Ombudsman: Umesto prvomajskih parola - rešavanje problema

Ombudsman: Umesto prvomajskih parola - rešavanje problema

Ombudsman: Umesto prvomajskih parola - rešavanje problema Izvor: N1

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković pozvao je državu da umesto "uobičajenih i prigodnih parola" na Međunarodni praznik rada uspostavi jedinstvenu platformu za dosledno rešavanje socioekonomskih problema radnika i ostvarivanje zagarantovanih prava.

Janković je čestitao Međunarodni praznik rada, a u saopštenju je istakao da država treba radnicima da ispuni prava koja im garantuju zakoni i Ustav.

Visoka stopa nezaposlenosti, u kojoj najveći deo čine mladi, niska primanja, nepovoljan položaj zaposlenih i nemogućnost da utiču na njegovo rešavanje, osnovne su karakteristike statusa radno sposobne populacije u Srbiji.

Podsetio je da je unazad više godina ukazivao na povlašćene poslodavce koji ne ispunjavaju obavezu isplate zarada i doprinosa za socijalno osiguranje.

Veliki broj radnika u Srbiji radi "na crno", ugroženo im je pravo na invalidsku penziju, zdravstvenu zaštitu, korišćenje bolovanja i godišnjih odmora, dodao je on.

Prema njegovim mrečima, nedostatak socijalnog dijaloga, neefikasno postupanje inspekcije rada i nedovoljno razvijena saradnja nadležnih službi za zaštitu prava po osnovu rada i socijalnog osiguranja, dodatno otežavaju položaj radnika.

Zaštitnik građana ukazao je u saopštenju da je i dalje nizak stepen zaposlenosti žena, žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. "Bez pomoći države u ekonomskom osamostaljivanju one ostaju i dalje u lavirintu nasilja, a svaka priča o podršci društva ostaje načelna", rekao je Janković.

Podsetio je i da se "pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege i posebne nege deteta ostvaruje često sa značajnim zakašnjenjem".

Janković očekuje i da će dosledno biti sprovedene sve planirane aktivnosti u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem pripadnika romske zajednice. On je istovremeno ukazao da nedostaju odgovarajuće afirmativne mere koje bi obezbedile neophodnu podršku zapošljavanju visokoobrazovanim Romima i Romkinjama.

"Protekla Dekada Roma je pokazala da će bez postignuća u ovim oblastima izostati i rezultati u borbi protiv siromaštva i marginalizovanog položaja pripadnika romske zajednice", dodao je Janković.

On je istakao i da osobe sa invaliditetom do zaposlenja dolaze izuzetno otežano, "uglavnom uz subvencije i podsticaje nadležnih".

Janković je naveo i da toj grupi građana, u najvećem broju slučajeva radni odnos prestaje kada i predviđene subvencije i olakšice za poslodavce.

"Egzistencijalna ugroženost, kao posledica navedenih faktora i opšteg siromaštva društva, uz mere štednje na svim nivoima i u ovoj godini", stavljaju ovu ranjivu grupu stanovništva na samu marginu društva", dodao je on.

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tika

Tako je, sa reči na dela. Pustimo sad proteste radi reda, sedimo da se dogovorimo o potrebama radnika.

Lun

Neka ombudsan radi svoj posao, a vlada svoj posao radi odgovorno

natasa

Svaka cast, konačno izgleda pravi čovek.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner sa Vučićem prepravili slikom uzbunjivača Aleksandra Obradovića 16:52 h

16:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici 16:44 h

16:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DS: Vučević preuzeo posao advokata braće Vučić, ostavka odmah 16:31 h

16:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ničić: Tužilaštva u Beogradu i Prištini da sarađuju oko nestanka novinara 16:24 h

16:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radna grupa Vlade za Poštu apelovala na radnike da prihvate ponudu 16:06 h

16:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krivična prijava zbog grafita na Grobnici narodnih heroja na Beogradskoj tvrđavi 15:54 h

15:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CESID: 85 odsto građana smatra da treba pojačati zaštitu uzbunjivača u Srbiji 15:39 h

15:39 h  |  Vesti

loader