Odata pošta ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici

Odata pošta ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da će pošta pripadnicima ЈNA, stradalim u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ponovo biti odata u federalnom Sarajevu, kada za to budu stvoreni uslovi.

00:00

Izvor: N1

Savanović novinarima u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gde je danas obeleženo 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, rekao da je uslov da se pošta poginulim vojnicima JNA oda u Sarajevu, da vlasti u Federaciji BiH omoguće postavljanje spomen-ploče sa imenima poginulih u Dobrovoljačkoj.

"Ove godine privremeno smo doneli odluku da 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici bude obeleženo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jer muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo i federalnom delu BiH nije dozvolila da primereno i u skladu sa hrišćanskim obredom postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih", rekao je on.

Savanović je dodao da uvek postoji rizik, kao i da će pošta stradalim pripadnicima ЈNA biti odata u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu onda kada u FBiH omoguće neometano odavanje počasti srpskim žrtvama kao što vlasti RS to isto garantuju Bošnjacima u RS.

On je rekao da je zahtev za postavljanje spomen-ploče u Sarajevu podnesen više puta, a ove godine to nije učinjeno jer je Odbor Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio da se na taj način pokaže koliko u Federaciji BiH nisu spremni da poštuju srpske žrtve.

Savanović je rekao da su prošle godine u Dobrovoljačkoj ulici, čim je napušteno mesto stradanja, ruže bačene u kontejner.

"Nismo više mogli da trpimo takva poniženja prema poginulima", rekao je Savanović i dodao da je potrebno međusobno razumevanje kada je reč o žrtvama.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da današnji pomen u Miljevićima u Istočnom Sarajevu povodom 25 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ne treba smatrati odustajanjem od obeležavanja tragičnih dogadjaja 2. i 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj, već shvatiti kao svojevrsnu opomenu i poruku.

"Ovo treba shvatiti kao opomenu i poruku da moramo jedni drugima obezbediti normalne uslove, da bez prisustva policije i bilo kakvih represivnih mera koje se preduzimaju dodjemo, poklonimo se senima poginulih saboraca i sunarodnika, zapalimo svijeće i položimo cveće ili nešto drugo, kako to kod kog naroda vera i tradicija zahtevaju", rekao je Savčić.

Savčić je rekao da je stradanje pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu jedan od najtragičnijih događaja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a pogotovo način kako su ti vojnici poginuli.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992, kada su život izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica muslimani i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Za te zločine u BiH dosad niko nije krivično odgovarao.

Danas je u Sarajevu, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, obeležena 25. godišnjica, kako su navele tamošnje vlasti, "odbrane Sarajeva i stradanja poginulih pripadnika Armije BiH".

Bivši pripadnici Zelenih beretki okupili su se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, sada Hamdije Kreševljakovića, u znak sećanja na suborce "koji su, kako navode, živote dali za odbranu BiH".

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ma dajte

Bosnjaci neće nikada priznati ovaj zločin. Trubice o ne znam ni ja čemu pa i tom nekom napadu na predsednistvo BiH, ali neće pokazati niti jedan dokaz za to. Istina je da su dogovorili da se vojnici JNA povuku, istina je da su krenuli bez oružja jer su isto uništili, istina je da su im napravili klasičnu sacekusu u Dobrovoljackoj i na kraju je istina da su ih izresetali bez ijednog opaljenog metka od strane JNA jer oružje nisu imali. To je ogroman zločin za koji niko nikada nije odgovarao. Sto se tiče broja žrtava potpuno je besmisleno pričati da li je ubijen jedan ili 41 vojnik jer to ne smanjuje razmeru zločina! Nažalost nikada pomirenja u BiH i sve vodi ka novim problemima. Nema pameti nigde.

Čiča Miloje

Zašto vojnicima JNA?! Zašto mi Srbi svojatamo i dan danas tu JNA, kao da ona nije bila vojska i drugih republika Jugoslavije! U tome je naš problem sa tom bivšom državom , jer smo mislili da je sve u njoj naše, srpsko. Treba odati poštu mučki ubijenim vojnicima, ali kao Srbima i drugim nacionalnostima , ako ih je bilo. A ne izjednačavati više Srbe i JNA !!

Dojčilo

Ubijeno je 42 vojnika i oficira pripadnika JNA. Saopšteno je i kojih nacionalnosti i niko zvanično nije rekao da je ubijeno 42 srbina. Činjenica je da je srba svukuda bilo najviše, logično, al to ne znači da je sve njihovo, pa i JNA.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Policija uhapsila tri osobe zbog sumnje da su oštetili budžet za 150 miliona 15:18 h

15:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Supružnici pronađeni mrtvi u kući u selu Bresje kod Jagodine 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Penzioneri i bivši radnici PKB prete blokadom ulica u Beogradu u utorak 15:07 h

15:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Nova metodologija proširenja EU nije loša, ali ni naročito bolja 15:01 h

15:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carinici na Gradini i Batrovcima zaplenili skoro 110.000 evra 14:38 h

14:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Ministarstvo pokrenulo postupak protiv Ziđina zbog zagađenja vazduha 14:35 h

14:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zakon o nestalim bebama u Skupštini, opozicija traži povlačenje iz procedure 14:23 h

14:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dušan Spasojević i Dragoljub Draža Petrović gosti Novog dana 14:12 h

14:12 h  |  Vesti

loader