Evropski parlament: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

Evropski parlament: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

Evropski parlament: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU Izvor: EPA

Srbija treba da nastavi sa unutrašnjim reformama i da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uključujući i stav prema Rusiji, navedeno je u prvoj verziji nacrta rezolucije o Srbiji koju je pripremio izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

"Parlament pozdravlja posvećenost vlade Srbije evropskim integracijama i aktivnom sprovođenju društveno-ekonomskih reformi", kaže se u dokumentu koji će se kasnije ovog meseca naći pred članovima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

U nacrtu rezolucije se ukazuje da je temeljna primena usvojenih reformskih zakona ključni indikator uspeha procesa integracija i da je neophodan dalji napredak na reformi pravosuđa kako bi što pre bila otvorena poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa koja se odnose na vladavinu prava.

"Pozivamo Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji, uz žaljenje što se Srbija nije pridružila restriktivnim merama prema Rusiji", piše u nacrtu.

00:00

Izvor: N1 info

Poglavlje 35 treba otvoriti među prvima

Kada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Mekalisterov nacrt konstauje da je ovaj proces tokom prošle godine bio usporen, zbog izbora u Srbiji i na Kosovu, uz poziv da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi.

"Podvlačimo da pregovarački okvir zahteva napredak u procesu normalizacije pod poglavljem 35 paralelno sa napretkom ostalih poglavlja, kao i da poglavlje 35 treba otvoriti među prvima", stoji u dokumentu.

Mekalister je pohvalio Srbiju zbog unapređenja regionalnih odnosa i u tom smislu posebno pomenuo posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu u novembru ove godine.

Srbija se takođe pohvaljuje zbog usvajanja Strategije protiv diskriminacije i uspešnog održavanja Parade ponosa u septembru.

Pogoršani uslovi za izražavanje slobode mišljenja

Kada je reč o borbi protiv korupcije, uz pohvale zbog pokretanja nekoliko procesa korupcije na visokom nivou, kaže se da je neophodan značajan napor da se pravni okvir u potpunosti primeni, uz dodeljivanje adekvatnih resursa antikorupcionim telima.

"Curenje podataka iz istraga u medije su izvor ozbiljne zabrinutosti zbog kršenja pretpostavke o nevinosti i treba da budu istraženo u skladu sa zakonom", piše u nacrtu.

Zabrinutost se izražava i zbog pogoršanja uslova za puno izražavanje slobode mišljenja u Srbiji i pretnji novinarima, uz zahtev da se vlasnički odnosi u medijima učine transparentnim.

Rekonstrukcija Srbijagasa što pre

Nacrt rezolucije sadrži i kritiku na račun člana 234 Krivičnog zakonika koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja, uz upozorenje da ovaj član i dalje dozvoljava suviše široku interpretaciju.

Na kraju, Srbija se poziva da što pre uskladi svoju energetsku politiku sa evropskim pravilima i da što pre pristupi rekonstrukciji Srbijagasa kako bi se omogućila konkurentnost u ovom sektoru.

Mekalister će nacrt predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta 19. januara, a on će, nakon dva kruga rasprave i podnošenja amandmana, u konačnom obliku biti usvojen na plenarnom zasedanju u martu.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pele

Ožeži, samo oštro, mora sa Srbima tako! Dovedeš ga na vlast, daš mu svu moć, a on krene da se pravi lud. Ko te je doveo na vlast taj će te i skloniti sa vlasti, ma koliko se to nemoguće trenutno činilo!

mrki

Mi smo neopredeljeni,nesvrtani ,neukrotivi i neobuzdani balkanci imace brisel muke sa nama jer mi zelimo prijatelstvo sa celim svetom pogotovo sa siptarima .

Pera

Kada će moja plata biti uskladjena sa eu dajte prvo to da se uskladi za ostalo ćemo lako verujte!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Savi pronađeno telo četrnaestogodišnje devojčice 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Opozicija bi da se meša u nezavisne institucije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dečak Vuk Erceg, koji je već šest godina u komi, prebačen u Rusiju 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksi službe u Nišu izbegavaju romsko naselje, kritike zbog diskriminacije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tomor Morina na listi lažnih veterana 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Auto-put pratile i kontroverze - probijeni rokovi, afere, pompezna otvaranja... 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat penzionera najavljuje krivične prijave zbog privazitacije banja 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozači, pripremite se - višesatna čekanja na Horgošu, gužve zbog smene turista 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

loader