Tači: Nikada nisam pominjao Veliku Albaniju

Tači: Nikada nisam pominjao Veliku Albaniju

Tači: Nikada nisam pominjao Veliku Albaniju Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da ni u jednoj izjavi nije spominjao Veliku Albaniju i dodao da nedostatak liderstva i vizije Evropske unije otvara put drugim ideologijama i uticajima u regionu kao što su nacionalizam, ekstremizam i politički radikalizam.

"To je izmislila Srbija i zli duh koji Srbija drži u životu i hrani ga da bi služio njenim interesima za legitimisanje velike Srbije, koja danas deluje pred nosom EU i međunarodne zajednice", rekao je Tači u intervjuu Beti.

On je rekao da u reakcijama iz Srbije nije bilo nijednog argumenta protiv njega, već da su samo ponavljane stare priče kojima su "decenijama manipulisale i plašile narod".

"Srbija treba da se odvoji od svoje prošlosti i da se okrene novoj budućnosti. To znači da se odrekne politike koja svaki narod u susedstvu vidi kao neprijatelja. Treba da počne da svaki narod iz okruženja posmatra kao mogućnost saradnje i jačanja mira, stabilnosti, pravde i napretka", kazao je Tači.

On je ocenio da EU dozvoljava da na Balkanu svoj uticaj šire druge države. "Mi želimo da ojačamo mir i stabilnost u našoj državi i celom regionu. Zbog toga se angažujemo da se što pre učlanimo u NATO i EU", kazao je Tači i dodao da u svom političkom diskursu nikada nije spominjao Veliku Albaniju.

Nedostatak iskrene saradnje između Zapadnog Balkana i EU je na štetu svih. Neuspesi EU u prošlosti se ne smeju ponoviti.

On je rekao da njegova izjava o nedostatku liderstva u EU ne znači otvaranje sukoba sa Evropskom unijom, već da je to poziv za iskrenu i stratešku saradnju kako sa Kosovom tako i sa svim zemljama EU.

Ocenio je da je Kosovo konsolidovana država koja je izgradila snažne institucije i dodao da je za nepunih deset godina od proglašavanja nezavisnosti Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je "najbolja potvrda da su na delu održive reforme u svim sektorima".

Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu, Tači je rekao da ukoliko vladajuća koalicija smatra neophodnim da se ide na prevremene izbore, on će kao predsednik poštovati tu odluku, ali je dodao da za sada take odluke nema.

"Partije koje čine vladajuću koaliciju do sada su pokazale da, kada žele, znaju da koordinišu svoje delovanje u Skupštini", kazao je Tači odgovarajući na pitanje o usvajanju Sporazuma o razgraničenju između Kosova i Crne Gore.

Prema njegovim rečima, transformacija Bezbednosnih snaga Kosova je proces koji se ne može zaustaviti.

"Ono što smo postigli je da smo stavili do znanja da nećemo nikome unutar (Kosova) ili izvan dozvoliti da ometaju formiranje vojske. To su shvatile i prihvatile sve strane", kazao je on i dodao da je počela i kampanja informisanja svih građana Kosova kako bi bili ubeđeni u potrebu osnivanja Vojske Kosova.

"Međutim ovaj proces ne može da traje beskonačno. Kosovo i ceo region se suočavaju sa mnogobrojnim pretnjama za bezbednost naših građana. Imperativ je za suverenitet i integritet Kosova da imamo našu vojsku. To će biti profesionalna i višeetnička vojska u službi svih građana Kosova i prema standardima Nato", kazao je Tači.

Propaganda iz Srbije nema međunarodnu podršku

Ocenjujući da je oslobađanje bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja potvrda pravičnosti borbe OVK, Tači je rekao da se Kosovo oslobodilo od, kako je rekao, "genocidnog režima Slobodana Miloševića u junu 1999. godine".

"Srbija nije odgovorna za Kosovo i nema ovlašćenja da krivično goni građane Kosova. To je istovremeno dokaz da propaganda iz Srbije nema međunarodnu podršku. To se do sada mnogo puta pokazalo", kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da će povratak Haradinaja na Kosovo imati samo pozitivnog uticaja na proces dijaloga Kosova i Srbije.

On je takođe ocenio da je dijalog između Kosova i Srbije dao konkretne rezultate.

"Kao rezultat dijaloga i severni deo Kosova je stavljen pod jurisdikciju države Kosovo. Danas oni koji su bili na barikadama učestvuju u radu državnih institucija Kosova, dok je politička scena mirna i pokazuje zrelost i odmerenost... Nakon povratka predstavnika Srpske liste u institucije Kosova može se očekivati da započne posao na osnivanju Asocijacije opština sa srpskom većinom", rekao je on i dodao da nije imalo smisla da se na tome radi kada predstavnici srpske zajednice nisu bili u institucijama.

On je kazao da je formiranje ZSO odgovornost koju je na sebe preuzela Vlada Kosova i da je Ustavni sud Kosova dao okvire unutar kojih može da se osnuje ta asocijacija. "Sada može započeti i konkretan posao na njenom osnivanju", rekao je Tači.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Makedoniji, on je rekao da Kosovo sa pažnjom prati sva kretanja u regionu i da je u Makedoniji bio izborni proces, dok se sada čine napori da se formira nova vlada u skladu sa Ustavom i zakonima makedonske države.

"Za Kosovo, kao i za ceo region, mislim da je sila neprihvatljiva. Za sada tenzije u Makedoniji su samo političke i nisu etničke. Međutim, za onemogućavanje etničkih tenzije rešenje je puno ostvarivanje Sporazuma iz Ohrida i unapređenje položaja svih zajednica koje žive u Makedoniji", kazao je Tači.

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

REALNO Kosovo i REALNA Srpska

Mudar ovaj Tači. Kao, nije on za "veliku" Albaniju, nego je za "Realno" Kosovo sa 1,7 milion Albanaca (koje će se posle ujediniti sa Albanijom) !! Tako treba da govori i Dodik, da je on za samostalnost Srpske (sa 1,2 miliona Srba) u EU , a ne za ujedinjenje sa Srbijom :)

coravi Djole

Ti kao da zelis samo sebe da opravdas.Nisi pominjao veliku Albaniju ali cesto pominjes Kosovo. Bez Kosova ona i nije velika. Na Kosovu ostade mnogo krvi. Ta zemlja nikako da se napije krvi. Sastav ti nije los mada ima skrivenih poruka. Ko li ga je pisao u tvoje ime?

Master Yoda

Nije ni Car Dusan Srbiju ...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Utisak nedelje: Srbija je autoritarna država u kojoj dominira strah 00:35 h

00:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Špigel o Krušiku: Srbija bezbednosni rizik koji ne treba potceniti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Sve je gore za svakoga ko misli drugačije od vlasti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija među potpredsednicima naredne konferencije UN o klimi 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Promene u REM - da li su moguće u obećanom roku 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić kaže da je "popustljiv" prema opoziciji, SzS ostaje pri bojkotu 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik Prištine podneo ostavku u stranci zbog loših rezultata 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulinu zlatna spomenica Komesarijata za izbeglice 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

loader