.

Komentari (127)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

peric

Erdogan...

Aleksa Pavlović

Da li je neko primetio da je ovaj advokat zapravo iz Beogradskog sindikata.

Hope

Naravno.I sam je najavio da će, ako treba, raditi pro bono. Car.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bivši sudija Euleksa svedočiće pred Odborom kosovske skupštine o zloupotrebama 12:11 h

12:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Egzit će zauvek ostati novosadski 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Povećan porez na imovinu u Kragujevcu, opozicija - dokaz da je budžet u kolapsu 12:02 h

12:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Priveden muškarac, naoružan ušao u gradski prevoz 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stupar: Mafija i dalje netaknuta, Vučić može ratu protiv nje da održi opelo 11:46 h

11:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studenti blokirali rektorat Univerziteta u Beogradu 11:20 h

11:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grupa organizacija: U opasnosti Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda 11:06 h

11:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vidno potreseni Panić za N1: Zdravstveni sistem Srbije pukao 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

loader