Minić: Treba postaviti neke okvire za funkcionerske kampanje

Minić: Treba postaviti neke okvire za funkcionerske kampanje

Minić: Treba postaviti neke okvire za funkcionerske kampanje Izvor: N1

Zlatko Minić iz Transparetnosti Srbija rekao je da su "funkcionersku kampanju" koristili svi političari na vlasti od 1990. godine, ali da trend stalnog rasta ukazuje da je ova vlada “od 2014. u stalnoj kampanji”, i dodao da iako ovakve kampanje nisu regulisane propisima i ne predstavljaju kršenje zakona, neke bi okvire trebalo postaviti.

Transparetnost Srbija upozorila je na zabrinjavajući trend rasta zloupotrebe “funkcionerske kampanje“ i javnih resursa u izbornoj kampanji i ocenila da je nepohodno da Skupština Srbije što hitnije na tom polju postavi čvršća zakonska ograničenja. Monitoring „funkcionerske kampanje” kao vida zloupotrebe javnih resursa, koji je TS sprovela pokazuje nastavak trenda da javni funkcioneri intenziviraju u izbornoj kampanji aktivnosti, obezbedjujući na taj način prisustvo u udarnim terminima i stranicama medija koje vredi više od bilo kojeg plaćenog oglasa.

"Tokom izbornih kampanja postoje zloupotrebe koje nisu kažnjive, ali donose ogromnu korist funkcionerima, i to nije novost na ovim izborima, niti nešto što postoji samo u Srbiji. To znači da predsednik vlade, ministri, koji god funkcioner, iznenada u izbornoj kampanji imaju strašnu potrebu da obilaze fabrike, polažu temeljce, otvaraju semafore, da na to vode novinare, i te njihove aktivnosti predstavljene su kao redovne aktivnosti, i dobijaju ogroman medijski prostor". kazao je Minić, gostujući u Danu uživo.

To postoji i u drugim zemljama, kazao je Minić, negde su takve aktivnosti zabranjene, negde nisu, ali postoji medijska kultura ili sloboda da se proceni šta je događaj a šta je paradogađaj, da li treba izvestiti o nečemu što je zaista vest, poput otvaranja vrtića, ili izvestiti šta je funkciokner tom prilikom rekao. Mi smo nažalost jako daleko od toga da mediji to sami prepoznaju, ali se zalažemo da se postave bar neki okviri šta će biti dozvoljeno a šta neće.

“Čuli smo da se UNS pridružio toj našoj inicijativi, NUNS takođe to podržava, nadamo se da će bar mediji i nevladin sektor otvoriti debatu o tome, a onda će biti dovoljno pritiska da se i politika uključi, jer bez njihovog izglasavanja ne mogu da se postave okviri“, kazao je Minić.

Ono što se ne može sankcionisati su silne “paraktivnosti”, mediji su slobodni da ih tumače kako hoće.

Minić je podsetio da su "funkcionersku kampanju" koristili svi političari na vlasti od 1990. godine, ali ukazao da je na snazi trend stalnog rasta promotivnih događaja. „Vidite da je Boris Tadić imao tri promotivna događaja nedeljno, 2014. Vučić 3,5, a 2016 4,5 događaja, i u u ovoj kampanji 5,5”, kazao je.

Trend rasta ukazuje da što se ove vlada tiče “od 2014 ona je u stalnoj kampanji”, dodao je, i ne postoji razlika u broju događaja u izbornoj godini. “Postavlja se pitanje šta je posao ministra ili šta je posao premijera“, dodao je.

Minić je naveo i da je TS zabeležila drastičan slučaj u fabrici čipsa, kad je premijer pričao da se “lično razmišlja“ li da Kinezima da da koncesiju na autoput ili ne, kao da on formalno lično odlučuje o tome.

Kazao da su primeri ovih funkcionerskih kampanja evidentni pokušaji manipulacije, i dodao da je medijima najlakše da pristanu na to, “snime i emituju i mirni su - imaju vest”.

“Mi ne možemo da garatujemo rešenje, možemo da ponudimo debatu, da krenemo sa raspravom i vidimo da li postoji volja da se ovakva praksa ograniči”, kazao je Minić.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lolita

Samo po zakonu I to je onda OK. A ako zakon treba menjati, I to je sasvim u redu. Samo legitimno I sve je OK!

DekiPR

Uslovi predizbornih kampanja su isti godinama i nešto ne vidim da su smetali. Uvek su se javljali skrajnuti, marginalniji likovi da se žale

milko

To ne može niko da promeni,niko.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u Mrkonjić Gradu: Subvencije za privrednike, novac za škole i mamograf 11:14 h

11:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slobodan Petrović podneo ostavku na mesto predsednika SLS 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Napad na N1 predvodi Brnabić, nalogodavac Vučić 11:07 h

11:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen osumnjičeni za eksploziju kod Prizrena 11:00 h

11:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rujević: TV N1 treba da vidi svaki građanin Srbije 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Makedonski državljanin uhapšen sa šest i po kilograma heroina 10:12 h

10:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lokalni organizatori protesta "1 od 5 miliona" ograđuju se od odluke Beograda 10:10 h

10:10 h  |  Vesti

loader