Ilić: U medijima više informacija iz istraga od dozvoljenog

Ilić: U medijima više informacija iz istraga od dozvoljenog

Ilić: U medijima više informacija iz istraga od dozvoljenog Izvor: N1

U Srbiji preovlađuje pravo na obaveštavanje nad pretpostavkom nevinosti i u medijima se mnogo češće i mnogo više objavljuju informacije iz krivičnog postupka nego što je to dozvoljeno i moguće u nekim razvijenim demokratskim zemljama, rekao je predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić.

Na skupu "Zaštita privatnosti i pretpostavka nevinosti u medijima" u Beogradu, Ilić je rekao da bi novinari morali da dobijaju informacije od sudske vlasti i policijskih službenika, a da je za kršenje pretpostavke nevinosti dovoljno da neko od njih iznese podatak ili sopstveno uverenje o krivici nekog ko je okrivljeni.

"Skoro svi ministri unutrašnjih poslova, uključujući i aktuelnog, su to radili i rade na konferencijama za štampu povodom rezultata predistražnog postupka", naveo je Ilić.

Govoreći o granicama u pogledu davanja informacija i činjenica iz predmeta, Ilić je rekao i da je praksa Evropskog suda za ljudska prava neujednačena, ali da bi dobar vodič za postupanje javnih tužilaca mogla da bude preporuka Komiteta ministara SE koja daje jasne principe o "medijskoj isporuci" podataka u vezi sa kivičnim postupkom.

Javno tužilaštvo nepotrebno zatvoreno za javnost

On je rekao i da je Javno tužilaštvo "nepotrebno zatvoreno za javnost" i da je "osnovni uzrok u nasleđenom mentalitetu koji vlada kod odredjenog broja javnih tužilaca, a to je da je javnost neka vrsta neprijatelja".

"Drugi problem je u samom položaju Javnog tužilaštva koje je pod nekom vrstom političkog starateljstva izvršne vlasti. Sve to, ja mislim, kod jednog broja starešina u javnim tužilaštvima stvara utisak da bi objavljivanje nekih informacija moglo da razljuti političare i stvori im probleme u karijeri i profesolnom položaju", kazao je Ilić.

On je kazao da je ta zatvorenost problem ne samo javnosti nego i javnih tužilaca.

Ilić je rekao da je razgovarajući sa tužiocima koji su radili "visko profilisane političke predmete" za koje je javnost verovala da je Tužilaštvo postupalo pod uticajem politike i da je njegov stav da su u tim predmetima tužioci uglavnom postupali saglasno profesionalnim standardima i da su njihove odluke zasnovane na dokazima i činjenicama i da su uglavnom ispravne.

Prema njegovim rečima, zbog toga što nisu smeli da objasne pojedine odluke često se sticao utisak da je Javno tužilaštvo, u nekim slučajevima delovalo "kada nije delovalo pod političkim uticajem".

Pozitivni pomaci

Ilić je rekao da je na sreću ukinuto obavezno uputstvo koje je doneto pre sedam godina, a čiji je cilj bio da uvede "jednoobraznu komunikaciju sa medijima".

"To uputstvo je umesto toga ukinulo svaku komunikaciju sa medijima. Radi se o uputstvu po kome je samo odgovarajuća služba Republičkog javnog tužilaštva mogla da daje informacije medijima povodom činjenica vezanih za rad Javnog tužilaštva", kazao je Ilić.

On je dodao da iznenađuje da se i posle ukidanja uputstva nije mnogo toga promenilo u pogledu transparentnosti rada tužilaštva, ali da postoje neki pozitivni pomaci.

Udruženje javnih tužilaca pripremilo je uputnik o načinu komunikacije javnih tužilaštava sa medijima i zaštiti podataka o ličnosti u javnim tužilaštvima, kako bi se ustanovilo da li sva tužilaštva postupaju u skladu sa propisima i aktima Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Većina tužilaca smatra da građani nemaju dovoljno poverenja

Istraživanje koje je sprovedeno u 13 javnih tužilaštva pokazalo je da većina javnih tužilaca i njihovih zamenika (68 odsto) smatra da građani nemaju dovoljno poverenja u rad javnog tužilaštva.

Kao uzrok negativne percepcije građana javni tužioci vide nedovoljno znanje novinara o radu javnog tužilaštva i relevantnim procesnim institutima (38 odsto), kao i netačno predstavljanje rada tužilaštva u medijima (29 odsto), dok tendenciozno i netačno predstavljanje rada tužilaštva u medijima percipira 17 odsto.

Na konferenciji je istaknuto da je prilikom procene da li treba objaviti određenu informaciju potrebno uvažiti postojanje pretpostavke javnog interesa da javnost bude informisana o radu organa javne vlasti.

Kako je navedeno, jedan od opravdanih razloga za uskraćivanje informacije može biti zaštita privatnosti građana. U slučaju objavljivanja informacije o radu javnih tužilaštava, zaštita privatnosti je u bliskoj vezi sa pravom na pretpostavku nevinosti.

Često netačne informacije u medijima

Pomoćnik generalnog sekretara u kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Zlatko Petrović je naveo da mediji u Srbiji često objavljuju podatke iz predistražnog postupka i da se pretpostavlja da su podaci iz njihove nadležnosti procureli, ali da se u medijima često nalaze i netačne informacije za koje se može posumnjati da potiću iz istrage, ali da u oba slučaja izostaje odgovornost.

On je kao primer "kompromitacije" podataka o ličnosti građana naveo da su podaci integrisanog zdravstvenog sistema bili dostupni on line na serveru Telekoma.

On je rekao da se reakcija nadležnih u tom slučaju prepričava kao anegdota.

"U razgovoru sa pomoćnikom ministra dobio sam odgovor: 'Uhvatili ste se za tu jednu odredbu Ustava. Stvarno, nije u redu'", naveo je Petrović.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aca

Kada nema jasne granice sve je normalno.

Molder

Koji je limit od istraga ?

RMN

Ko je prvak Srbije u gaženju predpostavke nevinosti? Setite se "optužbi" koje je na RTSu izneo premijer-predsednik protiv g. Miškovića i g. Kosmajca. Smejurija od dipl. pravnika, i nikom ništa!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko je palio knjigu, ko ne moze da čita ćirilicu? 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Beogradu: Bilateralni sporazumi, ekonomija, Kosovo, EU i vojna vežba 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sporazumi Rusije i Srbije: Pruga, nuklearni centar, Miroslavljevo jevanđelje... 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu, uzbunjivač Obradović poručio da je zahvalan jer nije sam 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ratni veterani: Država nas je zaboravila, novi zakon gori od starog 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mere RIK: Iz NVO poručuju - korak napred, za suštinske promene nije bilo vremena 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

loader