Šabić: Slučaj "F" dijagnoze ilustruje loš odnos države

Šabić: Slučaj "F" dijagnoze ilustruje loš odnos države

Šabić: Slučaj "F" dijagnoze ilustruje loš odnos države Izvor: N1
(arhiva)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da slučaj "F" dijagnoza ilustruje "nedopustivo loš odnos države prema zaštiti podataka o ličnosti".

Poverenik je u saopštenju naveo da je povodom zahteva kikindske policije bolnici u tom gradu za dostavljanje podataka građana koji se leče na osnovu zdravstvene šifre "F", sproveo pismeni nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u MUP-u i neposredni nadzor u Direkciji policije. 

"U izjašnjenju koje je Poverenik zahtevao i dobio od MUP-a, navedeno je da je komandir Policijske ispostave Kikinda, zanemario odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a o istom nije obavestio neposredne starešine, niti je od njih dobio odobrenje", piše u saopštenju. 

Poverenik je naveo i da je MUP potvrdio da će protiv komandira te policijske ispostave biti pokrenut disciplinski postupak kao i da slučaj predstavlja izuzetak, a da takvih aktivnosti nije bilo u drugim policijskim upravama. 

"Polazeći od činjenica koje su u postupku utvrđene, Poverenik stoji na stanovištu da je reč o problemu koji se ne može i ne sme svoditi na pitanje odgovornosti jednog 'preterano revnosnog' službenika policije, pa čak ni na odnos i odgovornost MUP-a u celosti prema problemu neovlašćene obrade podataka o ličnosti", piše u saopštenju.Po oceni poverenika, slučaj iz Kikinde ilustruje "totalno neadekvatan odnos prema problemu zaštite podataka o ličnosti građana na državnom, globalnom nivou, koga već godinama karakteriše odsustvo neophodnih aktivnosti i nedonošenje adekvatne regulative". 

"Na ovo su u toku postupka nadzora ukazivali i radnici MUP-a navodeći kao primer predlog Zakona o evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova koji je uz dobru saradnju sa Poverenikom pripremljen još 2015., ali nije donet", stoji u saopštenju. 

Navodeći da shodno Ustavu Srbije samo odredba zakona može predstavljati valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, poverenik je kazao da je od MUP-a "zahtevao, dobio i izvršio uvid" u "strogo poverljivo"

Uputstvo koje je pre više od 20 godina doneo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković i koje je označeno kao "pravni osnov" za pribavljanje ličnih podataka osoba sa "F" dijagnozom. 

"Uputstvo, suprotno članovima sadašnjeg i tada važećeg Ustava, nigde nije objavljeno, a i nezavisno od toga moralo je prestati da važi sa donošenjem Zakona o policiji iz 2005. godine, budući da je sa njim u drastičnoj suprotnosti. Uputstvo inače propisuje da Dosije sektora sadrži 'Pregled duševnih bolesnika', i to njihove 'generalije, lični opis, vrstu bolesti, način ispoljavanja, gde je i koliko lečen, fotografiju", piše u saopštenju.

Poverenik je dodao da bi "za svakog odgovornog definitivno moralo biti alarmantna činjenica" to da se "pod bilo kojim okolnostima bilo koji državni organ, direktno suprotno ne samo Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, već i Zakonu o pravima pacijenata i Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, upusti u prikupljanje ličnih podataka, pogotovo naročito osetljivih podataka pozivajući se na ovakvo Uputstvo". 

"Neshvatljivo je i neodgovorno da nadležni ne vide da učestale povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti od njih imperativno zahtevaju potpunu promenu odnosa prema ovom važnom pitanju", ocenio je poverenik.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pantagruel

Мени се чини да су овде побркани приоритети. Штити се интерес ппединца да нико осим њега и његовог лекара не зна да ли он има психичке проблеме, а не води се рачуна о чињеници да ако је та особа са прикривеним психичким проблемима војни или полицијски официр, може настати несагледива штета по друге људе уколико није била стављена под надзор и праћена од надређених, па можда и удаљена са дужности. Прво, има приступ оружју. Због свог нарушеног психичког стања може да убије или рани недужне грађане. А друго, командује људима и доноси одлуке које услед њеног нарушеног психичког стања могу бити погрешне, штетне, супротне прописима, па и законима. Замислите да имате психички поремећеног официра који под својом командом има на десетине, стотине или чак хиљаде људи, свакодневно их злоставља, терорише, уништава им животе и каријере, а нико није овлашћен да погледа у његов досије и укаже на чињеницу да је психички неподобан за вршење тако одговорне дужности. А тек, не дао Бог да вам један такав дође на место министра, премијера или председника републике... Само замишљам.

Maki spremacica

Svi koji imaju F dijagnozu su 100%bolji i pametniji LJUDI,od ovih sto se busaju da sve znaju i sto sebe smatraju da su ljudi:-)

Uciteljica

Cela Srbija, svaki stanovnik ima slovo F....Zato G.Sabicu nemate vise razloga da ovo istrazujete.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Borović: Stranke ne pokazuju želju da prekinu saradnju sa navijačkom paravojskom 10:07 h

10:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Sastavljanje Vlade nije igra brojki i slova 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradski zavod za plućne bolesti: Znatno povećan broj novoobolelih 09:59 h

09:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: SPAS će imati ministarsko mesto, ali ja neću biti ministar 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Osumnjičenom za bacanje bombe u Srbobranu određeno zadržavanje do 48 sati 09:48 h

09:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali: Ostajem ministar finansija u novoj Vladi 09:39 h

09:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janjić: Obraćanje predsednika - početak izborne kampanje 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon: Ako svi nose maske i drže distancu - zaštita je 99 odsto 09:10 h

09:10 h  |  Vesti

loader