Analitičari za N1: Rezultati Vučićeve vlade protivrečni

Analitičari za N1: Rezultati Vučićeve vlade protivrečni

Analitičari za N1: Rezultati Vučićeve vlade protivrečni Izvor: N1

Novinarka lista Danas Safeta Biševac i profesor na ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić, govorili su u Danu uživo televizije N1 o rezultatima Aleksandra Vučića na mestu premijera Srbije. Dok Biševac smatra da Vučićeva vlada ne može dobiti prelaznu ocenu, Savić ističe da su neke stvari urađene za desetku, a da su negde rezultati izostali.

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas poslednju konferenciju za novinare sa premijerske funkcije, dok će sutra u Domu Narodne skupštine položiti predsedničku zakletvu.

Sumirajući njegove rezultate na mestu premijera, novinarka Sefeta Biševac rekla je da bi mu na skali od jedan do deset, dodelila ocenu pet, jer prema njenom mišljenju, Vučićeva vlada ipak nije zaslužila prelaznu ocenu.

Biševac smatra da postoji veliki raskorak između onoga što Vučić govori i između stvarnog stanja u državi zbog čega se, kako kaže, često pita da li žive u istoj zemlji.

Ona kaže da je svesna da Vučić nije nasledio idealno stanje u državi, i da ima vidljive rezultate u ekonomiji, ali da je u političkoj sferi morao da uradi mnogo više.

Tako navodi da premijer npr. Često govori kako se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu, “a onda se pojave Vulin, Stefanović i Dačić koji se konstantno svađaju sa celim svetom”.

Vučić je kriv što je jedno pričao, a drugo su radili njegovi ministri, smatra Biševac i ističe da joj sve to liči na igru “dobrog i lošeg policajca”.

Ona očekuje i da će se pregovori s Prištinom odvijati još teže nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, naročito ako Ramuš Haradinaj postane premijer što, prema njenoj oceni, Srbiji uopšte neće odgovarati.

Kada je, međutim, reč o odnosima sa velikim silama, Biševac ocenjuje da Vučić nije pravio velike greške – u pregovorima sa Evropskom unijom otvoreno je nekoliko poglavlja, a neka su već i privremeno zatvorena, dok s druge strane, Srbija ima ekonomski interes da sarađuje sa Rusijom i Kinom.

Ipak ističe da će Srbija, kako budu proticali pregovori sa EU, u jednom trenutku morati da se izjasni – ili Brisel ili Moskva.

Kada je o unutrašnjoj politici reč, Biševacc smatra da je situacija katastrfolano loša. Podsetivši da je Vučić najavio da će kao predsednik otvoriti politički dijalog sa opozicijom, ona se zapitala kako će Vučić sutra razgovarati sa političarima koje toliko blati?

Ona smatra i da bi Srpska napredna stranka trebalo da sasluša opoziciju, medije i javne ličnosti koje se ne slažu sa njima, jer i “oni imaju nešto pametno da kažu”.

Takođe ne veruje da će se Vučić povući sa mesta predsednika SNS-a i očekuje da će posle njegove najave takve mogućnosti, niži funkcioneri stranke početi da ga mole da se predomisli i da ostane.

Priznanje Vučiću za sređivanje javnih finansija

ljubodrag savić Izvor: N1

Ljubodrag Savić ocenio je Vučića kao protivrečnu ličnost, jer za neke stvari može da dobije ocenu 10, dok neke druge stvari nisu za prelaznu ocenu.

Smatra da se kod Vučića nazire strategija koja nudi Srbiji bolje vreme i bolji standard, ali podseća da građani slične najave slušaju još od 1965. godine, i da su se od tada umorili, a boljeg života još nema.

Dok odaje priznanje Vučiću za sređivanje javnih finansija, Savić upozorava da ukoliko ne dođe do povećanja proizvodnje, zaposlenosti, izvoza i stopa rasta mnogo većih od dva ili tri odsto, neće doći do poboljšanja standarda građana.

