Poverenik: Skupština pokazala da tužioce bira politika

Poverenik: Skupština pokazala da tužioce bira politika

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je da izbor tužilaca u Skupštini Srbije pokazuje da politika nije digla ruke od Tužilaštva i da mogu da prođu samo oni kandidati koji imaju političku podršku.

00:00

Izvor: Beta

"Izbor tužilaca bio je dobra prilika da politika pokaže da može da se uzdrži od uplitanja u izbor tužilaca, da Skupština prihvati predloge struke i da tužioci sa liste predloga koju je usvojilo Državno veće tužilaca budu izabrani. Međutim, dobio sam informaciju da su prošli samo kandidati koji su imali političku podršku i oni su dobili skupštinsku većinu", izjavio je Ilić u intervjuu za Betu. 

On je naveo da su izbor tužilaca o kojem se juče raspravljalo u Skupštini Srbije pripremala dva saziva Državnog veća tužilaca. Jedno veće je formiralo komisiju koje je dalo ocene i bodovalo kandidate, a da je drugi sastav potvrdio listu kandidata. 

"Posle svega toga Skupština neke od kandidata sa te liste nije podržala bez ikakvih objašnjenja i pravog razloga, što je loša poruka i ukazuje na to da, bez obzira na sva gromoglasna najavljivanja da će politika odustati od uticaja na tužilaštvo, za tako nešto ne postoji spremnost. Imali smo juče u Skupštini dobru priliku da to vidimo na delu, a to se nije desilo", tvrdi Ilić. 

On smatra da je poslata snažna poruka da onaj ko nema podršku politike ne može da bude izabran ni na jedno važno mesto u tužilaštvu, ukoliko nema podršku vladajuće stranke pre svega. 

"To bi moglo da znači da će se kandidati, u ponovljenim konkursima, po svaku cenu truditi da dobiju podršku lokalnih političara iz vladajuće stranke, ne bi li bili izabrani na odgovarajuću funkciju u tužilaštvu", objasnio je Ilić.

Poverenik je ocenio da je "imajući u vidu ustavno okruženje i zakonodavni okvir, jasno da nisu ispunjene osnovne pretpostavke za samostalnost i nezavisnost tužilaca". 

"Naš ustav javno tužilaštvo proglašava samostalnim, ali sa druge strane imajući u vidu način izbora tužilaca osigurava politički uticaj imajući u vidu da se tužioci biraju po jednoj političkoj proceduri jer tužioca na predlog Vlade bira Narodna skupština, govorim o starešinama u Javnom tužilaštvu. To je procedura u kojoj, po prirodi stvari, ne mogu da pretegnu stručni već politički i stranački razlozi", istakao je Ilić. 

Povernik je rekao da činjenica da je uvedena funkcije poput njegove ne znači da pravna država ne funkcioniše, ali da bi "mogao da kaže da imamo problema sa fukcionisanjem pravne države".

On je naveo da poverenik ipak ima "skromne mogućnosti", ali da je pozitivno što ima mogućnost da upozorava javnost i traži njenu podršku u slučajevima kada ; je narušena samostalnosti tužilaca i svakog drugog nedozvoljenog uticaja na tužioce.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kor

Suština naše stvarnosti je politika "125 plus", tj. vlast ima većinu poslanika slepih poslušnika koji uvek glasaju za predlog vlasti,, a protiv predloga opozicije. Pri tome nije važno da li se radi o povredi poslovnika, smeni predsednika Skupštine, izbora ljudi na funkcije, da li je crno belo ili da je utorak u petak. Time se još razmeću kao"Sakupite 126 glasova i hlasaćemo za smenu predsednika Skupštine". Vrlo je otužno takvo vladanje. Ima li poslanik svoje mišljenje, odnosno može li ga izneti kroz glasanje. Kad bi se to desilo taj leti sa etiketom izdajnika. Možda je to zbog toga što je je SNS nastala od izdajnika SRS i dugih partija.

Tako je bilo oduvek

Poslanik uvek glasa po nalogu partije, jer je i izabran na listi partije,a ne po osnovu svog imena i prezimena lično.Tako je bilo i kod DS, sećate se? Uostalom o kandidatima i onako nema pojma ko su, pa bi svakako glaso po tudjem predlogu i mišljenju i da je glasao za predloge DVT. Tužilaštvo je deo IZVRŠNE VLASTI ,a ne sudske i nije nezavistan ,svuda u svetu se bira politički.Čak i u onim zemljama gde se bira neposredno i referendumom, glasove birača i gradjana ne može objektivno dobiti kandidat koga ne podrži neka partija. Ne razumem kako Vam to nije jasno.Sud je nezavistan, tužilaštvo nije.

Apsolvent

Kada nije birala politika ?!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Unuka Milunke Savić: Bila je patriota i zato nije otišla u Francusku 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

AFP: Vučić i Makron oprezno o vladavini prava i pritiscima na medije u Srbiji 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Makron položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Vojna neutralnost daje rezultate, kupujemo oružje i na istoku i na zapadu 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zamenik člana Odbora za etiku Beogradskog univerziteta podneo ostavku zbog Malog 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bujoševiću produžen ugovor o radu, ostaje na čelu RTS-a do isteka mandata 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog ubistva oca u Velikoj Moštanici 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Makron na srpskom: Nikada nećemo zaboraviti ono što ste učinili za nas 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Vesti

loader