Sloboda medija gora nego 2016, ali i dalje bolja nego 2010.

Sloboda medija gora nego 2016, ali i dalje bolja nego 2010.

Pozicija Srbije na rang listi slobode medija jeste gora nego 2015. godine. Na listi međunarodne organizacije Reporteri bez granica za 2016. godinu Srbija je sa 59. pala na 66. mesto.

00:00

Izvor: N1

 Tim povodom, u Nezavisnom udruženju novinara Srbije nisu iznenađeni dok u resornom ministarstvu kažu da su im slobodni mediji, veruju, dostižan, cilj.

Kamera, mikrofon i tastatura odavno nisu dovoljni uslovi da bi medijski sadržaj koji proizvedu bio prepoznat kao "slobodan", naročito ne u Srbiji.

Stanje u medijima je podjednako loše i u zemljama u okruženju, osim u Sloveniji koja je na 37. mestu. Posle skoro 30 mesta, slede Bosna i Hercegovina i Srbija, potom Hrvatska, Albanija, Grčka, Crna Gora, Bugarska i Makedonija.

Takođe, ako je uteha, Srbija je bolje rangirana od nekih zemalja Evropske unije, poput Hrvatske, Grčke i Bugarske.

Nisu neophodni Reporteri bez granica da bismo znali kakvo je stanje u profesiji, kažu u NUNS-u: „Davno nije lošije išlo medijima i mislim da su u ovom trenutku mediji u govoroj poziciji nego devedesetih, ne samo finansijski ne samo zbog političkih pritisaka, veliki udar na mediji dolazi i iznutra, zbog autocenzure", navodi Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a.

Slovenija     37. mesto

BiH              65. mesto

Srbija           66. mesto

Hrvatska      74. mesto

Albanija       76. mesto

Grčka          88. mesto

Crna Gora  106. mesto

Bugarska    109. mesto

Makedonija 111. mesto

Da će biti bolje, veruju u Ministarstvu. Plan im je da finansiranje medija postane transparentno i podsećaju na sporazum o bezbednosti novinara skraja 2016. godine. Tako je na papiru i dugom štapu - a šta je sa napadima na novinare koji dolaze direktno od predstavnika vlasti:

"Da kritika ne bude doživljena kao napad i pretnja vlasti i da vlast naravno na sličan način ne treba uzvraća medijima, to je suština“, kaže Nino Brajović, iz Ministarstva kulture i informisanja.

Na pitanje N1 da li je svestan da u Srbiji to funkconiše, da to što je rekao da ne treba da se dešava, Brajović kaže: „Nažalost, to funkcioniše svuda u svetu, ne samo u Srbiji. Naš je cilj da se na toj lestvici negativnih poena popnemo ka pozitivnim i da dođemo u zonu zemalja ne delimično slobodnih nego slobodnih medija".

Takvu zemlju, tvrdi, želi i potpredsednica Vlade - kaže da se i ona i njene kolege trude da budu otvoreni i transparentni za mediji: "Ja bih volela da taj izveštaj, oni koji su ga pravili možda nisu dobili sve informacije relevantne, to bi mi ne odgovaralo ali bih volela da je tako, ali sam sigurna da sve što radimo radimo na najotvoreniji mogući način. Ako negde grešimo - a često se dešava i da grešimo, sigurna sam da to uvek možemo da popravimo", kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade.

Dok se čeka da se "poprave", važno je setiti se da može i gore: Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu po medijskim slobodama.

Tagovi:

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Satana

Hahah koliko se masa buni oko rezultata. Kad čovek sebi nešto uvrti u glavu, posle mu je džabe dokazivati čak i sa pozicije merodavne međunarodne organizacije. A generalno kao narod imamo pamćenje zlatne ribice. Đinđića su mrzeli a sad bi uzeo 80% glasova, eto šta radi ispiranje mozga.

Stts

"Naš je cilj da se na toj lestvici negativnih poena popnemo ka pozitivnim i da dođemo u zonu zemalja ne delimično slobodnih nego slobodnih medija". Znači, nije cilj da se poveća sloboda medija nego penjanje po lestvicama pozitivnih poena. Ne znam koji su kriterijumi za "merenje" stanja u medijima, ali očigledno je da ne oslikavaju pravo stanje. Ovo mi zvuči poput Vučićevih priča o BDP - u i smanjenju nezaposlrnosti, statistika govori jedno, a stanje na terenu užasno.

Zoran

Najgora sloboda medija od 2000. godine, a mozda i nekih godina u Slobino vreme.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Fabrici: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna za oporavak regiona 14:23 h

14:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rasprava o žalbama na presudu Ratku Mladiću 17. i 18. marta 14:21 h

14:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Amendola: Italija podržava proces integracija Srbije u Evropsku uniju 14:15 h

14:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sud u Beču presudio: GSS Media neovlašćeno emitovala Grandove emisije 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Evropska federacija novinara osudila "klevetničku kampanju" protiv Radomirovića 13:59 h

13:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sudije i tužioci: Političari pravosuđe smatraju "delom kolača", ne žele podelu 13:58 h

13:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Francuska donirala Upravi carine službenog psa 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokati Bastaća: Nismo mi dostavili izjave medijima već policija ili tužilaštvo 13:55 h

13:55 h  |  Vesti

loader