“Premijer nam obećava vraćanje uzetog, pa povećanje plata i penzija, a da bi se to moglo desiti moramo imati realne izvore, povećanje industrijske proizvodnje, a to nije moguće preko noći”, ističe on.

Savić podseća da je Srbija ove godine jedva prešla polovinu industrijske proizvodnje iz 1990. godine i da je jedna od retkih istočnoevropskih država koja nije prešla predtranzicioni nivo BDP-a, dok su ga neke zemlje do danas prešle i po da i po puta.

Podseća i da su i Srbija i Češka 1990. godine imale izvoz od oko šest milijardi dolara, a da je prošle godine Češka izvezla robu u vrednosti od 145 milijardi dolara, a Srbija samo 11 milijardi.

Srbija je pritom tek prošle godine premašila apsolutni iznos BDP-a iz 2008. godine, tako da je čak osam godina tapkala u mestu.

“Od 2014. stvari idu na bolje. Vidimo po broju otvorenih radnih mesta, investicijama, stopama rasta BDP-a. Neko vreme nismo iskorsitili posle oktobarskih promena, kada je bilo i više prostora”, ocenjuje Savić i podseća da je Srbija u tom periodu dobila tri milijarde evra od privatizacije što je kao “poklon od tetke”, a to nije iskoristila.

Podseća i da je nekadašnji predsednik Boris Tadić rekao da je Srija u prvoj deceniji ovog veka trošila za četvrtinu više novca od onoga što je zaradila, a to kako kaže, ne mogu sebi da priušte ni mnogo bogatije države. “Danas plaćamo cenu toga.. Kao i u svakoj bajci čarolija traje kratko”, ističe Savić.

Dodaje i da je Vučić dosta toga uradio po pitanju infrastrukture, poboljšanja poslovnog ambijenta i procesa evropskih integracija, ali da u zamera što često ima potrebu da sve dodatkne i proveri.

“Dobar organizator je onaj ko ima odličan tim. Mislim da on ima dobar tim, ali valjda je potreba da radi 20 sati, da on sve to isprati, i u takvoj situaciji stradaju institucije i svi se obraćajui njemu – a svaki čovek je fizički ograničen”, kaže Savič.

Smetu mu i to što Vučić mnoge rezultate koji jesu za respekt naziva istorijskim, iako oni to nisu, jer se pamti i vreme kada su stvari bile bolje i to “niko nije smatrao istorijskim nego normalnim”.

Savić u širem kontekstu upozorava i da je Srbija siromašna zemlja u kojoj najveći deo prihoda ide na elementarne potrebe. Ukazuje i na veliku polarizaciju u društvu u kojem, prema njegovom mišljenju, vlada kapitalizam s kraja 19. veka.

“Mi smo ušli u jedan kapitalizam u kojem nemamo srednji sloj. Imamo ljude koji rade za nepristojno niske plate i imamo druge bogate i bahate. Važno je i kakav je sistem raspodele”, ističe Savić.

Kada bi rad Vučićeve vlade morao da oceni na skali od jedan do deset, Savić kaže da bi ti bilo “sedam više”.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šta reći?

Oj tugo jesenja.

Zlo ne spava

Kako je sredio javne finansije???

duca

S obzirom na haoticno stanje u drzavi koje je nasledio od predhodne vlasti rezultati Vuciceve vlade su za 10.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trivan: Vazduh promenljivog kvaliteta, građani da veruju Agenciji 12:27 h

12:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski državljanin u karantinu u Indiji zbog sumnje na koronavirus 12:13 h

12:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na suđenju Jeličiću advokati odbrane zatražili izuzeće sudije 12:01 h

12:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani, organizacije i javne ličnosti i danas poručuju #DaSeVidiN1 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Mrkonjić Gradu: Subvencije za privrednike, novac za škole i mamograf 11:14 h

11:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slobodan Petrović podneo ostavku na mesto predsednika SLS 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Napad na N1 predvodi Brnabić, nalogodavac Vučić 11:07 h

11:07 h  |  Vesti

loader