Zaposleni u Novostima traže reakciju Vlade zbog najava kraha

Zaposleni u Novostima traže reakciju Vlade zbog najava kraha

Zaposleni u Novostima traže reakciju Vlade zbog najava kraha Izvor: N1 info

Zaposleni u Večernjim novostima u saopštenju upozoravaju da su suočeni sa "dramatičnim najavama o mogućem krahu" ove medijske kuće i traže hitnu reakciju Vlade Srbije.

Otvoreno pismo zaposlenih u "Večernjim novostima" Vladi Republike Srbije, Nadzornom odboru Kompanije "Novosti" i javnosti Srbije prenosimo u celosti:

Polazeći od svetle tradicije i sjajnog imena, u godini kada obeležavamo 64. godišnjicu postojanja, a suočeni sa dramatičnim najavama o mogućem krahu naše kuće, mi zaposleni u "Večernjim novostima" prinuđeni smo da Vam ukažemo na razmere krize i zatražimo hitnu reakciju Vlade Srbije.

Imajući u vidu crne prognoze da "Novosti", pritisnute nagomilanim dugovima, neće dočekati avgust, zahtevamo da Vlada, kao upravljač, ovlasti Nadzorni odbor da pod hitno otpočne sistemsko rešavanje dramatične situacije u Kompaniji od koje živi 368 porodica.

Rukovodstvo kompanije obavestilo nas je da je "realan potpuni kolaps, uključujući čak i prestanak štampanja dnevnog lista "Večernje novosti". Za to su navedeni sledeći razlozi:

- da je kompanija i dalje pod opterećenjem duga od 11 miliona evra, zatečenog 2013. godine, koji u potpunosti parališe čak i tekuće poslovanje

- da poreski dug državi iz 2009, u iznosu od 103 miliona, nije plaćen i da trenutno, s kamatama, iznosi više od 300 miliona dinara

- da u avgustu ove godine na naplatu stiže poslednja rata u iznosu od 425.000 evra kredita, koji je podignut 2012. kod Hipo-banke (sadašnji Adiko)

- da rad otežava i činjenica da kompanija ima višak zaposlenih koji ne može da reši

- da su neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi sa državnim preduzećem Štamparija "Borba", gde se "Večernje novosti" štampaju na svojoj mašini, ali po tržišnim uslovima

- da rukovodstvo nema mehanizam da reši ove probleme, jer su svi dosadašnji pokušaji da se država kao upravljač uključi - propali

- da zbog opstrukcije Nadzornog odbora nije sproveden socijalni program 2015, a nije rešeno ni pitanje imovine Kompanije u Republici Srpskoj

Zabrinuti zbog ovih sumornih brojki, u čiju autentičnost ne želimo da sumnjamo, a obeshrabreni odgovorom rukovodstva da je "nemoćno da se nosi sa ovim balastom" od Vlade kao upravljača tražimo da se što pre pokrene pitanje dalje sudbine naše kompanije.

Zahtevamo da se konačno reši pitanje vlasništva i imovine koju decenijama koristi kompanija.

Zahtevamo promenu odnosa članova Nadzornog odbora prema našoj kući i aktivno uključivanje u rešavanje suštinskih stvari (a ne samo raspitivanje o mesečnoj apanaži)

Smatramo da na ovaj apel i te kako imamo pravo, ne samo što smo životno vezani za kuću u kojoj radimo, nego i zbog toga što je država ta koja nas vodi. Zasada - maćehinski.

Bez obzira što svakodnevno stvaramo visokotiražne novine, od ogromnog značaja za srpsko društvo, naši upravljači su nas samo tokom ove godine lišili prihoda od oko 30 miliona dinara, iznoseći oglase državnih firmi u tabloidna izdanja, koja svakodnevno promovišu društveni talog, kič i primitivizam. Tiraž svakako nije opravdanjanje za ovakav potez, jer su oglase iz državne kase dobijale i novine sa veoma malim brojem prodatih primeraka.

Imajući u vidu da od "Novosti" živi skoro 1.500 ljudi sučenih sa najavom propasti, tražimo da Vlada pod hitno razreši imovinsko-pravni rebus sa Milanom Bekom, aktivno se preko Nadzornog odbora uključi u rešavanje problema i spreči gašenje dnevnog lista koji je gotovo sedam decenija perjanica srpskog novinarastva. U suprotnom, dobićemo potvrdu sumnji da neko svesno radi na urušavanju naše kuće.

To nećemo dozvoliti, zaključili su zaposleni.

Komentari (35)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

imacemo samo tabloide

imacemo samo tabloide

Fulano

Glasila kao sto su večernje novosti i treba da dožive krah, kao sve ostalo sme*e koje služi kao vučićeva pres služba. Bye bye!

Crnac

Nema leba bez motike

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zrenjanin 16 godina bez ispravne vode, novo obećanje o početku rada fabrike 20:08 h

20:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Demokrate protestovale protiv zagađenja u Nišu, predlažu sprovođenje hitnih mera 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Struka i analitičari: Ugrožavanje prava javnosti da čuje drugačije mišljenje 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ekolozi upozoravaju na nenamensko trošenje, nadležni kažu - nema brzog rešenja 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trampov izaslanik u Beogradu - (ne)jednakost između takse i priznanja 19:05 h

19:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Raskrikavanje: Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnim stranama tabloida u 2019. 18:56 h

18:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović optužio funkcionere SNS za sumnjivu kupovinu nekretnina i automobila 18:44 h

18:44 h  |  Vesti

loader